Ieri, pe platforma online X by Ascendis, a avut loc evenimentul „Credeți în inovație?”, unde Cornel Amariei și Ionuț Tarcea, fondatorii X by Ascendis, au discutat, cu umor dar cât se poate de serios, despre procesul „3i – Inspirație, Ideație, Incubație” și despre cum utilizarea lui poate ajuta managerii și antreprenorii români să inoveze mai mult, mai repede, mai bine. N-ai fost pe fază? Nu-i nimic, mai facem! Abonează-te la newsletter-ul X by Ascendis ca să nu mai pierzi nimic interesant - uite mai jos o selecție ‘’’Best of 2021’’ cu câteva dintre cele mai interesante innovation news despre care am povestit in newsletter în ultimele 9 luni (9 luni, că tot vorbim de incubație:).
În ediția specială a newsletterului I am innovation - Best of 2021, facem salturi în viitor cu nonșalanță folosind tehnologie de la MIT, dar totuși, în viața reală, revenim la călătoria cu trenul (deși nu mai e nici ea ce a fost:) sau, de ce nu, luăm mașina, că și așa se încarcă direct din asfaltul autostrăzii (evident că cea electrică -de ce, tu ai altfel?:) Mâncăm la restaurant numai ce nu are amprentă de carbon mare, ne cazăm legumele bio printr-un fel de Airbnb legumicol, și, o dată pentru totdeauna, înțelegem TikTok-ul ca un om mare. Oarecum în spiritul flatpack, dresăm pastele (gnocchi, ravioli sau fussili, nu conteaă) să stea cuminți în doar două dimensiuni și abordăm discriminarea din perspectiva ’’ce ție nu-ți place, altuia…’’.
Enjoy!
MAȘINA TIMPULUI sau cum să citești viitorul cu tehnologie de la MIT
Cercetătorii MIT au construit un motor de căutare care îți permite să cercetezi viitorul tehnologiei. Sigur, asta nu înseamnă că scrii acolo „când o să putem distruge rachete nucleare cu ajutorul laserului’’ iar Google îți răspunde relaxat ’’42 de zile’’ (deși ar fi cool, nu?) Deocamdată, ce poți afla e potențialul de creștere în viitor a unei anume tehnologii. Ce e cool e că e la liber - îl poți folosi și tu. Acum, dacă visai la o întâlnire de tip Jean-Luc Picard și Star Trek Enterprise, e util să te temperezi - ea nu pare posibilă mai devreme de secolul 24. Ideea e că nu există o modalitate sigură de a măsura CUM va avansa o tehnologie, dar există o modalitate de a prezice CÂT DE REPEDE avansează, pentru că cercetătorii au construit o bază de date gigantică, (o poți explora aici) care deține 97% din brevetele SUA și o cantitate uriașă de date despre ratele de îmbunătățire tehnologică. Apoi, au construit un algoritm de predicție asupra datelor pentru a prognoza cât de repede se îmbunătățesc tehnologiile. ???Două lucruri au ieșit în evidență: primul, că majoritatea tehnologiei avansează lent (de exemplu, robotica se îmbunătățește doar cu 18,5% pe an - mult mai puțin decât, de exemplu 42% pentru semiconductori; al doilea, că mai mult decât orice, inovațiile sunt generate de cât de mult împrumută un brevet tehnologic de la alte tehnologii, aparent fără legătură. Good old lateral thinking. Ah, și da, ideea geniului solitar apare în felul ăsta mult supraevaluată. Acum, gândește-te concret, la ce folosește asta? Ei bine, dacă algoritmii de previziune a inovației se mențin stabili, investitorii, directorii executivi și chiar guvernele ar putea avea un instrument foarte sofisticat care să-i ajute să-și direcționeze banii către tehnologiile ?care chiar au… viitor.
Ah, și apropo de laserele alea? Da, în 15 - 25 de ani, potrivit cercetătorilor, o să putem doborî rachete nucleare cu ele. Credeai că e doar o glumă, nu?
VIRTUAL REALITY? REAL REALITY - despre discriminare, rasism și despre noi
Rasismul și discriminarea nu sunt întotdeauna ușor de observat. Uneori, cele mai mici și subtile detalii subile trădează prejudecățile rasiale ale oamenilor. ?Creatorii proiectului speră că, după ce ai pus casca VR și ești, pentru câteva zeci de minute, altcineva (cu altă culoare a pielii), nimic nu va mai fi la fel. Ok, asta sună cam dramatic - dar e destul de adevărat, ideea e că după ce simți pe pielea ta prin ce trece o victimă a discriminării, ai putea fi mai conștient de propriile preconcepții în situații viitoare.?♀️?♀️?♀️?♂️
1000 Cut Journey este un program de realitate virtuală care explorează rasismul, permițând utilizatorilor să experimenteze direct ceea ce înseamnă să NU fii alb. Cum se uită un vânzător la tine dacă ești de culoare.? Ce privire îți aruncă fata de la recepție? Cum te abordează băiatul de la pază. ⚖ Ai fi surprins.
1000 Cut Journey e un proiect inovator care îți permite (mai bine zis te obligă) să experimentezi bias-ul și microagresiunile pe care le suportă oamenii de culoare atunci când caută locuri de muncă. Apropo, caută numele pe Google, se referă la o străveche formă de tortură - asiatică, cum altfel ???- care o să îți facă pielea de găină și poate o să te ajute să simți mai degrabă decât să înțelegi despre ce tip de durere vorbim). A fost proiectat și dezvoltat de Dr. Courtney Cogburn, profesor asociat la Columbia University School of Social Work și de Dr. Jeremy Bailenson de la Stanford University.
„Ca să existe egalitate de rasă e necesar mai mult decât să înțelegi rasismul - trebuie să-l simți în timp ce îți este adresat, pentru că e o mare diferență între a înțelege un fenomen la nivel rațional și a simți ❤️??efectele lui la nivel emoțional, visceral’’. Asta spune Dr. Courtney Cogburn, creatorul programului. Și spune bine.
PASTE DRESATE - sau cum printul 3D e foarte ușor de digerat
Nu, nu cu dressing ? . Cu dresaj. Ca la căței. Apropo, acesta este deocamdată doar un studiu; pastele dresate au acum nevoie de un producător cu mintea deschisă care să le scoată în lume (îți zicem asta așa, doar în caz că erai în căutare de activități avangardiste??).
Carbonara, bolognese, aglio oglio pepperoncino… ai închis ochii de plăcere, nu? Well, să ai în față o porție de paste perfecte ar putea să devină un proces extrem de amuzant și - surpriză! - ecologic. „Pe baza calculului nostru geometric, flat pack pasta (flat pack - ca la Ikea ?) ar putea economisi peste 60% din spațiul de depozitare al pachetelor tradiționale - pentru că peste 1/2 din spațiu e folosit să împacheteze aer”’ spune Lining Yao (director Morphing Matter Lab, Universitatea Carnegie Mellon).
Practic, pastele (aproape) bidimensionale devin (foarte) tridimensionale - spirale, conuri, melci etc. - în doar câteva secunde, cu ajutorul câtorva caneluri imprimate strategic pe paste. După o simulare pe calculator, echipa și-a pus șorțulețul ?????? și a trecut la the real thing: o oală cu apă clocotită?. Ei bine, pastele și-au atins forma finală în termen de 7-12 minute de când au intrat în apă - timpul perfect pentru o porție de paste al dente ca la mama lor ??. Citește mai mult aici.
GRĂDINĂ PRIETENOASĂ, CAUT LEGUME - pentru că legumele pot locui și ele cu chirie, ca oamenii
Sau invers. ???Funcționează în ambele direcții - un fel de Airbnb pentru legume care vor să locuiască bine și nu au unde. Dar hai să îți explicăm mai puțin metaforic: în Londra, să găsești un spațiu în care să cultivi hrană ? e aproape la fel de dificil ca găsirea unui loc accesibil de locuit. Loturile (alotments) - acele mici grădini închiriate care nu sunt atașate unei case (de obicei o bucată de pământ împărțită în felii nu foarte mari unde locuitorii de apartamente fără grădină vin să fie grădinari ?? și fermieri ?? ) - au liste lungi de așteptare, care sunt chiar mai lungi după ultimul an de restricții. Conor Gallagher, creatorul lui AllotMe, s-a prins primul de ceva aparent evident: mai există și alte grădini pe lume. Other people' s gardens. Cum ziceam, Airbnb pentru legume, unde proprietarii de case cu grădină închiriază o parte din grădina lor - sau toată - pentru cei care vor să își cultive propriile fructe sau legume.
Proprietarul stabilesc o taxă de minim 5 lire pe lună, din care AllotMe primește un mic procent, ceea ce face platofrma sustenabilă. Genial, nu? Și foarte pe fază, acum când toți vorbim (cel puțin) despre local sourcing și lifestyle sustenabil♻️.
TREN DE NOAPTE CĂTRE LISABONA, care face din avion+hotel o variantă aproape frugală
Așa se numește unul dintre filmele mele preferate (și chiar destul de reușit, zice Rotten Tomatoes). Așa că orice știre despre trenuri de noapte are un ✨sclipici aparte - iar cea despre Midnight Trains e chiar foarte shiny, chiar dacă nu duc doar la Lisabona.
Midnight Trains — un nou „hotel pe șine” - oferă confort și călătorii durabile ? ? ? își propune să te facă să renunți la avion pentru un delicios vagon de dormit foarte design ? și confortabil . Startup-ul parizian intenționează să creeze o rețea de zece destinații, printre care Edinburgh, Roma, Madrid și Berlin. Călătoria va fi ca o noapte la hotel - cabinele private vor avea lenjerie de pat ??? și băi de hign-end,, iar mesele pot fi luate în restaurantul trenului ? sau în camera pasagerului.
Midnight Trains nu se teme de avioane - despre care spun că „Rapiditatea pe care o vând (avioanele) este o iluzie și un zbor de 1 oră înseamnă de fapt 4 ore door-to-door”⏳. Pe de altă parte, trenurile pleacă și ajung în centrul orașului - adio taxiuri scumpe sau autobuze obositoare până la aeroport și invers. Încă un argument? Emisiile de carbon economisite dacă alegi trenul nu avionul? Călătorind de la Paris la Roma, de exemplu, compania susține că ruta sa va fi de 23 de ori mai puțin poluantă decât aceeași călătorie cu avionul.
Midnight Trains este susținut de o listă impresionantă de investitori, iar cofondatorul său Adrien Aumont a lansat anterior platforma de finanțare participativă KissKissBankBank. Prima garnitură pleacă în 2024.
www.midnight-trains.com/en/home
ASFALT TANGO, pentru că mașina ta va dansa elegant de bucurie că primește energie în mers
Mă rog, asfalt magnetic, dar era păcat să nu folosim referința cinematorafică, mai ales că ce se întâmplă cu asfaltul ăsta de care vreau să îți povestesc ține un pic de domeniul filmului. Chiar în clipa asta, viabilitatea unui nou tip de drum care poate încărca vehiculele electrice în mișcare este testată de inginerii americani. ???Departamentul de Transport Indiana (Indot) și Universitatea Purdue s-au unit ca să testeze aplicabilitatea practică a betonului magnetizat produs de compania germană Magment, care promite încărcarea inductivă a vehiculelor electrice. Materialul este o combinație de beton și particule magnetice reciclate, care pot fi apoi turnate în orice formă necesară folosind tehnici de producție convenționale. ?Materialul este bun conducător electric, iar dacă vehiculul e echipat cu o placă de încărcare inductivă (de obicei sub șasiu), se va încărca în timp ce e în mișcare. Inventatorul german mai zice ceva super interesant: aparent, acest asfalt magnetic poate fi podea în depozitele care utilizează stivuitoare electrice și alte vehicule logistice pe bază de electricitate, și le poate încărca, de exemplu, peste noapte (cât nu sunt folosite). ? ? ? Magment mai zice și că materialul lor are 95% eficiență de încărcare, e rezistent la intemperii, daune și costă la fel ca materialele convenționale de construcție a drumurilor. Ce ziceam la început - sună a SF clar, dar nu e:). E realitate, și nu glumesc: dacă experimentul are succes, Indot va produce o milă de drum Magment pe terenuri guvernamentale pentru a fi folosită cu o flotă de camioane electrice???, iar apoi… sky is the limit.
Citește articolul integral AICI.
AMPRENTE DE FARFURII - și de carbon și de om și de alegeri. Totul are amprentă.
Un sondaj recent realizat de Mintel spune că lumea în care trăim încă mai poate fi salvată - sau cel puțin așa cred peste jumătate dintre consumatorii din 16 țări. Mai concret, acestia consideră că au puterea colectivă de a ajuta la oprirea schimbărilor climatice. Consumatorii adoptă tactica soft activism - ?adică privesc fiecare dintre deciziile lor de cumpărare ca un vot pentru o lume mai bună. Klimato este un exemplu bun pentru modul în care companiile își ajută clienții să ia decizii în cunoștință de cauză : ei calculează emisiile de CO2 pentru fiecare fel de mâncare ???pe care îl comanzi la restaurant.
Mâncarea stă află la baza unei mari varietăți de probleme urgente, de la inegalități sociale și pescuit excesiv până la criza climatică și lipsa apei. Ca să știi cum să faci mai bine, trebuie să știi ce nu e bine, corect? ✔️Așa consideră Klimato - așa ni se pare și nouă. Prin urmare, Klimato, o aplicație născută în nordul cool (pun intended), mai precis la Stokholm, permite restaurantelor, printr-o aplicație web, să calculeze impactul pe care îl are asupra climei fiecare fel din meniu, pe baza ingredientelor și a metodelor de producție. Impactul este exprimat ca CO2e - echivalent de CO2, adică diferite gaze cu efect de seră combinate într-o unitate de măsură.
Pe lângă faptul că îi îndeamnă pe consumatori să aleagă ??mâncare Earth friendly, Klimato oferă rapoarte lunare și anuale restaurantelor, astfel încât acestea pot împărtăși progresul cu clienții și cu angajații. Lansat în 2017, Klimato a obținut recent aproape 750000 USD finanțare - semn că nu puțini dintre noi chiar credem că mai putem schimba ceva. Tu? Unde zici că te afli?
ICE, ICE BABY - acesta e răspunsul când te întrebi ce obicei estetic și cosmetic și inovator îți lipsea din activități
Dacă ai prins referința din titlu (da, Vanilla Ice, anii ’90), s-ar putea să nu prea știi cu TikTok, pentru că ești puțin în afara targetului (ca să nu zicem passe). Chiar și așa, fă un efort: TikTok e o aplicație din zona Socialising, care, desigur, și vinde ceva - pagina TikTok For You arată ca un shopping list veritabil, cu o cantitate covârșitoare de inovație, mai ales în zona beauty ??(lots of teenage girls on ticktok:) Unul dintre trenduri e skin icing - un masaj facial cu un cub de gheață❄️ care poate conține si tot felul de infuzii sau loțiuni, care reface conturul feței, are efect antiinflamator și revitalizant. Pe față e plăcut, mâna care ține cubul cam suferă, și nu prea erau soluții - până la Contour Cube - unul din produsele cu traiectorie fulminantă pe TikTok, adus de Sarah Forrai, 29 de ani, antreprenoare, australiană. ? Un recipient adorabil, lavabil și extrem de reutilizabil, Contour Cube (?27 usd) permite utilizatorilor să înghețe diferite ingrediente ???și amestecuri într-un bloc calmant (și netezitor) pentru piele, menținând mâinile uscate și calde. ,,Locuind în Hong Kong, am fost expusă constant la cele mai noi inovații tehnologice creative - asta a alimentat spiritul antreprenorial din mine de atunci” spune Sarah. Primul videoclip Contour Cube care a explodat cu adevărat ? a fost de fapt un TikTok despre modul în care a construit afacerea, pe care Sarah l-a postat într-o doară înainte să adoarmă; „a doua zi dimineață, m-am trezit cu primul meu lot de produse complet epuizat și videoclipul avea ???100 de mii de vizualizări, care au ajuns la 1 milion de vizionări”. Între timp, al doilea videoclip viral cu muza Contour Cube, mama lui Sarah, cu un ten superb ?♀️(datorită cubului înghețat, desigur) a atins șase milioane de vizualizări. ȘASE. MILIOANE. Just saying. www.contourcube.com