I AM INNOVATION #16 ISSUE

38 DE CUVINTE

                                                        Tweet-ul - acum viral - lansat  de curînd de Jeff Bezos  are doar 38 de cuvinte, dar predă un adevărat masterclass despre  în modul de gestionare a criticii.   

În calitate de fondator al acestui mamut care e acum Amazon și, cumva firesc, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Jeff Bezos nu a fost scutit deloc de critici. Uneori, a folosit acea critică pentru a face un fel de personal development, pentru a  ’’crește’’ (și omul dar, în mod evident, și busniness-ul la acest nivel aproape greu de imagint în momentul de față), făcând mari schimbări în Amazon. De exemplu, când parlamentarii au înfierat public gigantul pentru salariile mici ale lucrătorilor din depozite, Amazon a mărit salariul minim pentru angajați la 15 dolari pe oră, și astfel a devenit unul dintre primii mari retaileri care au făcut acest lucru ?.

Dar când vine vorba de convingerile lui profunde, Bezos s-a dovedit neclintit. Sunt deja decenii de când repetă și nu se plictisește să repete că Amazon joacă ’’the long game’’ și că strategia pe termen lung va depăși întotdeauna profiturile pe termen scurt - nu de puține ori spre tristețea vizibilă a acționarilor Amazon:).

De curând,? Bezos a intrat pe Twitter pentru a reconcilia aceste două curente de opinie destul de puternice. A luat un articol din ziarul lui Barron din 1999 și l-a folosit pentru a oferi un sfat atât de simplu (și cu atât mai perfect, dacă permiteți licența poetică;) despre cum să manageriezi critica. „Ascultă și fii deschis, dar nu lăsa pe nimeni să-ți spună cine ești”, a scris Bezos. "Aceasta [povestea din articol] a fost doar una dintre numeroasele povești care ne explicau toate modurile în care urma să eșuăm. Azi, Amazon este una dintre cele mai de succes companii din lume și a revoluționat două industrii complet diferite."

Ascultă și fii deschis, dar nu lăsa pe nimeni să-ți spună cine ești. 

La momentul publicării, tweet-ul lui Bezos a adunat instant mii de retweets și zeci de mii de like-uri. Un sfat simplu, care totuși comunică o perspectivă foarte inteligentă și nuanțată din punct de vedere emoțional - una care te ajută să profiți de avantajele criticii, fără a o lăsa să te definească. Primele cuvinte sunt deschise, relaxate, și exprimă o atitudine care ar trebui să fie relatable to anyone (sigur, asta dacă suntem optimișlti și credem că toată lumea chiar are capacitatea de a asculta). „Ascultă și fii deschis” încurajează o mentalitate de creștere. ?Un sfat valoros, nu doar pentru antreprenori, ci pentru cei care decid.

„Oamenii care au dreptate ascultă foarte mult și se răzgândesc foarte mult”, a spus odată Bezos într-un interviu. "Se trezesc noaptea din somn, reanalizează lucrurile care s-au întâmplat și se răzgândesc. Dacă nu vă răzgândiți frecvent, veți greși foarte mult. Oamenii care au dreptate mult sunt pregătiți să-și infirme prejudecățile fundamentale”. Vezi deci de ce e așa de important să fii deschis la critică. Feedback-ul negativ este ca un diamant proaspăt scos din pământ - la prima vedere, ?e murdar și complet neatractiv. Dar, dacă îl tai și îl lustruiești - adică dacă vezi critica nu ca pe un atac, ci ca pe ceva potențial valoros, îl poi folosi pentru a crește, a te dezvolta. Dar dacă critica îți atacă convingerile tale de bază, însăși esența a ceea ce ești?

În articolul menționat de Bezos, Barron a spus că „ideea că CEO-ul Amazonului Jeff Bezos a fost creatorul unei noi paradigme în business este o prostie”. Acesta a continuat să-l numească pe Bezos „doar un intermediar” și a susținut că adevărații câștigători pe internet ar fi „firmele care își vând propriile produse direct consumatorilor”. Să zicem că Bezos ar fi luat această idee în serios, și ar fi lăsat ??mass-media financiară și alți „experți” bursieri să-i influențeze ideile despre direcția internetului, despre locul în care Amazon ar putea face cei mai mulți bani. Sau, mai rău, ar fi luat-o personal și ar fi lăsat critica (destul de acidă, între noi fie vorba) să-i zdrobească motivația, să-l determine să renunțe la visele sale și să se întoarcă la munca dezumanizantă la un fond de investiții (unde, fără îndoială, câștiga bani buni înainte de a crea Amazon).

Ei bine, nu. Ascultă și fii deschis, dar nu lăsa pe nimeni să-ți spună cine ești. Bezos susține în mod clar o abordare echilibrată a criticii⚖️. Da, ascultă și fii deschis la schimbare, dar nu fi tentat să cedezi în fața haterilor, nu încerca să devii ceva ce nu ești sau să-ți schimbi convingerile de bază pur și simplu pentru a-i mulțumi pe ceilalți. Așadar, data viitoare când cineva te critică, scoate o pagină din manualul lui Jeff Bezos: Ascultă și fii deschis, dar nu lăsa pe nimeni să-ți spună cine ești. Pentru că acea criticaă poate fi un diamant în stare brută sau doar un balon de săpun, sclipitor, colorat și ?infernal de inutil. Să te prinzi repede care dintre astea două e ce ți se prezintă poate face diferența dintre succes și eșec.

Articolul integral aici. Photo by Ivars Utināns on Unsplash


SUPER NEWS: .LUMEN A CÂȘTIGAT RED DOT AWARD!

lumen.jpg

Vă mai amintiți când vă povesteam, în primăvară, de proiectul made in Ro creat de Cornel Amariei și echipa sa? Ei bine, .lumen - ochelarii pentru nevăzători creați de .lumen și DESIRO Vision, au câștigat ?Red Dot: Luminary 2021 - cel mai înalt nivel de recunoaștere acordat la Red Dot Award: Design Concept (practic, premiul spune că ești cel mai bun dintre cei mai buni). Premiile Red Dot sunt un fel de garanție ??? - ca o ștampilă pusă pe fruntea unui design de calitate: vorbim despre design care iese detașat în față, iar proiectul este cotat cel mai sus, raportat la un standard de referință foarte ridicat al excelenței în design. Printre nominalizați se numără Multi-Purpose Delivery Vehicle (Canoo), o soluție comercială small bussiness, complet electrică, menită să maximizeze productivitatea și rentabilitatea investiției pentru utilizatori; Virgin Galactic Spaceship Interior (Seymourpowell în colaborare cu Virgin Galactic) pentru designul interior al  lui Unity - prima navă spațială comercială din lume; sPEEK (Sagentia Innovation) - cască chirurgicală cu lupă chirurgicală controlată prin voce, care le permite clinicienilor să ofere îngrijire neîntreruptă, handsfree, și Cognixion One (STEL), un dispozitiv generator de limbaj care permite comunicarea prin interfața Brain Computer cu realitate augmentată.

Toate conceptele de design premiate sunt publicate în Red Dot Design Yearbook for Design Concept 2021/2022 și online la www.red-dot.org, unde găsiți și descrieri detaliate pentru concept și designeri. Proiectele câștigătoare vor fi expuse la Red Dot Design Museum Singapore, din aprilie 2022.

FISH & CHIPS & MORE

fish chips.jpg

…or less, depinde cum privești lucrurile. Less meat, more health. ??Un magazin vegan de fish&chips, No Catch, s-a deschis weekend-ul trecut în Brighton. ’’Fish&chips’’ e o instituție în UK (la fel cum micii cu muștar sunt o instituție în România:), și asta face de fapt știrea spectaculoasă - faptul că până și cele mai tradiționale instituții pot inova și se se pot adapta.

Ce alegem să mâncăm e unul dintre cele mai eficiente moduri de a lua din apăsarea pe care o punem pe planetă. Deciziile zilnice pe care le luăm într-un supermarket ???sau într-un ??? restaurant au un impact masiv, iar pe măsură ce consumatorii (eu, tu, noi) devin mai conștienți de această forță de impact, companii inteligente ca No Catch, sunt clar în pole position. Poate nu știai (eu nu, și acum că știu nu îmi e chiar ușor:), dar, din păcate, pasiunea noastră pentru fructe de mare are un impact devastator asupra vieții marine - de la plasele de pescuit care produc 46% din Pacific Garbage Patch, până la cele 300.000 de balene și delfini uciși accidental din cauza acelorași plase? ?. Impactul asupra climei nu e deloc mai delicat - un studiu din martie 2021 a constatat că pescuitul la dragă eliberează la fel de mult carbon ca întreaga industria aviatică✈️.

Așa că noul loc de fish&chips din Brighton - No Catch (ce nume bun!) - folosește un înlocuitor de soia bogat în proteine, nemodifcat genetic (non-GMO), în locul peștelui clasic. Înființat de Ed Winter, care a lansat anterior Unity Diner în Londra, brandul își propune să atragă clienții cu toate plăcerile unui clasic britanic, dar fără efectele lui dăunătoare.

Astro, meet the world! World, meet Astro!

robot amazon astro.jpg

Amazon a lansat de curând robotul casnic care va sta de pază și va ajuta la îngrijire?. Astro lucrează cu Alexa  - asistentul virtual Amazon (ai sigur niște prieteni la care te duci ân vizită și încep brusc să strige prin casă: ’’Alexa, play some jazz. Alexa, what’s the weather like today?’’). Cu ajutorul Alexei, Astro Robotul răspunde la comenzile vocale și se va sincroniza cu sistemele de home security de la Ring (brand puternic mai ales în SUA, în caz că te miri de ce nu ai auzit de ei). Astro poate reține programe de lucru și seta remindere, și, de asemenea, poate reda muzică și emisiuni TV în timp ce mișună vesel prin casă?. Ochii i se închid sau se lărgesc pe măsură ce face chestii - aparent, asta îi dă un vibe ceva mai uman? (o să fiu atentă dacă așa fac și eu pe măsură ce bifez lista de treburi casnice:))). Ca să evite pereții, folosește camere ? și senzori, iar cel mai amuzant feature - zicem noi - e că îi pui în brațe un snack sau o Cola și el o duce cui zici tu (în casă, desigur). Prețul e așa de interesant (1000 USD) că aproape că m-am gândit ce simpatic ar fi unul mov umblând prin casă. Noroc că nu au decât pe alb:))). (citește mai mult aici).

LEGO ȘI PREJUDECĂȚILE

lego.jpg

Părinții sunt de 8 ori mai susceptibili să considere că inginerii sunt bărbați (și nu femei), indiferent dacă copiii lor sunt băieți sau fete. Asta rezultă (pe lângă multe altele, evident) dintr-un sondaj internațional realizat de LEGO împreună cu Institutul Geena Davis pentru gen în media. Aproape 7000 de de părinți și copii au participat la studiul care a avut ca  obiect bias-ul implicit pe care îl au părinții când definesc creativitatea? - diferit - pentru fiii și fiicele lor. Producătorul de jucării danez (știai că LEGO vine din Danemarca, nu?) să decidă că va elimina prejudecățile de gen din produsele și marketingul lor. Primul pas e, evident, colaborarea cu Institutul Geena Davis, dar și UNICEF. Mai departe nu știm încă ce vor face, dar deja au lansat 10 sfaturi pentru părinți ca aceștia să-și crească copilul în afara stereotipurilor (de exemplu, să schimbe rolurile de gen în povești ?și să încurajeze  prieteniie mixte. Jucăriile destinate în mod evident unuia dintre genuri au, desigur, potențial să facă facile generalizările de tipul?: ’’băieții se joacă cu LEGO pentru că sunt mai tari pe raționament spațial, fetele se joacă cu păpușile fiindcă femeile sunt creaturi sociale’’. Dar uite că, pe măsură ce, ultra-super-încet, societatea își limpezește noțiunile despre identitate de gen și egalitate, branduri inovatoare (și LEGO a cam fost mereu așa) au ocazia să mai  toarne niște asfalt pe șoseaua asta către un viitor mai progresist?.

 credit foto:  Hello I'm Nik/Unsplash

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe