I AM INNOVATION #24 ISSUE

ZBOARĂ, PUIULE, ZBOARĂ

sau cum taxiurile aeriene sunt pe cale să revoluționeze modul în care călătorim

Cu câțiva ani în urmă, părea că mașinile zburătoare sunt ceva SF, sau măcar din viitorul îndepărtat. Totuși, investițiile au crescut rapid și destule companii construiesc deja taxiuri aeriene care vor face călătoriile în oraș mai rapide, mai ușoare și mai curate. Povestea nu e nouă?‍♀️?‍♂️-, cel puțin în filme, dar era destul de ignorată atunci când se investea masiv în câte o direcție de inovație. Cumva neașteptat, deci, după ani de filme SF, se întâmplă brusc. Investițiile în mobilitatea aeriană avansată (cum este cunoscut sectorul) s-au triplat în ultimul an, iar analiștii de la Morgan Stanley spun că piața globală a taxiurilor aeriene va atinge 2,7 miliarde de lire sterline până în 2050.

Hai să începem cu numele: eVTOL = vehicule electrice verticale de decolare și aterizare???; o serie de companii din întreaga lume s-au apucat deja să lucreze la ele. Silențioase, confortabile și fără emisii de carbon, eVTOL-urile promit să se ridice deasupra drumurilor aglomerate, ameliorând problemele de transport urban și făcând din scuza cu traficul ????ceva complet superfluu. Între timp, autoritățile de reglementare de pe teren lucrează din greu pentru a pregăti regulile și infrastructura necesare pentru a face fezabilă această nouă formă de transport. Și chiar se întâmplă, nu e glumă: mulți dezvoltatori cred că vehiculele lor vor fi avea certificare de safety și autorizație de decolare până în 2025, dacă nu mai devreme. Boeing, Airbus și Hyundai sunt câteva dintre numele care se aud în piață, sau Joby, care a cumpărat Uber Elevate (aripa de flying taxis de la Uber) în decembrie 2020. Între timp, firma britanică Vertical susține că are cel mai mare număr de precomenzi, cu investitori ca Virgin Atlantic și American Airlines. VA-X4 (vehiculul zburător de la Vertical) va transporta patru pasageri și un pilot. În spate, oamenii stau față în față 2 câte 2, ca într-un taxi londonez. VA-X4 zboară folosind rotoare electrice silențioase care produc mai puțin carbon♻️ decât un Tesla care parcurge aceeași distanță pe drumurile de dedesubt.

Acum, e limpede că aceste taxiurile aeriene nu sunt însă tocmai super creaturile zburătoare din Blade Runner și Back To The Future. Mai degrabă, Uber prin aer. „Elicopterele sunt mașini uimitoare, dar sunt destul de zgomotoase, sunt foarte scumpe și, de asemenea, sunt destul de periculoase”, spune Macmillan, șeful de la Vertical. „Unul dintre motivele pentru care VA-X4 este sigur e că are opt rotoare, toate alimentate electric și fiecare dintre ele are un motor separat. Dacă pierzi unul, nu pierzi vehiculul.”

eVTOL-urile nu sunt doar revoluționare pentru transportul urban, ci conțin și inovație incredibil de spectaculoasă. Propulsia electrică, bateriile super-eficiente și compozitele ușoare stau la baza designului taxiului aerian - toate provin din tehnologiile dezvoltate în sectoare tandem. Ideea este că eVTOL-urile nu sunt deloc mașini zburătoare?. „Aceasta este, de fapt, aviația – următoarea evoluție a acesteia: o aviație mai silențioasă, mai curată și mai durabilă”, spune colegul lui Harper, Sam Morrissey, director executiv al Urban Movement Labs.

San Francisco, São Paulo, Osaka și Singapore sunt câteva dintre orașele globale gigantice, dens populate, aflate în diferite stadii de planificare a mobilității aeriene avansate???. Mai aproape de casă, primul „vertiport” din Europa – acolo or să aterizeze eVTOL – se construiește în Franța, la timp pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Vertiporturi au fost propuse și pentru Marea Britanie, unde au fost deja planificate o serie de rute interurbane eVTOL.

Pentru ca aceste călătorii să devină realitate, totuși, e nevoie de mult mai multă planificare și infrastructură. eVTOL-urile se vor conecta la structurile existente de control al traficului aerian și la frecvențele de comunicare, dar e nevoie de standarde de autorizare și acreditări. E nevoie și de chestii de bază: de unde decolează și unde aterizează?. Inițial, este posibil să zboare către și dinspre aeroporturile și heliporturile existente, dar foarte curând vor avea nevoie de propriile spații În filme, scenele bune sunt pe zgârie-nori, dar asta nu e chiar practic în lumea reală (cum ar fi să circule toată lumea pe la PWC pe scări, să prindă taxiul de pe acoperiș???. Not good). Vertiporturile ar putea fi construite deasupra sau alături de nodurile de transport existente, astfel încât pasagerii să se poată muta de la un mod la altul. Oricum, planificarea este vitală. În trecut, noile tehnologii de transport au apărut și au surprins societatea. „S-a creat locomotiva cu abur și a trebuit să construim șine și căi ferate?. S-au inventat bicicleta și motorul cu ardere internă și a trebuit să construim drumuri”, spune Morrissey?. Chiar și trotinetele electrice de astăzi au surprins guvernele și urbaniştii, pentru că au ieșit pe stradă înainte să fie stabilite regulile de utilizare.

Foarte cool cu eVTOL-urile e că vor putea fi utilizate pentru căutare și resque missions, pentru transportul de organe de transplant?, pentru livrări și turism?. Estimările variază, dar vom vedea cu sutele survolând, să zicem, UK, cu vehicule pilotate de la distanță sau chiar, în timp, automate. Experții au decis: it’s not a matter of IF, it’s a matter of WHEN⏳. 

Articolul integral aici.

FRIPTURĂ. PRINTATĂ. 3D

redefine meat.jpg

Cursa pentru a oferi clienților cele mai bune alternative de carne a devenit cam aprigă, ăsta e adevărul. Un start-up israelian, Redefine Meat, tocmai a produs așa-numitele ??? „meat whole cuts” pe bază de plante folosind imprimante 3D. Startup-ul susține că reproduce perfect textura, aroma și mirosul fripturii și al mielului, sperând să-i convingă pe marii consumatori de carne să-și reducă consumul. Pentru asta, au organizat un prânz cu cinci feluri ????în faimosul restaurant Chotto Matte din Londra, pentru o degustare extinsă, invitând 50 de bucătari, proprietari de restaurante și critici de mâncare. Cei mai mulți au fost surprinși plăcut de ‘New Meat’, cum se numește creația. Tehnic vorbind, echipa de cercetare și dezvoltare a Redefine Meat a lucrat mai întâi pentru a studia bucăți reale de carne ????– au dezvoltat chiar și Artificial Intelligence, care să observe textura cărnii pentru a o putea reproduce. Tehnologii brevetate și invenții de ultimă oră au fost aruncate în joc, alături de plante, năut și culori naturale din fructe și legume?. "Noi o numim de fapt fabricație aditivă, în care construim produsul strat cu strat. Asta ne permite să controlăm structura fibrelor pentru a capta grăsimea și umiditatea în fibre și pentru a crea un produs alimentar care arată cum arată carnea, se simte la fel când o bagi în gură iar creierul tău o asociază cu carnea?”, spune Ben-Shitrit. Redefine Meat intenționează să se extindă la mai multe restaurante din Europa în 2022 și are de gând să intre și în supermarketuri. 


MĂCELAR VEGAN

le boucher vegetarien.jpg
Încercând să atragă consumatorii care de obicei fug ca dracul de tămâie de secțiunea vegetarienă a unui supermarket, Carrefour a instalat o expoziție cu produsele Le Boucher Végétarien în mijlocul departamentului ‘Măcelărie’. Pe lângă diferite exponate de carne tradițională, cumpărătorii vor găsi burgerii mărcii deținute de Unilever, pui fake și carne de vită fără carne. ????Primul Carrefour care a făcut mișcarea asta de geniu - să aibă The Vegetarian Butcher chiar în departamentul de strak-uri și T-bone e magazinul Carré Sénart, în sudul Parisului. Încă nu se știe dacă retailerul va extinde conceptul în alte locații. Ești vegetarian și te-a scandalizat ideea? Nu vrei ca burgerii tăi vegetali să stea la taclale ? ? ? cu niște aripioare de pui sau cu coastele marinate? Well, think again -, inițiativa ar putea influența mult mai mulți oameni decât crezi - 63% dintre respondenții francezi într-un sondaj din 2020 - care consideră că o masă fără carne este mai puțin plăcută decât una cu carne ( chiar dacă consumul de carne în Franţa este în scădere). Iar ei ar avea, subtil și elegant?, o alternativă la îndemână, fix în ziua în care și-au spus: hmm, poate n-ar fi rău să o las mai ușor cu carnea. Carrefour are dreptate: de ce să complici lucrurile când există o soluție simplă? Îți găsești consumatorii acolo unde se află și pornești de acolo??.


DON”T WORRY, BE HAPPY. BE VERY HAPPY: NOW!

tari fericite.jpg


A trăi într-un loc mai degrabă fericit din lume ?– cum ar fi o țară în care nevoile de bază ale majorității oamenilor sunt satisfăcute, unde ți se oferă timp și spațiu pentru pasiuni și familii sănătoase?‍♀️?‍♂️?‍♀️?‍♂️ – e considerat  un lucru foarte bun din punctul de vedere al  stare de bine la nivel emoțional. Asta general vorbind. Ceva mai particular se pare că nu e chiar așa. Noi cercetări arată că exista un dezavantaj bine ascuns în acest trai în zone din lume unde ‘’general happiness’’e mare și, practic, există un sentiment inevitabil de presiune să fii fericit. Rezultatul e cam pe dos: mulți oameni ajung să se simtă mai rău. Și știi de ce: ei își compară mood-ul cu felul în care cred că ar trebui să se simtă (conform statisticilor, deh???) - adică practic cu cât de fericiți cred că sunt toți ceilalți din jurul lor – și ies în pierdere. „Nivelul de fericire pe care oamenii se simt presați să îl atingă poate fi de neatins și dezvăluie diferențe între viața emoțională reală a unui individ și emoțiile pe care societatea le aprobă”, spune autorul studiului, Egon Dejonckheere, psiholog clinician la Universitatea Tilburg din Olanda. Echipa din spatele noului studiu a intervievat peste 7.400 de oameni din 40 de țări despre bunăstarea lor emoțională generală - se pare că oamenii care trăiesc în țările cu cele mai mari scoruri în World Happiness Report – un clasament anual al fericirii de la țară la țară bazat în mare parte pe sondajele Gallup – au raportat o presiune semnificativă ?✂️?pentru a se simți fericiți, iar mulți dintre ei au ajuns să aibă o bunăstare emoțională generală mai scăzută decât dacă nu aveau toate aceste sondaje și cifre. Știi cum uneori te bucuri că vremea e mizerabilă, fiindcă e zero presiune să te simți bine sau să ieși pe afară?⛈? Well, studiile zic, mai nou, că e normal, deci poate începem încet încet să schimbăm acest ‘cum ar trebui să fiu’ cu un onest ’sunt așa și e ok’. Just saying. 


PĂDUREA DE LA ETAJUL 21

padurea verticala china.jpg

China face lucrurile di granda, se știe. Nimic nu e prea mare sau prea mult. Nici prima pădure verticală din China nu adăpostește decât 500 de oameni și 5.000 de copaci. Ceva discret???. Poate nu ne gândim la blocurile turn ca fiind niște minunate spații verzi, unii se gândesc. Arhitectul italian Stefano Boeri a abordat foarte disruptiv subiectul de niște zeci de ani deja. Cel mai recent proiect al lui, Easyhome Huanggang Vertical Forest City Complex,  se întinde pe 4,54 hectare și include două turnuri rezidențiale și trei comerciale?. Huanggang are cam 1,2 milioane de locuitori; e situat în provincia Hubei, la aproximativ 70 de kilometri est de Wuhan.

Noul complex, o operă a lui Boeri ceva mai diferită de anterioarele ( poate îți este cunoscut pentru Bosco Verticale din Milano), turnurile rezidențiale combină balcoane deschise și închise pentru a crea un efect asemănător unei scări?‍♂️. Designul este menit să creeze o mișcare continuă, în schimbare, deoarece clădirea îmbină mediile naturale și cele construite. Toți copacii și arbuștii incluși în proiect au fost selectați din specii autohtone, neinvazive???. Există 404 copaci, predominant Ginkgo biloba - care este un tip de Ginkgoales, o specie străveche de copaci care datează de mai bine de 290 de milioane de ani.


Articolul integral aici.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe