I AM INNOVATION #22 ISSUE

JUCĂRII DIN METAVERS

CES®  - Consumer Electronics Show - este cel mai influent eveniment de tehnologie din lume – ? aici e locul unde se întâlnesc tehnologiile inovatoare și creatorii lor la nivel mondial. Aici, cele mai mari branduri din lume fac afaceri și întâlnesc noi parteneri, aici intră sub reflectoare cei mai tari inovatori?. Anul acesta, Metaversul – un univers paralel în care realitățile umane, augmentate și virtuale ar trebui să fuzioneze – a fost o temă ???hot, hot, hot la extravaganța anuală de gadgeturi cu care s-a prezentat CES în Las Vegas. Startup-urile s-au întrecut în a prezenta computere, căști și alte echipamente care promit să îți facă viața în metaverse infricosător de reală.

Așa este, de exemplu, ?jacheta Owo, care permite utilizatorilor să simtă senzații fizice în timpul experiențelor de realitate virtuală- vorbim de vânt, focuri de armă sau lovituri. Echipată cu senzori care permit purtătorilor să simtă îmbrățișări sau chiar pumni în realitatea virtuală, jacheta a fost printre inovațiile care au conferit metaversului un aer ceva mai puțin suprarealist la Consumer Electronics Show. „Ce este metaversul dacă nu îl simți?” se întreabă, aproape filozofic, Jose Fuertes, fondatorul startup-ului spaniol Owo, care a creat jacheta. 

Owo își prezintă jacheta ca fiind capabilă să-i scufunde pe purtători în jocuri video sau direct în metavers, lăsându-i să simtă exact ?dacă au fost împușcați (minunat?), fiorul produs de vânt?, senzația că cineva te apucă de braț și chiar o îmbrățișare. Jacheta are benzi care se lipesc de piele, cu senzori care se sincronizează cu o aplicație mobilă. Înainte de a se conecta la headset-ul de VR (realitate virtuală), purtătorul poate alege intensitatea fiecărei senzații. Îmbrăcămintea Owo va ieși pe piață la sfârșitul acestui an, și se previzionează că va avea un preț mai mic de 450 de dolari.

În timp ce companii precum Meta și HTC au investit masiv în headset-uri de realitate virtuală, echipamentul nu este încă suficient de ușor și confortabil ca să fie purtat pentru perioade lungi de timp. „Sunt cel mai mare nerd cînf vine vorba de realitate augmentată și virtuală, dar nu cred că suntem aproape de ceva interesant care se întâmplă în metavers”, spune deocamdată Paddy Cosgrave, șeful Web Summit în Europa. El consideră că nu e cazul să ne agităm mai repede de următorii 10 ani pe tema asta -  ba chiar se așteaptă să dureze mai mult de un deceniu pentru ca metaversul să devină real. E drept că vestile care vin din industrie raportează că ?vânzările de echipamente de realitate virtuală au crescut, dar vorbim aici în mod evident de vânzări stimulate de pandemie, deoarece oamenii s-au bazat (și încă o mai fac) pe internet pentru jocuri, muncă, învățare și socializare.

De când pandemia a început să restricționeze mișcările oamenilor, Takuma Iwasa, un tânăr antreprenor japonez, a început să-și petreacă weekendurile pe o platformă VR în care oamenii discută și petrec într-o lume virtuală cu avatarurile lor ca reprezentanți în teritoriu. Pe măsură ce anul 2020 se apropia de sfârșit, Iwasa s-a concentrat pe modalitățile prin care să avatarul din VR să preia mai realist ?‍♂️mișcările picioarelor sau ?‍♂️ale trunchiului - în general, a lucrat la mai multe moduri de a face orele petrecute în lumile virtuale ceva  mai realiste. Startup-ul lui Takuma Iwasa, Shiftall, o subsidiară a Panasonic, a adus la CES ochelari VR high-rez, foarte ușori. În același timp, start-up-ul israelian Wearable Devices lucrează la o brățară care detectează semnalele electrice trimise de creier către mână?. Purtătorul poate controla obiectele sincronizate pur și simplu pocnind din degete – o funcție care s-ar putea dovedi utilă dacă oamenii folosesc ochelari de realitate augmentată și trebuie să selecteze articolele afișate pe lentile. 

Poate că mai durează 10 ani până când metaversul o să fie real, dar sigur acești 10 ani vor fi plini de surprize - cine știe, poate surprize chiar mai mari decât metaversul.

Articolul integral aici.


ROBOTUL ECOLOGIST

lasso recicle box.jpg

Pandemie globală și criză a mediului - o combinație neplăcută, reală și destul de acaparatoare de atenție. Am trecut toți prin asta în ultimii doi ani, și nu puțini au fost cei care au decis că ar fi destul de interesant să exploreze măcar ???(dacă nu chiar să se ducă cu viteză maximă în direcția asta) trăitul off-grid (adică să se deconecteze de la rețea, în cel mai concret sens: să nu mai depindă de rețeaua electrică, de gaz, căldură, apă etc). Unul dintre efecte a fost creșterea vânzărilor la aparate electrocasnice care permit reciclarea diferitelor deșeuri acasă?. Asta face și Lasso Loop: pui în el deșeuri menajere???, iar Lasso le identifică, le curăță, le separă în componente principale și apoi le macină în materii prime – gata pentru colectare de către un angajat Lasso Loop, care vine să colecteze atunci când stabilești cu el?. Super simplu și elegant; e doar un exemplu din această nișă din industrie care, în foarte scurt timp, va fi fix opusul unei nișe. Până una alta, începe să te gândești tu cu ce aparat crezi că te împaci cel mai bine.

Ceva mai multe detalii tehnice aici.

SWIPE LEFT

tinder alegeri.jpg

Elyze este un fel de Tinder franțuzesc pentru ales președinți de țară?. Da, da, exact așa. Alegerile locale nu atrag niciodată mulțimi impresionante, dar anul trecut, în Franța, doar 13% dintre alegătorii între 18 și 24 de ani s-au dus să  voteze. Asta e ușor dramatic, așa că, pentru a crește prezența la vot la alegerile prezidențiale din acest an, patru tineri antreprenori au lansat Elyze — o aplicație care funcționează ca Tinder pentru a ajuta potențialii alegători să-și găsească candidatul ideal.

Elyze oferă o serie de declarații pe subiecte politice actuale?, apoi… swipe right dacă ești de acord cu declarația, swipe left dacă nu. Simplu.

În funcție de modul în care răspund, aplicația clasifică candidații care se potrivesc cel mai bine cu punctul de vedere al votantului, apoi, pentru a explora mai în detaliu, utilizatorii pot vedea profilul (foarte dating app style) al fiecărui candidat?, care include atât detalii personale, cât și opiniile pe o varietate de probleme.

Elyze nu este prima aplicație care te ajută să înțelegi cu cine votezi folosind structura Tinder. În S.U.A. a existat, în 2016, Voter, aplicație care le-a permis alegătorilor americani să se îndrăgostească de un candidat. Dar aplicația franceză pare să fi răspuns la o nevoie presantă - în două săptămâni după lansare, a atins 1 milion de descărcări?.


NUMELE MEU E PETER

gender inequity.jpg

Companiile olandeze cotate la bursă au mai mulți CEO pe nume Peter decât CEO femei?‍??‍??‍?. Acum mai citește o dată fraza, că prima dată chiar nu are sens, așa e? Da, problema nu e că sunt mai mulți bărbați decât femei în top management, asta era de mult clar, e mult mai serios de atât: cei pe care îi cheamă Peter sunt mai mulți decât TOATE femeile CEO din Olanda.

Ca să pună reflectorul pe lipsa de reprezentare în funcțiile de conducere, WOMEN Inc și BrandedU le-au rugat pe doamnele olandeze să își schimbe ⚙️?numele în Peter, în conturile lor de LinkedIn, între 24 și 28 ianuarie 2022.

Lipsa de reprezentare trece dincolo de zona de directori executivi - mai puțin de un sfert dintre profesorii din universitățile olandeze sunt femei?‍??‍??‍?. Iarăși, femeile reprezintă doar 14% din directorii generali ai celor mai mari 100 de companii din țară.

Fără paritatea de gen în pozițiile de conducere, este o luptă pentru femeile din low&middle management să urce în roluri executive. WOMEN Inc și campania BrandU explică efectul real al acestui dezechilibru: lipsa de egalitate în rolurile de decizie de top înseamnă că femeile au mai puțină putere ?și mai puțină influență asupra modului în care sunt modelate economia și societatea - ele devin masculine și răspund unor probleme preponderent masculine, deși - culmea - pe lume sunt mai multe femei decât bărbați.


CU CĂRȚILE ÎN NORI

biblioteca din nori.jpg

Cum faci o librărie incredibil de vizitată, dorită, accesată, iubită? Sigur, cele mai cool cărți din lume ajută???, dar parcă și mai mult ajută un view atât de spectaculos că îți amintești să respiri după ce ți s-a schimbat deja culoarea feței. Ah, și un design interior poate chiar mai bun decât view -ul, dacă așa ceva era posibil.

Wutopia Lab e un birou de arhitectură din Shanghai, fondat în 2013 de arhitecții YU Ting și MIN Erni. Ultimul lor proiect este nici mai mult nici mai puțin decât o librărie de 2.259 de metri pătrați. Duoyun Book se mai află, în plus, și la  la etajul 52 al celei mai înalte clădiri din Shanghai, Shanghai Tower???. E o librărie fantastică nu doar pentru că e cât un cartier mai mic din București, ci, la altitudinea de 239 de metri ⛰(cam cât Munții Măcinului:), este și cea mai înaltă librărie din China. Vorbim de un complex cultural complet care, pe lângă librărie, include o sală de cursuri, spațiu de expoziție?, o cafenea☕️☕️☕️, un bar de 52 de metri, un restaurant și o grădină ???(da, uriașă și ea) pe acoperiș. Câte cărți au? 60.000 de cărți. În Europa așa ceva nu s-ar fi întâmplat niciodată - nu faci retail (și încă ce alegere, CĂRȚI!!) într-un astfel de spațiu monumental. Chinezii vând. Și, deși masiv ca proiect de construcție și amenajare comercială, a fost finalizat în timp record: 100 de muncitori au finalizat lucrarea în 60 de zile, După ce au fost instalate și rafturile, ???????35 de angajați ai librăriei au pus cele 60.000 de cărți și 2.000 de produse pe rafturi în doar patru zile și au finalizat restul amenajării în șase zile. China e ceva foarte mare??? 

Mai multe imagini aici.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe