Inovatorul. Inovatorul. Cu I mare, că e un tip important.?
Inovatorul face lucrurile într-un mod propriu, aparte. Imaginează. Intrigă - pentru că intrigat e un eufemism pentru ce o să simți când o să citești despre clone your pet). Induce - o atitudine față de fashion, de exemplu. Incită - la depus proiecte: ai un deadline pe 30 aprilie. Obstacolele? Exact: le Ignoră (altfel nu faci din mineri scriitori de cod). Singurul lucru pe care Inovatorul nu ar trebui să-l ignore e propriul succes - knows better!
DILEMA INOVATORULUI
Inovaţie. Zeul la care se închină brand-urile de succes. Creștere în business, locuri de muncă, redefinirea industriei - you name it, răspunsul este: inovație. Un altar unde nu doar se aduc ofrande, ci, din când în când, cad și capete. Metaforic, dar tot dureros - întreabă-i pe Kodak sau Blackberry cât de dureros.
Aproape oricine poate fi creativ la un moment dat. Oricine poate avea un sparkle de moment - întrebarea e, cum susții un mindset creativ pe termen lung? Și mai ales, cât timp poți numi inovația… inovație? Când încetează ea să mai fie inovație? Unul dintre răspunsurile posibile este: atunci când începe să îți submineze business-ul.
„Dilema Inovatorului'' nu e un concept nou. Dar asta nu îi ia din strălucire - the most influential business idea of the 21st century e un titlu destul de tare, și conceptul ăsta îl are. Clayton Christensen, expert în inovare și profesor la Harvard, a lansat bomba într-un articol din Harvard Business Review în 2008, și de atunci lucrurile sunt departe de a fi lămurite.
? Dilema = cum poate fi succesul cel mai mare dușman al unei companii? Indiferent de cât de orientată spre client este o companie sau de cât de multe produse aduce pe piață, avantajul dispare dacă respectivul brand nu reușește să își perturbe propriile tehnologii și practici de afaceri pentru a inova. Unele companii au asta scris în gene; altele trebuie să își rescrie modelul de fiecare dată - ceea ce e greu de zis și greu de făcut.
Dilema Inovatorului vorbește despre capcana în care cad companiile de succes: management excelent, lideri de piață, customer oriented. Și totuși. Fac totul bine dar sunt întorși cu spatele către direcția de unde vine următorul val de inovație. Și asta le e fatal.
?Molly Wood, într-un articol pentru Wired Magazine, pune lanterna nici mai mult nici mai puțin decât pe Apple. Și concluzia ei - ca să nu te grăbești spre finalul poveștii, mai bine să o știi de la început: ’’the next Apple just isn’t Apple’’.?
În cazul Apple, compania este prinsă în capcană de propriul succes, pe numele lui iPhone. Produsele Apple au creat o nouă nevoie pentru clienți - Steve Jobs știa ce face de când spunea „Clienții nu știu ce vor până nu le arătăm ce vor”. IPhone-ul a fost modificat și customizat de ceea ce au dorit clienții: ecrane mai mari, camere excelente, user-friendliness și tot așa. Cea mai mare parte din fondurile Apple se duc, începând din 2007 (da, iPhone-ul nu a existat înainte de această dată, oricât de bizar ar părea), către menținerea, dezvoltarea și vânzarea acestui dispozitiv.
În ultimul trimestru din 2018, iPhone aducea 51 de miliarde de dolari din cele 84 reprezentând veniturile totale Apple. Succesul gigantic și aura de invincibilitate au pus pe capul Apple o coroană foarte strălucitoare. Dar coroana e grea - și ea va trage brand-ul în jos - sau cel puțin asta argumentează (bine) Molly Wood: „Asta se întâmplă când ai un produs de succes: stai în zona de confort. Devii protector cu confortul tău - nu vrei să încerci nimic nou, decât dacă bijuteria coroanei justifică asta''.
AirPods, cele mai bine vândute accesorii Apple, sunt utilizate mai ales împreună cu iPhone-urile. Boxele Apple sunt minunate dar, la ultima numărătoare, nu pare că fac furori pe Amazon sau Google; Apple TV există, tot fără furori. La un moment dat se vorbea de un proiect din zona de self-driving tech - a eșuat atât de violent încât 200 de oameni au rămas fără job. Serviciul de streaming e aproape material de glume în industrie - sunt vreo 10 ani de când e „aproape lansat''. Practic, nici una dintre aceste mișcări nu se pune ca diversificare de business.
Deci, ce face Apple greșit? Nimic. Asta e dilema - că de-aia se numește așa. Christensen chiar spune că unul dintre semnele distinctive ale dilemei inovatorului este succesul companiei - operațiuni bune, produse excelente și clienți fericiți. Dar asta nu înseamnă că Apple va ieși cu bine din scăderea constantă dar sigură a vânzărilor globale de smartphone-uri.
O companie puternică ar putea sta pe val ?? dacă înființează un sub-brand autonom - un pionier care se mișcă rapid, pe piețele prea mici pentru mamuții corporate dar nu suficient de mici încât să nu poată schimba regulile jocului. Un pion care face inovație where no man has been before. Revenind la Apple, ei bine, Apple nu are divizie de inovație autonomă, iar echipa - briliantă, de altfel, e aceeași dintotdeauna. De mult. Adică, poate, mai subțire pe idei proaspete. Long story short: Apple va fi cu noi încă destule generații. Dar - și pentru asta cuvintele lui Molly taie chirurgical: „următorul Apple pur și simplu nu este Apple’’.
HENNES, MAURITZ ȘI ȘTIINȚA
Cea mai nouă colecție de la HM, lansată în martie, arată că domnii Hennes și Mauritz (adică al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume) au înțeles încotro mergem. Către inovație, știință, nou, deștept. Me = Innovation. Așa credem și noi. I am. You are. Innovate your eyes out!?
Comunicarea HM zice așa: „Science Story celebrează poetica inovației și valoarea experimentării, depășind limitele sustenabilității prin colaborări cu oameni de știință, cercetători și teoreticieni’’. Interesant, nu? Mai nou, faci fashion cu oameni de știință. Materialele sunt nu doar incredibil de cool, ci și sustenabile, reciclate, user friendly și foarte permisive din punct de vedere creativ - practic, pot suferi mult mai multe tratamente decât banala țesătură textilă.
Ce e cu adevărat interesant pentru noi aici este celălalt mesaj - cel meta: să fii inovativ nu mai e geek work, e pur și simplu cool!⚒?
CREATORII DE CLUBHOUSE
?Clubhouse = rețea de socializare bazată pe conversații audio, disponibilă deocamdată doar ca aplicație de iPhone (exact, e și exclusivist - sau măcar lasă impresia asta, pentru că nu ajungi acolo decât cu invitație). Discuți în rooms ?, unde moderatorii nu doar moderează, ci și îți permit, dacă pari haios și deștept, să urci pe scenă și să ne spui tuturor ce crezi tu despre lucruri. Adică ce vrem toți, mereu: public care să ne bage în seamă. Practic, un fel de emisiune radio interactivă, pe cele mai diferite teme, și e important pe cine urmărești ca să știi ce discuții se vor naște. Clubhouse are toate elementele unui viitor fenomen - dacă nu ne înșelăm, atunci învață repede ce e cu el, pentru că nu îl vei putea evita (mai ales dacă lucrezi în comunicare, sales, marketing, advertising etc.) ??
Creator First Accelerator e ultima șmecherie (în sensul bun, desigur?) Clubhouse - până pe 31 martie Clubhouse așteaptă aplicații, iar cei mai promițători participanți vor primi produsele Apple necesare pentru a-și produce propriul show. How cool is that? Clubhouse va lucra cu ei la dezvoltarea show-lui și la marketing - îi conectează cu potențiali invitați și le oferă servicii de design creativ și marketing pentru a atrage public. Creatorii aleși primesc chiar o bursă lunară și vor putea fi fi contactați de branduri care vor să le sponsorizeze show-ul.
Deci? ?Ai o idee în sertar? Mai spunem o dată: deadline: 31 martie.
CLONE YOUR PET ...sau ,,nu știu ce e, dar mai vine una''
Ai o pisică de câțiva ani deja, și îți place de ea maxim - e cea mai amuzantă, cea mai pufoasă, cea mai deșteaptă. Știm că te-ai întrebat cu siguranță ce o să faci când… Sau te-ai ferit de gândul ăsta, dar feritul, știi tu, nu prea rezolvă lucruri.?
S-ar putea să existe un fel de soluție - pentru că, nu-i așa, de ce ar merita doar oile tratament preferențial? Soluția e 35000 usd și îți livrează un geamăn identic al originalului, care se naște însă la o dată ulterioară. El are identitatea genetică exactă a donatorului - la fel cum gemenii identici care apar în mod natural au aceleași gene. Procesul de clonare necesită aceeași gestație (60-65 zile) și proces de alăptare (56 zile) ca în cazul oricărei tehnici de creștere a animalelor de companie. Pisica ta clonată va avea aspectul, inteligența și temperamentul originalului și nu dezvoltă nicio extra-sensibilitate de sănătate. Procedura e mai simplă decât ai crede: veterinarul colectează printr-o biopsie o mică probă de țesut, care e înghețat până când… știi tu. Din eșantion Viagen Pets cultivă celulele noi, din care se dezvoltă apoi embrionul care este transferat la o pisică-mamă purtătoare, și, câteva săptămâni mai târziu… TA DAAA!??
Recunoaște că ai calculat în minte ce înseamnă 35000 usd. www.viagenpets.com
INNOVATORS FOR CHILDREN
Înscrierile sunt deschise pentru a treia ediție a programului Inovatori pentru copii, primind proiecte și soluții inovatoare, dedicate creșterii calității vieții pentru copiii români. Acceleratorul a fost lansat în 2019 de Impact Hub București, iar pentru ediția 2021, Impact Hub Basel și Fundația Botnar vor sprijini proiectele de startup, în timp ce Fundația Vodafone România oferă 72.000 euro pentru ONG-urile care câștigă cu un proiect. Programul are 2 faze: în primele 3 luni, participanții construiesc și validează un model de afaceri, având sesiuni de instruire, mentorat, consultanță și întâlniri de feedback. Cine intră în faza a doua are acces la opțiuni de sprijin financiar de minim 50000 eur.
Domeniile de interes: sănătatea fizică și emoțională a copiilor, educație, alimentație și nutriție, siguranță, drepturile copiilor în era digitală și alte domenii care pot contribui la o viață mai bună pentru copii și adolescenți cîntre 0 și 18 ani. Deadline: 30 aprilie.
www.innovatorsforchildren.org.
DE LA CĂRBUNE LA COD
Cod de scris, nu ? .
Bit Source este un provider de servicii software destul de neobișnuit, situat într-una dintre cele mai sărace zone din SUA, în regiunea Appalachian din estul Kentucky - zonă minieră, în cădere liberă mulți ani, generată de politicile anti-cărbune și închiderea minelor care aveau ca angajați majoritatea populației locale.
Rusty Justice și Lynn Parrish, doi foști mineri din Pikeville, au analizat o mulțime de direcții - parcuri eoliene, ferme solare, ferme de porci (da, ai zice că eolienele și porcii nu prea stau în aceeași frază, nu?) și apoi au înființat Bit Source, o companie de servicii software care transformă foștii mineri în scriitori de cod și vinde produse software companiilor. Pretty cool, right? Dificultățile au fost uriașe, dar …’’when you have scarce resources, you need to rely heavily on resourcefulness’’. Asta zicea Sun Tzu, în Arta Războiului, acum 2500 de ani - nimic mai actual, zicem noi.?
Rusty și Lynn fix asta au făcut - și-au folosit ideile, reziliența, ingeniozitatea și nevoia ca să depășească lipsa acută de cunoștințe IT, Internet infernal de lent sau birocrația strivitoare în accesarea fondurilor și proiectelor.
Te mai irită imprimanta aia oarecum lentă sau ai, poate, bătălii mai bune de purtat??