I AM INNOVATION #10 ISSUE


CE CAUTĂ INVESTITORII ÎNTR-UN START-UP?


Chiar așa. La ce se uită investitorii atunci când aleg între zecile sau sutele de startup-uri care le trec pragul mai mult sau mai puțin insistent? 

E o întrebare foarte bună, pentru că aduce perspectivă. ? Tu, creator creativ inițiator de strtup și de idei ai senzația că e absolut evident cât de nouă și interesantă e ideea ta, și oamenii ăștia ar trebui să nu mai stea atâta la povești și să facă transferul de fonduri, că aveți de lucru. Ai dreptate, așa e. Doar că nu ești singur, sunteți mulți - și foarte mulți chiar aveți o idee genială, la fel de bună ca cea de lângă. Well, aici e aici: cum faci să te aleagă pe tine? pentru că uneori, ideea ta nu trece testul nu pentru că nu e bună, ci pentru că nu e vândută cum trebuie.

A-i face pe investitori să observe ?  ?  ? un startup și să dorească să investească în acesta poate fi o provocare; cu toate acestea, există anumiți factori care te ajută să fii as atractive as it gets și să obții finanțarea de care ai nevoie pentru a face dintr-o joacă un adevărat business, a-ți extinde operațiunile și a fi competitiv.

Potrivit lui Victor Aguirre Lüpez, fondatorul BlackBox Startup Law, unul dintre factorii care au contat masiv în favoarea investițiilor în startup-urile naționale a fost pandemia, deoarece lockdown-ul a generat o accelerare a adoptării tehnologiei în întreaga țară. În Mexic, potrivit datelor Statista, startup-urile se concentrează în principal pe probleme de software și date (31%), urmate de Fintech (23%), comerț electronic și comerțul cu amănuntul (13%) și probleme sociale și de agrement (9%).

Fiind adesea cazuri speciale, cu layere și direcții diferite, startupurile nu recurg în general la instituții financiare clasice ? datorită naturii lor inovatoare, un comportament care (zice nimeni altcineva decât Deloitte), este orientat către scheme de finanțare și modele de afaceri diferite de cele ale companiilor tradiționale, și anume: crowdfunding, sau atât de bine denumitul (și intraductibil) colocvial 3F (family, friends, fools). ???

Victor Lupez adaugă că, având în vedere natura lor, investițiile în startupuri reprezintă întotdeauna un risc mai mare, dar că au potențialul de a genera return of investment mult mai mare (destul de evident, dacă stai să te gândești, la risc mare și câștigul e destul de reușit) și de a schimba radical condițiile pieței, preferințele consumatorilor și viziunea investitorului.

În acest sens, Aguirre afirmă că există diferiți factori pe care investitorii îi evaluează atunci când investesc într-un startup, dar sunt trei care se remarcă în marea majoritate a cazurilor.

1. Potențialul proiectului ?(Potențialul - sau ‘business traction’’, se referă la progresul unui startup și la impulsul pe care îl câștigă pe măsură ce afacerea crește. Când lipsește tracțiunea, vânzările scad până la dispariție și baza de clienți se reduce, indiferent de efortul depus. Se aplică pentru aproape orice tip de afacere, indiferent dacă este orientată spre servicii sau produse, sau dacă se vinde către public, alte companii sau sectorul guvernamental.)

Investitorii caută deci proiecte care au ‘’tracțiune’’ bună - cu alte cuvinte, un model de afaceri clar care are potențialul de a influența piața și de a se plasa în pole position  când vine vorba de gustul consumatorilor. Nu există o singură modalitate de a măsura tracțiunea; cu toate acestea, companiile se bazează de obicei pe răspunsul și veniturile clienților ca indicatori ai succesului lor.

2. Un alt factor fundamental pentru investitori este inovația perturbatoare, sau, mai simpatic spus, Disruptive Innovation - în felul ăsta termenul rămâne mai aproape de realitate. ? ? ?O idee inovatoare care face disruption - altfel spus, care perturbă, rupe inerția, iese din cutie etc - este deci mereu cu un pas în fața altor idei inovatoare. Potrivit specialistului BlackBox, această caracteristică este esențială, deoarece deschide accesul către alt public și permite multor oameni care nu se aflau pe o anumită piață (nu erau în target, ca să vorbim în termeni corporate) să acceseze proiectul/ideea. 

Inovația disruptivă nu e un concept nou - ea este prezentă în multe domenii chiar înainte de nașterea startup-urilor (De exemplu, Henry Ford ? a inovat într-un mod disruptiv în industria auto, aducând producția în masă de mașini și, prin urmare, scăzând costurile; ergo, sute de mii de noi potențiali utilizatori au căpătat dreptul să investească în busniness -ul domnului Ford. Cool, nu?„Deoarece un produs sau un serviciu devine mai sofisticat, poate ajunge pe alte piețe și poate genera beneficii pe care altfel nu le-ar putea obține”, adaugă Victor Lupez. 

3. Traiectoria fondatorilor.? În cele din urmă, palmaresul fondatorilor este vital pentru ca investitorii să ia o decizie cu privire la finanțarea proiectelor. Acum, dacă vorbim de un startup creat de niște proaspăt abslovenți de facultate, ai zice că nu prea ai de unde să scoți palmares, dar e importantă atitudinea față de orice ?‍♀️?‍♀️?‍♀️- implicare, seriozitate, claritate, aplicabilitate etc. Printre aspectele pe care investitorii le consideră sunt, de exemplu, ?  experiența echipei de conducere, proiectele anterioare la care au participat și care dintre ele au fost relevante. „La sfârșitul zilei, investitorii se uită la cifre pentru a avea o idee clară despre potențialul economic al companiei, dar și la contextul legal, unde îi interesează să existe claritate în reglementarea proiectului, cine este proprietarul mărcii și ce prestigiu are ca profesionist’’.

În concluzie, după ce ai desenat proiectul tău inovator și ai decis că e perfect, aruncă un ochi și pe formă - felul cum te prezinți tu și cum trimiți în lume proiectul este, poate, cel puțin la fel de important ca ideea în sine.

https://www.entrepreneur.com/article/377119

MUZICĂ SOLARĂ

casti adidas solare.jpg

Căștile wireless deja erau deștepte - se încarcă în cutia lor, știu când ai un apel, dau muzica mai tare… dar tot te trezeai din când în când (de obicei la 10 minute după ce ai plecat la alergat) că vocea suavă îți spune ,,battery low’’ ? și urmează să alergi fără muzică măcar vreo 20 de minute. ? First world problems, right? Adidas și Zound Industries zic că tocmai le-au rezolvat și pe astea:  RPT-02 SOL (sol de primavera, sol de verano, sol brillante - știi tu, cu soare mult:) atât pentru tehnologia lor de încărcare sofisticată, cât și pentru designul durabil și eco-friendly.

SOL-urile ?(așa am vorbit noi despre ele, așa vă zicem și vouă) sunt proiectate să ‘recolteze’ energie din orice sursă de lumină - chiar și iluminat de  interior de nivel scăzut. Trucul se numește Powerfoyle, „un material de celule solare revoluționar care convertește toate formele de lumină în energie curată, fără sfârșit”, ? zice compania suedeză Exeger, partner in crime cu Adidas mai ales pe materiale. Anyway, tu cam cât alergi? O oră pe zi? ⌚ 4 -5 zile pe săptămână? (if only… ). Să zicem. ei bine, Sol RPT trebuie încărcate o dată la 4 luni , asta desigur dacă alergi 4 luni în noaptea polară ❄️(dacă Tibi Ușeriu poate, atunci tu ce problemă ai avea?:). Zic asta pentru că de fapt orice geană de lumină le mai încarcă puțin. Long story short: Adidas intenționează să lanseze căștile RPT-02 SOL la începutul lui 2022, cu un preț estimat de 199-229 USD. Cred că e cazul să te pui pe lista de așteptare, ???măcar și numai pentru compania selectă în care vei fi!

ICE, ICE BABY

contour cube .png

Dacă ai prins referința din titlu (da, Vanilla Ice, anii ’90), s-ar putea să nu prea știi cu TikTok, pentru că ești puțin în afara targetului (ca să nu zicem passe). Chiar și așa, fă un efort: TikTok e o aplicație din zona Socialising, care, desigur, și vinde ceva - pagina TikTok For You arată ca un shopping list veritabil, cu o cantitate covârșitoare de inovație, mai ales în zona beauty ??(lots of teenage girls on ticktok:) Unul dintre trenduri e skin icing - un masaj facial cu un cub de gheață❄️ care poate conține si tot felul de infuzii sau loțiuni, care reface conturul feței, are efect antiinflamator și revitalizant. Pe față e plăcut, mâna care ține cubul cam suferă, și nu prea erau soluții - până la Contour Cube - unul din produsele cu traiectorie fulminantă pe TikTok, adus de Sarah Forrai, 29 de ani, antreprenoare, australiană. ? Un recipient adorabil, lavabil și extrem de reutilizabil, Contour Cube (?27 usd) permite utilizatorilor să înghețe diferite ingrediente ???și amestecuri într-un bloc calmant (și netezitor) pentru piele, menținând mâinile uscate și calde. ,,Locuind în Hong Kong, am fost expusă constant la cele mai noi inovații tehnologice creative - asta a alimentat spiritul antreprenorial din mine de atunci” spune Sarah. Primul videoclip Contour Cube care a explodat cu adevărat ? a fost de fapt un TikTok despre modul în care a construit afacerea, pe care Sarah l-a postat într-o doară înainte să adoarmă; „a doua zi dimineață, m-am trezit cu primul meu lot de produse complet epuizat și videoclipul avea ???100 de mii de vizualizări, care au ajuns la 1 milion de vizionări”. Între timp, al doilea videoclip viral cu muza Contour Cube, mama lui Sarah, cu un ten superb ?‍♀️(datorită cubului înghețat, desigur) a atins șase milioane de vizualizări. ȘASE. MILIOANE. Just saying. www.contourcube.com


BARBAȚI, MAKEUP, TERAPIE

makeup men.jpg

Pe măsură ce noțiunile de modă veche despre bărbați și femei se erodează, devine clar că ne trebuie o definiție mai complexă și mai cuprinzătoare a „masculinității”. Una care să sară grațios peste barierelor de gen și să permită exprimarea liberă și, evident, estetică.

Buun, acum că am făcut introducerea demnă de o dizertație la master, să intrăm ân subiect: săptămâna trecută s-a inaugurat la Londra (evident!) War Paint for Men, ???primul salon de de machiaj pentru bărbați. Carnaby 29, London - primul makeup store pentru bărbați din lume. de la fond de ten și bronz până la fillere pentru sprâncene și barbă?. Fondatorul, Danny Gray, a lansat War Paint for Men ca răspuns la propriile sale experiențe: "Când aveam 15 ani și un ten dificil, ca majoritatea adolescenților, ?m-am dus la sora mea și am folosit corectorul ei și asta mi-a schimbat viața pentru totdeauna”. Gray a mai făcut o mișcare deșteaptă: s-a parteneriat cu The Lions Barber Collective, un grup de frizeri non-profit, instruiți în mental health support, ? care oferă  ,,haircuts and headspace’’. Foarte tare, nu?


TREN DE NOAPTE CĂTRE LISABONA

midnight trains 2.jpg

Așa se numește unul dintre filmele mele preferate (și chiar destul de reușit, zice Rotten Tomatoes). Așa că orice știre despre trenuri de noapte are un ✨sclipici aparte - iar cea despre Midnight Trains e  chiar foarte shiny, chiar dacă nu duc doar la Lisabona.

Midnight Trains — un nou „hotel pe șine” - oferă confort și călătorii durabile ? ? ? își propune să te facă să renunți la avion pentru un delicios vagon de dormit foarte design ? și confortabil . Startup-ul parizian intenționează să creeze o rețea de zece destinații, printre care Edinburgh, Roma, Madrid și Berlin. Călătoria va fi ca o noapte la hotel - cabinele private vor avea lenjerie de pat ??? și băi de hign-end,, iar mesele  pot fi luate în restaurantul trenului ? sau în camera pasagerului.

Midnight Trains nu se teme de avioane - despre care spun că „Rapiditatea pe care o vând (avioanele) este o iluzie și un zbor de 1 oră înseamnă de fapt 4 ore door-to-door”⏳. Pe de altă parte, trenurile pleacă și ajung în centrul orașului - adio taxiuri scumpe sau autobuze obositoare până la aeroport și invers. Încă un argument? Emisiile de carbon economisite dacă alegi trenul nu avionul? Călătorind de la Paris la Roma, de exemplu, compania susține că ruta sa va fi de 23 de ori mai puțin poluantă decât aceeași călătorie cu avionul.

Midnight Trains este susținut de o listă impresionantă de investitori,  iar cofondatorul său Adrien Aumont a lansat anterior platforma de finanțare participativă KissKissBankBank. Prima garnitură pleacă în 2024.

www.midnight-trains.com/en/home

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe