I AM INNOVATION #21 ISSUE

Începem anul cu dreptul, strecurat fără aplecare în cei mai noi sneakers, salvăm planeta cu ajutorul jucăriilor și - mișcare de geniu: DORMIM!

CÂND SUNTEM CREATIVI?

Industriile culturale și creative generează ? venituri de 2,25 miliarde USD și susțin aproape 30 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume, iar Organizația Națiunilor Unite consideră că inovația și creativitatea sunt esențiale pentru rezolvarea provocărilor economice, sociale și de dezvoltare durabilă; în fiecare an, pe 21 aprilie, se sărbătorește Ziua Mondială a Creativității și Inovării. E serioasă situația, după cum vedeți.

Deci? Cum facem să… facem? Să facem creativitate, adică. Că se pare că ăsta e viitorul. Păi, deocamdată, se pare că suntem în  punctul de maximă creativitate chiar înainte de a adormi???, sau cel puțin așa spun oamenii de știință. Un experiment realizat recent la Paris arată că somnul este vital pentru performanța noastră creativă. Thomas Edison - știi tu, tipul cu becul - a folosit somnul parțial pentru a exploata această sursă de inspirație super bogată, cunoscută sub numele de hipnagogie. E un experiment simplu, poți să-l faci și tu: data viitoare când simți că te ia cheful de un pui de somn, încearcă această abordare nouă - În loc să te lași complet în lumea viselor, ține un obiect mic în mână?; când adormi mai profund, el o să îți cadă din mână pe podea și zgomotul te va trezi?. Ei, în momentul ăla, povestește cuiva sau notează fluxul de gânduri care tocmai îți trece prin minte. Practic asta este modul în care oamenii de știință au cercetat acest „sweet spot” al creativității numit hipnagogie; starea apare în faza dinaintea somnului adânc și ar putea fi o modalitate de a stimula creativitatea în viața noastră de zi cu zi - așa spun oamenii de știință, deci clar așa e:).

Cercetătorii de la Paris Brain Institute, o fundație de cercetare în neuroștiințe și departamentul de patologie a somnului de la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris, au pornit, așa cum îți povesteam mai devreme, de la ideea inventatorului american Thomas Edison?, care ațipea cu niște sfere în mâini. „El era convins că sferele cad cu zgomot fix când era pe cale să treacă în faza de somn profund, trezindu-l exact la timp pentru a capta ideile inspirate de somnul superficial”, explică cercetătorii. Einstein și Dali au crezut, se pare, și ei, în utilizarea acestor ‘gustări’ de tip ațipeală pentru a stimula creativitatea.

Experimentul, explicat pe larg în revista de specialitate Science Advances, a implicat ascunderea unei reguli secrete într-o problemă matematică. Șaisprezece dintre cei 103 participanți au spart codul înainte de a li se oferi șansa de a face o pauză și de a dormi, așa că au fost excluși din restul analizelor➕➖➗✖️. Dintre cei care au rămas, 83% au rezolvat provocarea după maxim 20 de minute de această ațipeală hipnagogică, în timp ce țineau un obiect în mână. Doar 30% dintre cei care au rămas treji au avut succes, și 14% dintre cei care au căzut într-un somn mai adânc.

„Somnul e văzut adesea ca o pierdere de timp și productivitate”, spune Delphine Oudiette, unul din autorii studiului. „Arătând că, de fapt, e esențial pentru performanța noastră creativă, sperăm să reiterăm importanța sa pentru public?.”

Majoritatea cercetărilor de până acum s-au concentrat pe somnul REM? (rapid eye movement) - stadiul în care au loc majoritatea viselor; rolul cognitiv al hipnagogiei – prima etapă a somnului non-REM – a fost prin urmare mult timp necunoscut și, oarecum, neinteresant. Acesta nu e singurul studiu recent - mai sunt și altele, care arată, similar, că perioada de declanșare a somnului hipnagogic??? activează acele rețele neuronale din creier fundamentale pentru creativitate, și chiar că ar putea stimula generarea de idei noi. Ok. Ai început să cauți ceva care aduce a sfere zgomotoase, da?

Citește articolul integral aici


LEAGĂ-ȚI ȘIRETURILE!

În limba română e și o vorbă legată de capacitatea de a ne lega pantofii ?? - pentru că e fix operațiunea aia pe care poate să o facă oricine. Exact, genul de lucru taken for granted. Doar că nu e o abilitate de la sine înțeleasă chiar pentru toți. Din contră - pentru unii, să își lege șireturile poate fi ceva neașteptat de greu, dureros sau chiar imposibil.

Nike a decis să rezolve această problemă cu GO FlyEase - adidași pe care persoanele cu dizabilități îi pot pune și scoate din picioare complet independent de utilizarea mâinilor????: un frl de articulație plasată pe partea mediană a pantofului îi permite să se îndoaie, în timp ce o bandă de tensionare a tălpii intermediare, realizată din tubulatură de uz chirurgical, îl fixează la loc. Ideea e simplă, dar genială, pentru că ar putea ajuta persoanele cu o gamă largă de afecțiuni, de la ?probleme de flexibilitate și artrită până la deficiențe de vedere. „Experiența umană este vastă și diversă – de ce să nu oferim soluții care îi ajută pe oameni să se îmbrace independent?” spune Sarah Reinertsen, atlet paralimpic și membru al echipei de inovare a Nike, care a lucrat la prototipurile lui GO FlyEase. Așa e: experiența noastră ca indivizi ?crește exponențial în fiecare minut, iar viteza cu care se poate comunica face această ‘minte colectivă’ inimaginabil de puternică.

NAME YOUR PET

pet in mare.jpg

Aproximativ jumătate din plasticul de tip PET (polietilen tereftalat, dacă voiai cumva să știi de unde îi vine numele) din lume, care este folosit pentru a face sticle și recipiente de apă din plastic?, ajunge în gropile de gunoi. Asta e foarte rău, pentru că el trebuie și poate fi excelent reciclat. În viitorul foarte apropiat, o cantitate apreciabilă din acest plastic destul de hulit (de parcă plasticul e de vină, nu oamenii și indolența lor) ar putea ajunge în cutiile de LEGO - și gândește-te numai la sutele de mii de cutii de Lego ???care se vând doar în următoarele 24 de ore peste tot în lume. Grupul LEGO, care a promis că, până în 2030, va produce toate cărămizile LEGO din surse durabile, a petrecut ultimii trei ani testând 250 de variante de materiale PET reciclate; în iunie, în sfârșit, s-a auzit un strigăt victorios pe tema asta: a fost produs prototipul pentru o cărămidă PET reciclată care este aproape identică cu cea obișnuită?. Momentul e unul istoric - gigantul danez de jucării speră să integreze blocurile reciclate în seturile LEGO în următoarele 18-24 de luni, operațiune care ar putea avea un Impact fi considerabil: compania folosește aproximativ 100.000 de tone metrice de rășină plastică în produsele sale în fiecare an - 100.000 de tone care ar putea fi, de anul viitor, PET reciclat.


ROCK PAPER AND NO SCISSORS 

camera foto hartie.png

Aspectul te păcălește maxim la această cameră foto de 120 USD, construită din limex - un material super inovator, un fel de hârtie de piatră ecologică. Limex în sine e o inveție genială, apărută în Japonia în 2017: un mix de calcar ?‍♀️cu un polimer special, care se poate trage în foi subțiri, exact ca hârtia normală, dar mult mai viabil economic și, evident, super ecologic, că nu omoară copaci???.

Well, Paper Shoot, aparatul foto creat de inventatorul taiwanez George Lin, funcționează cu baterie și arată fix ca un aparat foto de pe vremuri, dar este un device 100%digital, capabil să stocheze până la 32 GB de fotografii pe un card SD ascuns inteligent. Poate fi personalizat cu huse interschimbabile de inspirație pop-art și îi poți schimba lentilele ???pentru orice chestie sofisticată pe care o ai de pozat.

Fotografiile realizate folosind unul dintre cele patru filtre distincte – sepia, alb-negru, albastru și normal – au o calitate asemănătoare filmului, dar fără prețul lui super mare și, mai ales, fără impactul asupra mediului. De la ce s-a luat Lin taiwanezul? „Am vrut să fac o cameră care să schimbe lumea, care să ajute planeta ?și să-i facă pe oameni să iubească camerele foto, așa cum fac  și eu”, spune el. Fair enough.


FĂRĂ CASETOFON PE UMĂR

Jbuds wireless frames audio.jpg

Ochelarii audio – adică echipați cu căști – sunt fără doar și poate utili pentru purtătorii de ochelari?. Problema e că acum pe piață nu prea ai alternative: dacă te interesează așa ceva, trebuie să scoți cam 250 de USD din buzunar, pentru o singură pereche de ochelari. Dacă te așezi pe ei… ?dar nici nu prea vrei să te gândești la așa ceva, nu? Problema e că de așezat uneori te cam așezi. Aici apar în scenă ramele JBuds (JBuds Frames wireless audio), o alternativă deșteaptă și foarte accesibilă. JBuds sunt accesorii wireless care alunecă ??pe brațele aproape oricărei perechi de ochelari, transformându-le într-un set de căști super cool. Se schimbă ușor dacă ai zgâriat lentilele sau dacă pur și simplu vrei niște rame noi, că cele vechi sunt demodate. JBuds direcționează sunetul către ureche fără efectul ușor enervant de anulare a zgomotului de fond?; practic, nici nu îți antifonează complet mediul extern, dar nici nu îi obligă pe vecinii tăi (de apartament sau de metrou) să asculte ce asculți tu. So cool.?

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe