I AM INNOVATION #23

INVENȚIA TE FACE OM


Psihologul Simon Baron-Cohen (Simon, nu Sasha:):) susține că ce ne diferențiază de animale e capacitatea noastră unică de a inventa unelte????. Fabulistul Esop zice altfel (cu niște sute de ani bune înainte de psiholog). În fabula Corbul și ulciorul, un corb mort de sete dă peste un ulcior care mai are ceva apă doar pe fund. Gura ulciorului e îngustă, corbul are ciocul lat, dar și mintea… largă, se pare - cu răbdare și ingeniozitate, aruncă pietricele în ulcior, până când nivelul apei crește și el poate să bea?.

Esop a vrut mai degrabă să laude perseverența, dar a simțit el ceva: studiile de laborator arată că corvidele (adică ciorile și rudele dânselor) sunt într-adevăr capabile să înțeleagă că aruncarea pietrelor într-un recipient va face ca nivelul apei să crească???, adică legătura cauză - efect, sau ceea ce se numește doct raționament cauzal.

În noua sa carte The Pattern-Seekers: A New Theory of Human Invention, Simon Baron-Cohen, profesor de psihologie și psihiatrie și director al Centrului de Cercetare în Autism de la Universitatea Cambridge, consideră că teoria asta cu ciorile și raționamentul cauzal e cam trasă de păr, și spune că păsările doar asociază un comportament cu un rezultat.

Invenția, susține Baron-Cohen, este ceva de care numai oamenii sunt capabili, și ceea ce ne diferențiază de animale?? și a transformat specia noastră în „stăpânii științifici și tehnologici ai planetei noastre, eclipsând toate celelalte specii”. Invenția, cu alte cuvinte, este ceea ce ne face oameni?.

Baron-Cohen oferă și un moment în timp pentru switch-ul acesta, produs în creierul uman: cu 70.000 - 100.000 de ani în urmă, o schimbare genetică a permis evoluția a ceea ce el numește „mecanism de sistematizare” – un nou circuit care îi face pe oameni să caute și să inventeze noi sisteme sau modele prin raționament cauzal. Nici o altă specie nu pare să facă asta, conform lui Cohen.

Acest model de raționament determină invenția, iar această capacitate de invenție stă la baza numeroaselor progrese ???pe care specia umană le-a făcut de-a lungul secolelor: smartphone-uri, rachete, vaccinuri pentru Covid-19. Întrebarea pe care consider: ar putea fi într-adevăr atât de simplu ca toată invenția umană să se bazeze pe acest algoritm unic – și poate explica de ce am ajuns să dominăm planeta?

Baron-Cohen definește invenția ca fiind acea capacitate a persoanei de a veni cu ceva nou în mod repetat, sau de a inventa în mod continuu - ceea ce el numește „invenție generativă”. Ca să determine dacă oamenii sunt de fapt singura specie capabilă de această versiune generativă a inventării, el cercetează dovezile arheologice și zoologia pentru a argumenta că… suntem.

Să ne uităm puțin la predecesorii noștri mai vechi un pic - Homo habilis, Homo erectus și Homo neanderthalensis. Deși au făcut inovație într-o anumită măsură (îmi vine să zic că nici nu era așa greu, că prea nu exista nimic pe atunci), Baron-Cohen insistă că nu au afișat o tendință de a sistematiza sau de a inventa într-un mod generativ. El se leagă mai ales de uneltele acestor rude primitive⛏⚙️, al căror design nu prea s-a schimbat timp de milioane de ani. Această lipsă de inovație permanentă (fix ce facem noi azi) înseamnă că strămoșii noștri picau  testul umanității: inventivitatea. „Invențiile pe care le-au inventat strămoșii noștri hominizi au fost atât de limitate, încât pot fi explicate mai ușor printr-un mecanism diferit – învățarea asociativă. ”Practic, ce fac și ciorile, cel puțin în opinia lui Baron Cohen.

Cu aproximativ 70.000 de ani în urmă, Homo sapiens a făcut un mic sat calitativ, creând unelte diferite de ceea ce existase până atunci?, cum ar fi, de exemplu, arcul și săgeata.

Baron-Cohen nu exclude ca această extindere cognitivă între specii să fi fost un proces gradual, mai degrabă decât un impuls revoluționar, așa cum zice teoria lui; altfel spus, poate că acest talent pentru invenție nu este specific primilor oameni moderni până la urmă. Dar dacă ar fi așa, atunci de ce maimuțele nu au inventat încă??? skateboard-ul? Baron-Cohen pune această întrebare în carte, și nu e o întrebare rea deloc - de ce non-oamenii nu experimentează? Bazându-se pe studii din zoologie comportamentală, Cohen susține că acestea nu prezintă o tendință de a inventa similară cu a oamenilor. „Câinele tău poate învăța tot felul de trucuri, dar nu are tendința de a genera comportamente noi”, spune el. Există multe animale care dau dovadă de ingeniozitate?, dar Baron-Cohen nu crede că non-oamenii au capacitatea pentru genul de invenție care a susținut progresul uman - genul generativ. Mai degrabă, exemplele a ceea ce par a fi inovații animale pot fi explicate ca învățare asociativă, spune el.

Articolul integral AICI 

CEL MAI NOU INCUBATOR

incubator berd ascendis.jpg

BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) și Ascendis lansează IncubatorX SME ??? pentru antreprenorii care doresc să inoveze și să dezvolte noi produse. Poți să aplici până pe 28 februarie (pe site-ul XbyAscendis), apoi 20 de echipe (maxim) vor fi selectate și vor lucra la ideile lor alături de consultanții în inovație Ascendis - practic, vor primi consultanță premium din partea antreprenorilor și a experților în inovare. Programul se adresează antreprenorilor din firmele cu venituri mai mici de 50 de milioane de euro din România, Bulgaria, Croația și Serbia.?????? Echipe din interiorul companiei vor lucra câteva luni cu consultanții Ascendis și alți antreprenori pentru dezvoltarea unei soluții inovatoare, cu impact direct în afacerea lor. În prima fază, echipele discută cu antreprenori de succes și le vizitează companiile, apoi, în faza 2, au loc ateliere de lucru și un hackathon, unde învăța să își valideze ideea de afacere,? să construiască un plan de afaceri viabil și să se pregătească pentru incubare. Incubarea (faza 3), include între 5 și 7 echipe (alese de juriu) și durează 16 săptămâni - echipele continuă să lucreze la ideea lor și beneficiază de mentorat, workshop-uri și sprijin pentru gestionarea proiectului. Participarea la primele două etape este gratuită, iar pentru a treia etapă taxa este de 784 de euro. "În ultimii ani am dovedit că inovația poate începe și în România. Am învățat multe pe parcurs și vrem să învățăm și alte companii cum să transforme creativitatea nativă a regiunii în inovație, în produse și servicii noi. În cadrul programului vom învăța IMM-urile să creeze primele versiuni de produse sau servicii inovatoare", spune Cornel Amariei, CEO & fondator al .lumen și consultant Ascendis.

MICILE BUCURII ALE VIEȚII

Cup-warmer-with-charging-function-by-Dadaism-J_5.jpg

Acest încălzitor de căni, care îți încălzește băutura și îți încarcă telefonul, este incredibil de drăguț☕️ Un gadget, da, și unul simpluț, ai fi zis că sunt nu știu câte deja. Ei bine, surpriză  piața n e deloc saturată, ba chiar e golașă. DADAISM J a creat acest device -  un aparat de birou, care este un mug warmer foarte util, și vine cu un slot USB pentru a telefon sau smartwatch, fix ca o baterie externă?. Nimic nu se compară cu plăcerea unei cafele fierbinți în timpul lucrului. Nimic nu se compară nici cu o gură de cafea sălcie din cana de cafea uitată pe masă, fiindcă te-a prins munca și nu ți-ai dat seama că nu te-ai mai atins de ea de o oră. Aici viața ta poate fi schimbată fundamental de un mug warmer ca cel de la Dadaism - surpriza neplăcută ?? a gurii de ceai amar și rece dispare din program. Există și un mic afișaj digital pe acest încărcător de cană gândit în trei culori adorabile, care îți arată temperatura la care este încălzită băutura?. Dacă băieții de la Dadaism îi pun și un sistem de baterii, device-ul devine minunat pentru excursii cu cortul - încălzești cana cu cafea, încarci telefonul și privești și stelele.


DE FOLOSIT TOT ODATĂ

sapun si sampon pentru o folosinta.jpg

Două proaspete absolvente a ECAL (faimoassa universitate de artă și design din Lausanne) răspund la strigătele disperate ale lumii noastre din ce în ce mai dornice de igienă ?cu niște versiuni sustenabile și foarte design, evident, ale săpunului clasic?. Manon Novelli a creat Ephemeral Soap în încercarea de a reduce cantitatea de deșeuri creată de sticluțele minuscule de gel de duș și șampon din hoteluri. Proiectul prezintă o selecție de săpunuri pentru diferite părți ale corpului, care vin într-o cutie de bambus fără plastic și se consumă într-o singură spălare. ???„Hotelurile generează multe deșeuri, în special prin sticlele mici de gel de duș și săpunuri solide care nu sunt niciodată terminate”, spune Novelli. Colega ei, Sarah Remy, a reimaginat ritualul de curățare și îngrijire de sine cu Sōl. - un turn de containere stivuibil ???inspirat de ritualul japonez de îngrijire a pielii de tip „layering”. În fiecare dimineață și seară, demontezi turnulețul și te joci cu conținuturile diferite ale recipientelor, succesiv  -  ulei, săpun, burete konjac, aloe vera și apă???. Rezultatul este o abordare a unor banale dar vitale obiceiuri zilnice de bun simț, dar cu design elegant - o bază din sticlă suflată manual și un capac în formă de dom, din bronz turnat într-o turnătorie tradițională de clopote ?, îl face un plus binevenit pentru orice blat de baie.

TEHNOLOGIE ȘI PLASE DE PESCUIT

plase de pescuit.jpg

Samsung a anunțat gama Galaxy S 2022 pe 9 februarie; telefoanele vor fi parțial realizate dintr-un material nou, mai durabil. Compania a declarat că a început să folosească plastic provenit din ocean?, rezultat din din plase de pescuit aruncate, pentru cele mai recente dispozitive. Pentru că ce vedem ne deranjează mai tare, tindem să ne gândim la sticlele de plastic și la pungile de supermarket ca fiind principalul vinovat al poluării oceanelor???; totuși, microplasticul și plasele de pescuit abandonate cu indiferență în apa mărilor și oceanelor ? sunt de care biologii marini sunt cel mai îngrijorați. Uneltele de pescuit abandonate produc un fenomen cam urât - ‘’pescuitul fantomă’’, unde acele unelte continuă să prindă și să omoare viața marină???, inclusiv specii pe cale de dispariție. Cu peste 640.000 de tone de plase de pescuit aruncate în fiecare an, problema e gravă și reală. Samsung nu este prima companie care face pasul acesta; anul trecut, Microsoft a lansat mouse-ul Ocean Plastic, care are o carcasă realizată în proporție de 20% din plastic recuperat. La fel ca Microsoft, Samsung poziționează utilizarea plasticului din oceane ca parte a eforturilor sale spre produse sustenabile♻️♻️♻️; sub presiunea consumatorilor și a ecologistilor, în 2019, compania a declarat că va începe să folosească materiale mai durabile în ambalajul dispozitivelor sale.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe