I AM INNOVATION #14 ISSUE

VREI SĂ FII MAI CREATIV?  FOARTE BINE, poți începe prin a fi mai bine dispus. Nu e doar un sfat gratuit din lumea pozitivismului aplicat, e pe bune și vine de la neuroștiință direct - o anumită parte a creierului tău te ajută să vezi lucrurile dintr-o perspectivă creativă, iar ce te învață ei e cum să ’’aprinzi’’ fix circuitele care fac asta. (poți citi articolul original aici)

Steven Kotler (bestselling author and performance expert) vine cu propunerea: într-un extras din ultimul său volum, The Art of Impossible, Kotler descrie un experiment fascinant în care un neurolog și un psiholog au lucrat împreună pentru a afla ce se întâmplă în creier în momentele de inspirație - momentele „Aha!”. Au încercat întâi să inducă momente ’’Aha”! subiecților, punându-i în fața unor „probleme de perspectivă” - o serie de puzzle-uri? în care li s-au dat trei cuvinte și li s-a cerut să găsească un al patrulea care să poată fi combinat cu toate. Unii dintre ei au rezolvat problema analitic, parcurgând o listă de cuvinte care se potrivesc cu unul dintre cuvinte și le-au testat cu celelalte. Alții,  totuși, au ajuns acolo printr-o sclipire? - un moment Aha! - în care răspunsul le-a apărut brusc. Cercetătorii le scanau activitatea cerebrală exact în timpul ăsta, și ce au descoperit e că o parte a creierului, numită cortex cingulat anterior (ACC, în engleză) s-a ’’luminat’’ chiar înainte ca subiecții lor să fie pe cale să aibă sclipirea. Cool, nu?

O funcție a ACC este de a decide, atunci când diferite părți ale creierului trimit semnale, căruia dintre ele să-i acorde atenție. Dacă o soluție creativă sau ciudată sau „de lungă durată” la o problemă clocotește undeva în fundul minții?, ACC poate alege să îți trimită atenția fix asupra ei - cu alte cuvinte, prinde de guler cele mai creative idei care umblă brambura la tine în minte și le aduce în prim-plan.

Deci.

Când ai nevoie de energie creativă - scrii la o campanie de comunicare sau trebuie să vii cu un produs nou, de exemplu - activarea ACC te poate ajuta cu adevărat. Și îți poți activa ACC-ul îmbunătățindu-ți starea de spirit. „Când avem o dispoziție bună, ACC este mai sensibil la gândurile și intuițiile bizare”, scrie Kotler. ’’Dacă un ACC activ e condiția necesară pentru insight, atunci o stare de spirit bună e condiția necesară pentru un ACC activ’’. Altfel spus, dacă vrei să fii mai creativ, fii fericit!.

Ușor de zis, greu de făcut. Sau poate nu. Cum devii fericit, măcar temporar, ca să fii mai creativ? Iată câteva idei:

1. Exersează recunoștința.

Să ai un pic de atenție la lucrurile pentru care trebuie să fii recunoscător e una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți ridica energia și cheful de viață. Sunt multe feluri în care poți fi recunoscător, dar uite și un exemplu: enumeră mental trei lucruri din viața ta pentru care ești recunoscător (orice, de la faptul că te iubește ? pisica până la supa de brocolli ?de la prânz).

2. Meditație deschisă.

Cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați cu meditația bazată pe concentrarea atenției, fie pe respirație, fie pe body scanning - tehnici perfecte ca să reduci stresul. Ca să activezi magicul cortex cingulat, ai nevoie de o abordare ușor diferită, scrie Kotler. „Gândirea divergentă necesită un stil deschis de monitorizare a atenției”. Așa că în loc de focus, let go: te deschizi pur și simplu către orice gând, emoție sau senzație care vine, fără să judeci - doar îl denumești și apoi îl lași să plece.

3. Sport

Nimic nou aici - endorfine, dopamină, știi tu. Sportul scade cortizolul (hormonul stresului) și te binedispune rapid. Iar dacă te duci în natură - o plimbare în parc, ceva simplu - e și mai eficient. „În plus, timpul în care, aparent nu gândești doar alergi/tragi de fiare/te miști funcționează ca o perioadă de incubație pentru ideile creative”, scrie Kotler.

4. Conectează-te la nivel uman

Asta nu e una dintre sugestiile lui Kotler, dar e common knoledge: conectarea cu un prieten sau cu persoana iubită te binedispune și sunt chiar studii care vorbesc de creșterea longevității.

Să suni un prieten sau doar să scrii două-trei mesaje reale, chiar și atunci când ești megaocupat, e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru starea ta generală de bine. Și ai să râzi, dar funcționează și dacă te implici într-o discuție cu unul dintre prietenii tăi de la birou - poate vorbiți despre proiect, poate vorbiți despre cățeii pe care îi aveți - ar putea fi suficient pentru a da un kickstart creativității tale.

MAȘINA TIMPULUI

time travel.jpg

Cercetătorii MIT au construit un motor de căutare care îți permite să cercetezi viitorul tehnologiei. Sigur, asta nu înseamnă că scrii acolo „când o să putem distruge rachete nucleare cu ajutorul laserului’’ iar Google îți răspunde relaxat ’’42 de zile’’ (deși ar fi cool, nu?) Deocamdată, ce poți afla e potențialul de creștere în viitor a unei anume tehnologii. Ce e cool e că e la liber  - îl poți folosi și tu. Acum, dacă visai la o întâlnire de tip Jean-Luc Picard și Star Trek Enterprise, e util să te temperezi - ea nu pare posibilă mai devreme de secolul 24. Ideea e că nu există o modalitate sigură de a măsura CUM va avansa o tehnologie, dar există o modalitate de a prezice CÂT DE REPEDE avansează, pentru că cercetătorii au construit o bază de date gigantică, (o poți explora aici) care deține 97% din brevetele SUA și o cantitate uriașă de date despre ratele de îmbunătățire tehnologică. Apoi, au construit un algoritm de predicție asupra datelor pentru a prognoza cât de repede se îmbunătățesc tehnologiile. ???Două lucruri au ieșit în evidență: primul, că majoritatea tehnologiei avansează lent (de exemplu,  robotica se îmbunătățește doar cu 18,5% pe an - mult mai puțin decât, de exemplu 42% pentru semiconductori; al doilea, că mai mult decât orice,  inovațiile sunt generate de cât de mult împrumută un brevet tehnologic de la alte tehnologii, aparent fără legătură. Good old lateral thinking. Ah, și da, ideea geniului solitar apare în felul ăsta mult supraevaluată. Acum, gândește-te concret, la ce folosește asta? Ei  bine, dacă algoritmii de previziune a inovației se mențin stabili, investitorii, directorii executivi și  chiar guvernele ar putea avea un instrument foarte sofisticat care să-i ajute să-și direcționeze banii către tehnologiile ?care chiar au… viitor.

Ah, și apropo de laserele alea? Da, în 15 - 25 de ani, potrivit cercetătorilor, o să putem doborî rachete nucleare cu ele. Credeai că e doar o glumă, nu?


FOOD IS GOOD

leftover food avioane.jpg

…leftover food is not so good. Dacă pierderile și deșeurile alimentare ar fi o țară, țara asta ar fi al treilea emițător de gaze cu efect de seră din lume. Oricât ar încerca companiile aeriene să potrivească cererea cu oferta, atâta vreme cât la bord se servește masa, va rămâne mâncare neconsumată. Cu siguranță te-ai întrebat ce se întâmplă cu toată mâncarea asta - o uriașă risipă care ne întristează pe toți. Dar pe unii dintre noi întristarea asta îi face inventivi - și uite cum Swiss Air a început o colaborarea cu Too Good To Go pentru a vinde mâncarea rămasă pe ultimele zboruri ale zilei. Cum funcționează? La ultimele zboruri, ✈️✈️✈️ toate alimentele proaspete rămase disponibile sunt ambalate în pungi de hârtie și oferite pasagerilor la o treime din prețul obișnuit. La fel ca majoritatea „pungilor magice” oferite pe platforma Too Good To Go, clienții nu știu exact ce vor primi. SWISS începe testarea proiectului pe zborurile europene din Geneva, la sfârșitul lunii septembrie. Desigur, ideea funcționează numai dacă pasagerii chiar vor să facă shoppingul ăsta în avion, pentru un midnight snack sau prânzul de a doua zi. Totuși, Swiss are constant calificative foarte bune pentru calitatea meselor pe care le oferă la bord, așa că au încredere că proiectul va merge bine - oamenilor clar le place ce se mănâncă în avioanele Swiss. 


APĂ ÎN DEȘERT

apa in desert.jpg

Deșertul e însorit, suntem toți de acord cu asta, nu? ???Prin urmare poate părea un loc minunat ca să aduni energia solară pentru planetă. Deșertul e și foarte deșertic, totuși (duuh) - mai elegant spus, astfel de proiecte sunt adesea inaccesibile din cauza lipsei de infrastructură din zonă. Totuși, oamenii de știință sunt inteligenți (duuh, din nou). Un nou sistem - folosind doar lumina soarelui și apa sărată - ar putea fi alternativa de creat energie verde care ar putea funcționa chiar și în adâncurile nisipurilor eterne⏳. Un proiect creat de Universitatea de Știință și Tehnologie King Abdullah din Arabia Saudită (KAUST) folosește un fenomen natural care face ca apa să se răcească rapid - energia este absorbită pe măsură ce cristalele de sare se dizolvă în apă. Deci, dacă adaugi sare într-un vas cu apă caldă, ea se va răci rapid pe măsură ce sarea se dizolvă. Cercetătorii replică apoi acest efect pe o scară mult mai mare. Echipa, condusă de profesorul Peng Wang, a constatat că azotatul de amoniu funcționează cel mai bine (foarte solubil în apă și deja disponibil ca aditiv ieftin în îngrășăminte). Tehnologia ar putea fi dezvoltată ca sistem de răcire pentru reglarea temperaturilor în clădiri sau chiar pentru conservarea alimentelor acolo unde nu există electricitate. Tare, nu? În plus, metoda de răcire este sustenabilă - odată ce apa nu mai e folosită, căldura solară e folosită să o evapore, iar cristalele de sare rămase pot fi apoi colectate și reutilizate în sistemul următor. (Articolul integral aici)

CERNEALA INVIZIBILĂ

cerneala invizibila.jpg


Mai ții minte când ne doream toți să avem cerneala cu care se scriau mesajele secrete în filme, mesaje care apăreau doar când țineai foaia de hârtie lângă flacăra lumânării? Gata, s-a rezolvat, în curând o să avem toți jucăria asta, scoasă la imprimantă. Cercetătorii de la Institutul de Chimie al Academiei de Științe din China au găsit o modalitate de a folosi cerneluri transparente pentru a imprima imagini cu un spectru complet de culori. Nu e rocket science să înțelegi de ce imprimantele sunt problematice pentru mediu - procesele chimice necesare pentru a produce pigmenții și cernelurile utilizate în dispozitive nu sunt tocmai ecologice, și trebui să înlocuiești la nesfârșit cartușe de cerneală pentru imprimare color, chiar dacă ele nu sunt complet goale. Unde se duce toată cerneala rămasă, se elimină ea mod responsabil?

Abordările se inspiră din natură, unde??? fluturii și păunii produc o culoare sclipitoare prin manipularea modului în care lumina este reflectată prin structuri microscopice, fenomen cunoscut sub numele de culoare structurală. Într-o lucrare publicată recent, o echipă de la Academia Chineză de Științe detaliază o nouă abordare a tehnologiei culorii structurale, care poate reproduce un spectru larg de culori și folosește imprimantele deja existente. Un banal inkjet - tipul de imprimantă color pe care majoritatea îl au acasă - creează imagini color, prin imprimarea picăturilor microscopice de cerneală, în diferite dimensiuni și culori, pe o bucată de hârtie. Când sunt vizualizate de aproape, dispunerea punctelor colorate apare complet aleatorie, dar de departe, se poate vedea o imagine color. Cercetătorii au modificat această imprimantă cu jet de cerneală, astfel încât ea să utilizeze o singură cerneală polimerică care apare transparentă pentru ochiul uman. În loc de hârtie, care absoarbe cu ușurință majoritatea lichidelor, apoi le face să se răspândească în structură, au folosit sticlă cu o suprafață hidrofobă, astfel încât atunci când picăturile de cerneală pe bază de apă ???ating acestă suprafață, nu sunt absorbite, ci formează o structură de tip dom. Valorificând proprietățile de tensiune din suprafața lichidelor și efectul hidrofob al sticlei (sună un pic ca și cum aș vorbi în dothraki, știu, dar asta fac oamenii ăștia deștepți) cercetătorii au creat aceste microdomuri în diferite dimensiuni și forme, acoperind o suprafață cu ceea ce, în esență, sunt mii și mii de lentile mici, care în funcție de lumina pe care o captează, produc culoare. Mindblowing - practic, noua abordare ar putea elimina nevoia de coloranți și pigmenți dăunători în cernelurile imprimantei. Articolul integral aici

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe