TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE ȘI VIAȚĂ FĂRĂ DE MOARTE
Anul de grație 2021. Oamenii tânjesc în continure după nenumărate lucruri, mai mult sau mai puțin materiale. Tânjesc și după tinerețe veșnică, și, culmea, fix asta oamenii de știință (britanici, evident) sunt mai pregătiți ca oricând să îți ofere asta. Gândește-te: acum 200 de ani, nu exista un om de 90 de ani activ?♂️. Acum, cei care sar peste bariera de 100 de ani aproape că nu mai sunt așa interesanți - prea mulți. ?Vaccinurile, antibioticele și o mai bună înțelegere a ce ne face bine la corp și la minte ne-au dus departe. Până în 2050, ONU estimează că vor fi 3,7 milioane de centenari în întreaga lume, o creștere majoră față de cei 600.000 de astăzi. Cum ne putem împinge ceasurile biologice și mai mult, menținându-ne mintea ascuțită și corpurile sănătoase mai mult timp? O direcție de acțiune e să privești îmbătrânirea ca pe o boală. Deci, ceva tratabil. Steven Austad, biolog la Universitatea din Alabama (și ca el mai sunt destui), spune că secretul vieții cu o durată mult mai lungă constă în modificarea proceselor care împiedică îmbătrânirea moleculelor din organism.
Experții au aplicat deja cu succes un antifungic utilizat în timpul transplanturilor de organe ?pentru a prelungi viața șoarecilor. Iar fast forward - exact la fel, dar la oameni. E deja o listă lungă de tratamente revoluționare pregătite să schimbe modul în care corpurile noastre primesc îmbătrânirea - sigur ai auzit de pastila care imită beneficiile sportului, sau de medicamente care îți dau ceasul intern înapoi, sau de nano-roboți ???care găsesc și distrug boala în corp și îți reprogramează celulele? Totuși, în ciuda acestor progrese mai mult sau mai puțin teoretice, sunt și experți care cred că venim din fabrică cu o dată de expirare ștanțată undeva (unde??) - asta lasând la o parte o serie de probleme prozaic de concrete care împiedică oamenii să trăiască mult: sărăcia, violența, poluarea, schimbările climatice și accidentele de circulație.
Și acum, veștile proaste: longer is not necessarily better:). O viață mai lungă și mai sănătoasă se traduce prin creșterea populației în întreaga lume, o schimbare pe care planeta ar putea să nu o suporte. „Ne confruntăm deja cu consecințele suprapopulării - se cheamă climate change ?și ne prinde pe toți. Ray Kurzweil, expert futurist la Google susține că până în 2029, progresele medicale ar putea începe să adauge un an suplimentar, în fiecare an, la speranța de viață a oamenilor - sau măcar celor care își pot permit, pentru că prețul poate fi șocant.
Și uite ala intrăm în alt subiect: longevitatea va deveni noul criteriu de inegalitate, pentru că adevărul e, oricum l-am pune noi, că cei cu o bogăție mai mare tind să supraviețuiască celor mai săraci. Asta se întâmplă chiar ținând cont de profiluri genetice identice - singurul factor care le separă sunt banii???, cu excepția cazului în care se întâmplă să locuiești într-una dina cele zone din lume unde longevitatea este constantă și atribuită unor factori complet separați. Pe de altă parte, în Monaco, acest principat extrem de bogat, locuitorii trăiesc în medie (!) până la aproape 90 de ani.
Există evident și câțiva factori foarte concreți: ?carnea roșie, numărul de pași - chestiile astea pe care le știi dar te prefaci că nu schimbă ele mare lucru. Dar schimbă - cercetătorii de la Harvard au descoperit că o cantitate doar ușor mai mare de carne roșie consumată zilnic poate crește riscul morții timpurii. Au produs chiar și un experiment: participanții și-au crescut consumul de carne cu doar o jumătate de porție pe zi pe parcursul a opt ani, iar rezultatul e destul de scary: au avut un risc cu 10% mai mare de a muri în următorii opt ani. Autorii studiului susțin că și să înlocuiești o parte din mesele săptămânale cu opțiuni vegetariene e o direcție destul de sigură de trăit mult. Unde mai pui că nu este bine doar pentru tine, ci și pentru planetă. Cinci porții de fructe??și legume în fiecare zi - ai auzit și de asta, nimic nou, dar fii atent ce cifre interesante: riscul de deces timpuriu scade cu 13%.
Și încă ceva ce știi deja - cu cifre bune, iarăși: mersul pe jos. Dacă adaugi 1000 de pași pe zi, riscul de deces precoce scade cu 28%, potrivit American Heart Association, și ai super opțiuni aparent - plimbări scurte și dese, o plimbare lungă și bună, plus că se numără și pașii făcuți dacă mergi la cumpărături sau de la mașină la ușa mall-ului.
Și, așa pe final, ceva poate surprinzător - copiii, se pare, te țin tânăr. ???Da, da, ai tăi - mai ales dacă i-ai făcut mai târziu. Un studiu realizat în 2014 de Boston University School of Medicine a constatat că să fii mamă mai târziu poate duce la o viață mai lungă pentru femeile care au născut ultimul copil după 33 de ani. Mai mult New England Centenarian Study are cifre și mai simpatice: femeile care au născut copii după ce au împlinit 40 de ani au de patru ori mai multe șanse decât mamele mai tinere. Există totuși un catch, și anume relația dintre cauză și efect - practic, nu e vreo soluție să amâni momentul când faci un copil, ci mai degrabă invers - genetic, femeile care, din motive diferite, au copii mai târziu au și genele de longevive.
Citește articolul original AICI
ENERGIE EOLIANĂ LA PACHETE PLATE
E ușor să uităm că energia verde și alte forme de consumism eco -friendly erau un subiect de nișă nu cu mult timp în urmă. Dar, probabil pentru că viitorul nostru arată din ce în ce mai fragil, am trecut de la aplauze la insistențe - adică nu mai aplaudăm doar, plini de admirație, brandurile care fac mișcări eco-conscious, ci înrebăm insistent: CE faci tu, mare brand influent, pentru ecologie?Cum poți tu mare brand să îți folosești influența și conexiunile pentru a face mai mult decât mine, un individ? ⏰
IKEA s-a prins că asta urma să se întâmple așa că începe să vândă energie eoliană ?și solară ?gospodăriilor suedeze. Pentru că IKEA is huge (fiecare magazin dar și ca număr de magazine) folosește o cantitate enormă de energie, pe care totuși și-o produce singură - ba chiar peste, producând 132% din propriul consum. Acum clienții IKEA vor putea să cumpere energie eoliană și solară accesibilă, certificată printr-un abonament STRÖMMA și să-și urmărească consumul de energie prin aplicația aferentă. ?Serviciul se lansează mai întâi în Suedia, și până în 2025 va acoperi mai multe piețe europene. Decizia IKEA de a vinde energie regenerabilă face parte din planul lor de a deveni autosuficienți și climatic pozitiv până în 2030, iar faptul că fac energia eoliană și solară la fel de ușor accesibile ca mobilierul plat ?e un pas uriaș înainte. Clienților li se va percepe o taxă lunară de doar 3,80 euro (pentru că IKEA și partenerul său, Svea Solar, nu adaugă marjă de profit la energia electrică pe care o achiziționează pe piața energetică Nord Pool). IKEA rules! - ca de obicei, de altfel:).
EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ 45
Brixton Finishing School este un program de formare și o agenție de HR (talents, adică, dacă cumva nu știai că așa se numesc resursele umane de puțin timp) cu sediul în UK. UK este pe locul 4 în Europa la capitolul ,,îmbătrânirea populației’’, deci ce vă povestim aici are sens din multe direcții. ?♀️Agenția, împreună cu echipa WPP și The Uninvisibility Project, au lansat VisibleStart - un program de formare gratuită menit să ajute femeile de vârstă mijlocie să găsească de lucru în publicitate. Cursul combină opt săptămâni de învățare online cu evenimente live și se va concentra pe abilitățile media digitale, cum ar fi cumpărarea de anunțuri programatice, SEO și paid social. Femeile peste 45 de ani din toate categoriile sociale sunt invitate să se înscrie - nu se cere experiență anterioară - iar WPP și agenția sa mediaCom au promis că vor angaja 20 dintre doamnele ?care termină cursul. VisibleStart se lansează la Londra, cu o lansare la nivel național planificată pentru 2022. Nouă ni se pare superb, pentru că suntem mari susținători ai woman empowerment??, dar și pentru că discriminarea pe bază de vârstă - ageismul - afectează femeile mai mult decât bărbații (marginalizarea bazată pe standarde de frumusețe și tinerețe vine peste prejudecățile despre cum angajații mai ne-tineri sunt mai puțin inovatori, adaptativi și, în general, mai puțin calificați (?!). Jane Evans (fondatoarea Uninvisibility Project) spune niște lucruri care sună un pic dramatic, dar sunt complet adevărate: „Există o epidemie de șomaj pentru femeile de peste 50 de ani și aproape jumătate dintre ele nu au deloc economii la pensie.??? Dacă nu acționăm acum, jumătate din această generație va ieși la pensie săracă”.
MILK. OAT MILK.
E oare adevărat? Am ajuns la acel moment din viața mea în care nu doar că nu mai explic, ușor vinovată, ce e acela lapte vegetal, ci lucrurile pot fi exact pe dos? EU cu laptele meu de ovăz (sau de mazăre sau de migdale) sunt la mine acasă, iar cei care vor lapte de vacă trebuie să facă o cerere specială? Music to my ears:).
Lanțul de cafenele Blue Bottle a decis să ofere implicit lapte de ovăz ?- adică, dacă nu spui nimic, în orice cafea care nu e neagră asta vei avea. Ideea vine atât ca răspuns la cererea clienților, cât și ca parte a eforturilor de sustenabilitate la nivel de companie. ☕☕☕Mișcarea e inovatoare din mai multe puncte de vedere - nu doar că reduce gazelor cu efect de seră, dar și pentru că face din excepție normă (de obicei, dacă ceri lapte vegetal plătești în plus și ești, vrei nu vrei, o excepție) și se aliază cu consumatorii care fac alegeri conștiente - pentru mediu, sănătate sau etică(citește mai multe AICI).
În condițiile în care prețurile pentru pui și bacon ?sunt pe o pantă mega abruptă (în jos), este posibil ca switch-ul acesta către a considera vegan stuff ca fiind alegerea implicită să nu fie departe, ceea ce oferă oportunități evidente pentru orice brand care se vrea avangardist.
(www.greenqueen.com.hk/blue-bottle-coffee-oatmilk)
ASFALT TANGO
Mă rog, asfalt magnetic, dar era păcat să nu folosim referința cinematorafică, mai ales că ce se întâmplă cu asfaltul ăsta de care vreau să îți povestesc ține un pic de domeniul filmului. Chiar în clipa asta, viabilitatea unui nou tip de drum care poate încărca vehiculele electrice în mișcare este testată de inginerii americani. ???Departamentul de Transport Indiana (Indot) și Universitatea Purdue s-au unit ca să testeze aplicabilitatea practică a betonului magnetizat produs de compania germană Magment, care promite încărcarea inductivă a vehiculelor electrice. Materialul este o combinație de beton și particule magnetice reciclate, care pot fi apoi turnate în orice formă necesară folosind tehnici de producție convenționale. ?Materialul este bun conducător electric, iar dacă vehiculul e echipat cu o placă de încărcare inductivă (de obicei sub șasiu), se va încărca în timp ce e în mișcare. Inventatorul german mai zice ceva super interesant: aparent, acest asfalt magnetic poate fi podea în depozitele care utilizează stivuitoare electrice și alte vehicule logistice pe bază de electricitate, și le poate încărca, de exemplu, peste noapte (cât nu sunt folosite). ? ? ? Magment mai zice și că materialul lor are 95% eficiență de încărcare, e rezistent la intemperii, daune și costă la fel ca materialele convenționale de construcție a drumurilor. Ce ziceam la început - sună a SF clar, dar nu e:). E realitate, și nu glumesc: dacă experimentul are succes, Indot va produce o milă de drum Magment pe terenuri guvernamentale pentru a fi folosită cu o flotă de camioane electrice???, iar apoi… sky is the limit.
Citește articolul original AICI