I AM INNOVATION  #18 ISSUE

În fiecare an, spre final, TIME MAGAZINE vine cu un super top 100 - al celor mai cool invenții și inovații din anul care tocmai a trecut ????- au niște criterii destul de bune și detaliate, dar, long story short, sunt idei care fac lumea mai bună, mai inteligentă și puțin mai distractivă.

TIME MAGAZINE cere nominalizări pe categorii (foarte variate, o să vezi imediat) de la editorii și corespondenții TIME din întreaga lume, apoi evaluează fiecare propunere (sau aplicație, că se poate să aplici și direct, cu ce ce crezi tu că ai făcut inovativ și merită un loc pe listă) - factorii de încadrare sunt ?originalitatea, creativitatea, eficacitatea, ambiția ? (! adică premiază puțin și efortul:) și impactul.

Rezultatul pentru 2021 e foarte cool și pe alocuri neașteptat: include vaccinuri pentru Covid-19 și malarie?, un robot care oferă sprijin emoțional pentru copiii internați în spital?, vopsea ecologică pentru blugi ?sau o nouă formă de paste?. Practic, vorbim despre acele idei (puse în practică, pentru că asta, de multe ori, face diferența sau reprezintă obstacolul de netrecut) care schimbă modul în care trăim, lucrăm, ne jucăm și, mai ales, evaluăm ce e și ce nu e posibil. Lista, cât se poate de internațională, conține o varietate foarte mare de dispozitive, produse, tehnologii și servicii în categorii precum inteligență artificială, aplicații și software, realitate augmentată și realitate virtuală, beauty, electronice de larg consum, design, educație, divertisment, fitness, alimente, îngrijire medicală, robotică, călătorii, jucării și jocuri.

În edițiile viitoare o să îți povestim despre cele mai interesante dintre ele, dar începem cu ceea ce s-ar putea numi un adevărat studiu de caz: Israel.

Israelul a fost supranumit The Start-up Nation? - da, pur și simplu are cel mai mare număr de companii start-up pe cap de locuitor. Apoi Bloomberg zice că e a cincea țară ca inovație - practic, Israelul se află în primele locuri cam în orice clasament legate de inovare - de la articole științifice ? la brevete depuse și alfabetizare tehnologică. Nu ar trebui să te surprindă, deci, că Israelul - de fapt, orașul Tel-Aviv este în momentul ăsta al doilea cel mai important centru industrial de high-tech din lume ?‍??‍?(după Silicon Valley). Multe inovații israeliene au avut un impact la nivel global în domenii diferite: IT, sănătate, armată sau agricultură. Israelul este super faimos pentru sumele investite în inovare - ceea ce, evident, a dus la invenții în mai multe domenii, de la banalele stick-uri USB (banale acum, că le avem, fără ele ne distram mult și bine cu cd-urile), până la unele dispozitive medicale aproape științifico-fantastice. Uite care ar fi câteva dintre cele mai faimoase invenții israeliene: Waze – celebra aplicație de navigare care include informații despre trafic și lucrări rutiere?; WaterGen - un mecanism de producere a apei potabile din aer, folosind doar un generator portabil?; Irigarea prin picurare – deficitul de apă i-a determinat pe israelieni să inventeze această tehnologie agricolă uimitoare, pentru care, în curând, vom fi totți incredibil de recunoscători (mă refer la încălzirea globală și la seceta care ne prinde pe toți); USB drivers (astea chiar că sunt peste tot), ICQ – primul firewall global pentru Instant Messenger – da, tot israelienii au inventat și acest dispozitiv de siguranță pentru computere; Pillcam – o cameră medicală gonflabilă, sau Rewalk – un robot exoschelet care le permite paraplegicilor să meargă?‍♂️. Destul de impresionant, nu?

Hai să vedem care sunt invențiile care au ajuns pe lista scurtă din TIME pentru 2021 - pare util să le știi, probabil devin indispensabile până anul viitor, dacă ne uităm la cât de bine se mișcă israelienii pe zona asta.

OrCam Read - device portabil care îți citește textele pe care le vezi

Categoria: Accesibilitate

orcam read israel device.jpg

OrCam Read sprijină persoanele cu probleme de citire generate de dislexie, pierderea ușoară/moderată a vederii?, oboseală sau supraîncărcare (cei care, prin natura muncii, citesc volume mari de text??). OrCam Technologies a fost fondată în 2010 de profesorii Amnon Shashua și Ziv Aviram – aceiași care au fondat Mobileye – tehnologia pentru sisteme avansate de asistență și conducere autonomă pe care Intel a dat nu mai puțin de 15,3 miliarde de dolari în 2017. OrCam Read, lansată în  2020, e un pic mai ieftină totuși - doar 1.190 USD; ce face device-ul e să citească cu voce tare pagini întregi sau ecrane de text de pe orice suprafață tipărită sau digitală, inclusiv ziare?, cărți, etichete de produse?, computere și smartphone-uri. Foarte cool e că face asta complet offline, fără să aibă deci nevoie de conexiune la internet, ceea ce înseamnă două lucruri super importante: comunicare audio instantanee și confidențialitatea datelor.

„Utilizatorul îndreaptă cadrul laser al device-ului spre o pagină din carte, un meniu, o reclamă sau un ecran care afișează text, apasă un buton, iar dispozitivul îl vocalizează instantaneu, cu o voce care sună remarcabil de natural; mai mult, poate citi text în mai multe limbi și, pentru că răspunde la comenzi vocale, îi poți cere să citească un număr de telefon?dintr-un anunț sau orarul de funcționare de la supermarket. În decembrie, OrCam Read a fost desemnată „Cea mai bună inovație” la categoria Accesibilitate de către Asociația pentru Tehnologia Consumatorului (CTA), și nici In top 100 TIME OrCam nu e prima dată - în 2019, revoluționarul My Eye 2.0 a fost listat tot în categoria Accesibilitate. My Eye comunică informații vizuale printr-o cameră inteligentă mică, intuitivă, montată pe ochelarii utilizatorului, și citește orice text imprimat pe orice suprafață prin intermediul unor difuzoare minuscule aflate în urechea utilizatorului.

Percepto AIM - o soluție de inspecție autonomă, aeriană, bazată pe drone ?pentru monitorizarea și conformitatea site-urilor industriale

Categoria: inteligență artificială (AI)

drona percepto israel.jpg

Fondată în 2014 de Dor Abuhasira, Sagi Blonder, Raviv Raz și Ariel Avital, compania a dezvoltat un program software care utilizează drone și roboți pentru a inspecta și monitoriza mai eficient (asta însemnând și mai sigur și mai frecvent) infrastructura - cablurile electrice, site-urile industriale, centralele electrice, rafinăriile și minele. Soft-ul Percepto AIM (Autonomous Inspection and Monitoring) este, practic, „un centru de operare la distanță al viitorului  - evaluează riscul, minimizează timpul de cât respectivele sisteme nu  funcționează, creeză eficiență, crește siguranța și reduce costurile de operare”, explică oamenii de la Percepto. ?Drona Sparrow (da, Rândunică e un nume bun pentru o dronă, ar merge bine și în România) are integrat acest soft și își face treaba destul de impecabil:)). Ce face soft-ul e să automatizeze o flotă de drone și roboți într—un program bine stabilit?‍??‍??‍??‍?, apoi preia datele adunate de acești soldați și le dă sens. „Cu o capacitate de a prevedea lucrurile mai bună, am putea să evităm aceste tragedii de mediu care, în ultima vreme, au devenit aproape lunare”, explică Dor Abuhasira, directorul general al Percepto.


SupPlant - startup (agricultură) -  a creat un sistem autonom de irigatie bazat pe Internet of Things (IoT).

Categoria: sustenabilitate

supplant israel irigatii.jpg

SupPlant a creat un senzor activat de inteligență artificială, plasat în sol și pe plante ???☘️, care informează fermierii exact când și cât de mult să ude, pe baza unui algoritm care calculează nevoile plantelor, umiditatea solului, condițiile climatice. Practic, dacă vreau, de mâine sunt fermier:). Compania, fondată în 2015, își propune să abordeze impactul încălzirii globale la nivel mondial asupra micilor fermieri - așa e concepută să funcționeze, în mic, pentru că în lume sunt acum 450 de milioane de mici cultivatori  - 76% dintre fermieri au culturi mai mici de de 2 hectare.

Sistemul aduce soluții de irigare ?cu costuri reduse, ceea ce le dă micilor cultivatori o strategie de irigare adaptabilă la nevoile lor reale. Compania spune că tehnologia a crescut cu 1200% în 2020 (adică enorm, dacă nu era evident:). Este utilizată în prezent de fermieri din 14 țări, iar testele făcute în Mexic au arătat că, pentru o cultură de mango???, tehnologia a redus consumul de apă cu 15% și randamentul a crescut cu 20%. Adică dă cu o mână și iar dă și cu cealaltă mână:). Soluția creată de SupPlant e un bun exemplu despre cum tehnologia poate să ne acă viața mai bună - fermierii primesc insight-uri reale, e ca și cum ar vorbi cu planrele și acestea le spun exact ce au nevoie. E aproape romantic, dacă stai să te gândești.


ElectReon -  tehnologie wireless care face ’’smart roads’’ (ca smartphone sau smartwatch, exact)

Categoria: transport

Electreon drumuri cu incarcare.jpg

Fondat în 2013, startup-ul ElectReon a dezvoltat un sistem de încărcare a vehiculelor electrice (EV) în mișcare, folosind bobine de cupru plasate sub banda de mijloc a drumului?. Bobinele sunt acoperite de pavaj și alimentate de un sistem subteran, iar încărcarea se face printr-un receptor (sau mai mulți) instalat sub vehicul. ???În loc să transporte baterii grele cu autonomie limitată și  durată de viață scurtă, vehiculele electrice ar primi energie continuă în timp ce sunt conduse pe aceste drumuri inteligente. Ideea e ca vehiculele electrice să se descurce cu baterii mai mici – sau, cine știe, chiar fără – ceea ce le-ar face și mai mai ușoare și mai eficiente; în plus, s-ar reduce simțitor impactul asupra mediului pe care îl are producția de baterii. Startup-ul are deja câteva parteneriate în Europa, unde vrea să lanseze tehnologia rutieră inteligentă pentru??? camioanele de transport pe distanțe lungi, precum și o colaborare în Tel Aviv, cu Dan Bus Company, ale căror autobuze electrice vor fi încărcate wireless. Planuri de viitor? Să se extindă în America de Nord; pare plauzibil, au susținere puternică: în august, ElectReon a anunțat?că fostul președinte israelian Reuven Rivlin se va alătura startup-ului în calitate de președinte. Not bad at all.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe