I AM INNOVATION #3 ISSUE

.LUMEN. PUNCT LUMEN - pentru că punctele sunt, pentru 40 de milioane de oameni, ceea ce lumina e pentru noi ceilalți. Punctele din limbajul Braille ating degetele nevăzătorilor la fel cum fluxul luminos (măsurat în lumeni) atinge retina celor care văd.

.lumen e acum o realitate: startup-ul fondat în 2018 de Cornel Amariei, dr. Gabriel Chindriş și Mihai Ivașcu se pregătește să lanseze, în a doua jumătate a lui 2021, primii ochelari pentru mobilitatea nevăzătorilor.

.lumen aduce soluţia tehnologică scalabilă şi cu disponibilitate crescută de utiliare: o pereche de ochelari care reproduce caracteristicile esențiale ale unui câine însoțitor pentru nevăzători, folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică. .lumen a început sub formă de proiect de cercetare și a devenit business anul trecut, cu o echipă de 30 de ingineri, profesori, experți în dizabilități, designeri și oameni de știință - faptul că transformarea s-a suprapus peste o pandemie nu a făcut lucrurile să se desfășoare tocmai clasic, dar, pe de altă parte, asta e definiția unui startup - inovație nu doar pe subiect, ci și pe… context:). 

Cornel Amariei, unul dintre cei trei fondatori, este pe lista Forbes ’’30 under 30’’ (are 27 de ani as we speak ?), este inventator recunoscut la nivel internațional, iar JCI i-a acordat premiul „Ten Outstanding Young Persons of the World“. Când a pornit proiectul .lumen Cornel tocmai renunțase la poziția de Head of Innovation la Continental Automotive, una dintre marile companii din domeniu, iar acum .lumen se află pe lista celor mai promițătoare 10 startup-uri din România - anul trecut, a atras finanțări de peste un milion de dolari din surse private. Gabriel Chindriş, specialist de referință în domeniului tehnologiei electronice, este fondatorul unui grup de cercetare și dezvoltare în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca; are la activ zeci de prototipuri și produse pentru variate segmente tehnologice din industria automobilelor, bunuri de larg consum și chiar explorare spațială. Gabriel şi Cornel colaborează de câțiva ani și au construit împreună peste 50 de proiecte avansate în industria automobilelor. Mihai Ivaşcu, Chairman of the Board .lumen, este și CEO & Fondator M3 Holdings: Moneymailme, M3 Payments și Modex.

În acest moment, în lume sunt 40 de milioane de nevăzători. Până în 2050, vor fi 100 de milioane. Și, în ciuda unui ritm complet suprarealist al avansului tehnologic, atunci când vine vorba de mobilitatea nevăzătorilor, există doar 2 soluții: câinele însoțitor și bastonul.

Soluția ’’câine’’ e minunată dar foarte scumpă, iar majoritatea nevăzătorilor nu pot avea grijă de câinii însoțitori dacă locuiesc singuri. În momentul de față există aproximativ 20000 de câini și 40 de milioane de nevăzători. Ochelarii .lumen asta vor să acopere exact acest dezechilibru: ’’înțeleg’’ mediul ambient, poziția și starea (în mișcare sau nu) a obiectelor, unde este sigură deplasarea, calculează traseele necesare către obiectele/destinațiile dorite pe baza contextului și transmit informații posesorului folosind impulsuri tactile și auditive. Un fel de ?, dar fără dezavantaje?. Practic, sistemul folosește feedback audio și haptic pentru a transmite informații utilizatorului, prin cele 5 camere video cu specificații variabile, care înțeleg și mapează lumea înconjurătoare. Ele determină poziția utilizatorului, mediul în care se află și percep informații contextuale.

Abordarea lor e gândită să facă din ochelarii .lumen un serviciu, nu un lux - prin urmare, discută direct la nivel de instituții guvernamentale -au deja o serie de pre-comenzi; ’’dorința noastră nu este ca nevăzătorii să plătească pentru acest sistem, ci să aibă nevoie de el și să găsească mecanismele guvernamentale sau prin asociații pentru a-l procura. Să pui un produs pe piață durează 6 -7 ani, ori noi ne mișcăm la o viteză de 10 ori mai mare“, explică Cornel.

Echipa plănuiește începerea producției la scară largă în cîteva săptămîni, plus cîteva surprize pentru care Cornel Amariei spune că a așteptat timing-ul perfect, așa că… stay tunned for more! 

www.dotlumen.com


ASPIRINĂ, ALIFIE DE GĂLBENELE ȘI APP STORE

digital meds.jpg

Următoarea rețetă de la medicul de familie e posibil să conțină nu doar pastile și alifii, ci și vreo 2 aplicații???. Da, le găsești la AppStore, proaspete:)).

Medicamentele digitale ??‍⚕️sunt, practic, un software extrem de deștept, care ajută și chiar suplinește temporar (dacă e limitat accesul la asistență medicală umană) asistența medicală tradițională. Smartphone-ul înregistrează vocea utilizatorului, locația, expresiile faciale, calitatea somnului etc., apoi inteligența artificială ?spune: ’this guy is not well’. Altă exprimare, dar înțelegi ideea. Există deja Smart Watches care alertează posesorul că a intrat în fibrilație ?, iar în curând tulburările de respirație, Alzheimer sau depresia fi în curând urmăribile. Ce e SF e că în curând înghiți aceste device-uri ? ca pe pastile - vor exista dispozitive microbioelectronice care detectează ADN-ul modificat, temperatura corpului, nivelul de oxigen din sânge etc. Prima aplicație care a obținut aprobarea FDA, în 2018, a fost reSET (terapie CBT 24/7 pentru pacienții cu dependențe); recent FDA a autorizat Somryst ?(pentru insomniaci) și EndeavorRX - prima terapie construită ca joc video pentru copiii cu ADHD.


VESTRE ȘI AMPRENTA DE CARBON

carbonprint.jpg

Lungime, lățime, greutate, preț, amprentă de carbon. You know, the usuals:). ?Producătorul norvegian de mobilier Vestre este primul care pune pe etichetele produselor sale - TOATE produsele - amprenta de carbon ?. DE ce e inovație? Pur și simplu pentru că nu a făcut nimeni până acum așa. EPD (environmental product declaration) este acum specificație de bază, amprenta e măsurată în kilograme iar energia utilizată pentru a produce articolul, în megajouli. Știi ce foarte tare? Că peste 2-3 ani, când asta va fi regula, numai câțiva producători (din diferite domenii) vor putea spune că au fost primii? - și asta va fi foarte plăcut. Think about it?


COOL AF

canon autofocus.jpg

Sigur ai pe whasap prieteni cool care poartă hanorace oversized, au cont de tiktok și scriu cu acronime bizare: GTG, IMO, JK, TBH, AF. ?Google them, it’s gonna be fun:)?. Now back to us - Canon e cool AF ?pentru că tocmai a făcut magie?✨ - ultima cameră foto Canon te lasă să muți punctele AF cu privirea!!! AF-ul original de data asta (da, deloc confuzant, știm), adică autofocus, se reglează la Canon EOS R3 din privire?, asta în timp ce tragi 30 de cadre pe secundă ?(30 fps, ca să sune profi până la capăt). Viteza asta e 100% inovație - n-a mai existat pe vreo cameră foto EOS până acum - și probabil va face nefăcute la evenimentele sportive (acolo îți fac treaba cel mai spectaculos astfel de dotări). De exemplu, la jocurile Olimpice de la Tokio din iulie 2021, pentru care probabil a fost lansat?‍♀️?‍♀️?

 BOYFRIEND JEANS, SKINNY JEANS, IKEA JEANS

ikea jeans.jpg


Deschide dulapul, scoate din spate ????teancul de jeanși pe care nu prea îi mai porți (adică deloc, doar că nu vrei să recunoști), pune două perechi deoparte și vino înapoi. Uite de ce: IKEA și MUD Jeans, un brand olandez foarte cool, fac reciclare, design și inovație în același timp. Cu blugii tăi fac toate astea, ceea ce te face și pe tine cool - duci în magazin cele două perechi de blugi și ai 10% reducere la husele din denim KLIPPAN, care vor fi disponibile în IKEA Olanda și alte opt țări din mai 2021????.

IKEA și MUD vor folosi peste 16.000 de blugi reciclați: două perechi de husă, adică 40% din materialul necesar și exact numărul de blugi pe care îi are și nu-i mai poartă europeanul mediu. Amprentă CO2 redusă cu 67% și 27.000 l apă economisiți la fiecare husă ?. Go, Ikea!

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe