I AM INNOVATION #25 ISSUE

CREATIVITATE VERSUS INOVAȚIE

Exact genul de întrebare pe care nu o pune nimeni niciodată, pentru că se presupune că …one would know that much. Adică… e evident, nu?

NU. Nu e evident, pentru că nu discutăm doar semantic, ci mai ales contează implicațiile, UNDE duce o anume definiție. Așa că cel mai simplu o să fie să începem cu câteva definiții, și vedem mai apoi la ce sunt bune.

Creativitatea - este capacitatea sau actul de a concepe ceva original sau neobișnuit; inovația este implementarea a ceva nou, iar invenția este crearea a ceva care nu a mai fost făcut niciodată și este recunoscut ca produsul unui insight unic?.

O invenție poate fi un produs, dispozitiv sau metodă care nu a mai existat până acum, ceea ce înseamnă că fiecare invenție este o inovație. Totuși, nu orice inovație este o invenție. Avem adeseori tendința să vedem inovația ca fiind ceva concret - un produs - nou, dar la fel de bine inovație este un proces nou, o metodă nouă, un model de afaceri, un parteneriat, o cale de acces către piață sau un mecanism mai bun de marketing. De altfel, unele dintre cele mai puternice inovații apar în modelele de business sau în zona de client service.

Principala diferență dintre creativitate și inovație este pe ce se canalizează atenția?. Creativitatea înseamnă să dai liber minții să își folosească întreg potențialul pentru a concepe idei noi. Ele (ideile) se pot manifesta în mai multe moduri, dar de cele mai multe ori devin ceva concret - ceva ce auzi, vezi, miroși, atingi sau guști?. Personalitățile creative susțin adesea că nici creativitatea nici inovația nu pot fi măsurate. Din păcate nu prea merge așa - ca să obții performanță, totuși, e nevoie să măsori, ca să știi când începi să ai succes. Creativitatea este subiectivă, ceea ce, într-adevăr, o face greu de măsurat, dar inovația, pe de altă parte, este complet măsurabilă, pentru că ea, ca și concept, înseamnă să introduci schimbarea în sisteme relativ stabile. Are , în plus, legătură și cu munca necesară pentru a face o idee viabilă. După ce  identifică o nevoie nerecunoscută și nesatisfăcută, o organizație poate folosi inovația pentru a-și aplica resursele creative astfel încât să genereze o soluție adecvată și să obțină rentabilitatea investiției. De aceea devine și mai clar, de ce, deși adesea organizațiile sunt într-un quest după creativitate, ce trebuie să urmărească cu adevărat este inovația.

Aici se cuvine să amintim și de un alt concept important: design thinking? - văzut ca un sistem de spații suprapuse, mai degrabă decât un set de pași ai procesului prin care să treci. Acele spații sunt: ​​zona de inspirație, când se identifică problema care face necesară găsirea unei soluții; zona de ideație, care e procesul propriu-zis de generare și dezvoltare a ideilor; și zona de implementare, adică acele activități care permit unei idei creative să treacă de la un desen pe hârtie? direct în piață. Orice proiect bazat pe design thinking se poate întoarce la un spațiu anterior de mai multe ori, pe măsură ce o echipă explorează, dezvoltă și implementează ideea.

Design thinking ajută organizațiile să identifice problemele chiar înainte de a începe sesiunile de brainstorming  (asociate cel mai mult cu creativitatea),  iar organizațiile pot vedea de fapt ce a lipsit atunci când  o idee nu a devenit  sustenabilă pe piață, și pot valorifica creativitatea - atlfel spus, ideea capătă viață după dezvoltarea sa inițială. Pentru a avea valoare, creativitatea aplicată trebuie să conducă întotdeauna la inovare - legând o idee briliantă cu o nevoie reală a clientului. Aici intervine încă un element cheie: liderul, și mai ales liderul asumat - esențial pentru succesul strategiei de inovare pe termen lung a oricărui grup. Ei țin mereu the bigger picture ?- se asigură că inovația e urmărită în mod constant și dau tonul pentru fiecare mișcare nouă.

Orice inovație implică riscuri, iar orice risc, prin definiție, include posibilitatea eșecului. Important e să-l vezi ca pe o experiență de învățare, pentru că altfel, dacă te temi de el?‍♀️, nu vei incorpora niciodată inovația de care e nevoie pentru a satisface cu adevărat nevoile clienților. Iar creativitatea, oricât de importantă ar fi pentru business-urile momentului, e doar începutul - asta înseamnă că trebuie încurajată, iar apoi pusă în formă printr-un proces de inovare; altfel spus, creativitatea este biletul de intrare, dar inovația este cea care plătește facturile.


NEEVA - paradisul NEiubitorilor de AD-uri

neeva ads.jpg

Motoarele de căutare  - Google sau mult mai puțin celebrul Bing - sunt gratuite. Așa crezi și tu, nu? Sigur, dar orice e gratis are un preț, mai mare sau mai mic - în cazul de față, prețul pe care tu ca utilizator îl plătești este renunțarea la datele tale personaleℹ️, la informații importante despre tine -  bănuim că ai observat că AD-urile pentru un produs pe care l-ați cercetat recent încep să apară ca prin minune ?pe fiecare website pe care intri ulterior. Neeva vrea să schimbe asta, oferind o experiență de căutare privată, complet lipsită de ad-uri. Prețul de data asta nu e ascuns și infinit, ci începe de la 4,95 USD pe lună, cu primele trei luni gratuite?. Acest motor de căutare care va deveni din ce în ce mai… căutat a fost dezvoltat de o echipă de foști angajați  de la Google și oferă atât aplicații pentru Android, iPhone și iPad  cât și extensii pentru browsere. De la lansarea lui din iunie 2021, Neeva a primit numai recenzii pozitive, așa că nu ar fi rău să studiezi un pic care e treaba pe acolo.


NU TRAGE CLAPA

flip phone galaxy.jp2

Sunt deja ceva ani de când producătorii de telefoane mobile tot încearcă să îmbine funcționalitatea smartphone-urilor cu portabilitatea unui telefon flip de acum 20 de ani☎️? (mai ții minte vestitele Motorola Startak care apăreau inclusiv prin telenovelele sudamericane?). Rezultatele, până de curând, au fost mediocre în cel mai bun caz. Dar se pare că Samsung a tras lozul câștigător - Galaxy Z Flip3 pare să fi reușit în sfârșit să fie și bun și frumos și deștept. Z Flip este la fel de compact ca dispozitivele de acum două decenii, doar că în loc de un afișaj minuscul și tastatură fizică?, are un ecran în culori vibrante, de 6,7 inch, și cu încă un ecran pe capacul frontal, astfel încât să poți citi cu ușurință mesajele sau să vezi măcar cine te sună atunci când telefonul este închis. Și ce e foarte cool la telefonul ăsta e și prețul (999 USD), ceea ce îl face primul telefon pliabil mainstream sub 1.000 USD, prin urmare în concurență directă cu cele mai noi iPhone-uri.

UȘOR, PLIANT, MOBIL

revolve air wheelchair.jpg

Andrea Mocellin a fost mulți ani designer la Ferrari, prin urmare cred că putem fi de acord că știe cum să facă lucrurile să se miște rapid. Recent, a decis să își folosească talentul într-o direcție ceva mai umanistă (nu că Ferrari ar fi condus de pisici, dar ne referim de zona aia cu compasiunea?), și anume un proiect de construire a unui scaun cu rotile portabil mai bun, mai ușor, mai comod și mai prietenos atunci când posesorul lui se află într-o călătorie✈️. Roțile lui Revolve Air, structurate hexagonal, rezistente la perforare, se pliază, ceea ce permite scaunului să ocupe cu 60% mai puțin spațiu decât un scaun ale cărui roți se pliază clasic?, și, mai mult, face ca scaunul să încapă fără probleme în compartimentul de deasupra capului din avion. Următoarea provocare pentru Mocellin este să și pună pe piață Revolve Air (care va porni cu un preț de bază de 2.500 USD) până la jumătatea anului 2022, și asta pentru că deja lista de așteptare este de 12000 de persoane!!! E evident că nevoia există și e absolut presantă, așa că designerul a pornit full spead ahead.


CORTADO SAU AMERICANO?

opulus beauty.jpg

Dr. Robb Akridge a inventat, acum 17 ani, peria Clarisonic pentru curățarea feței, cu un succes fulminant până în ziua de azi. Inspirația pentru cea mai recentă inovație cu care se prezintă Akridge vine dintr-un magazin de ciocolată din Paris. ?„Ciocolata era prezentată în bucăți individuale”, spune el, „și fiecare dintre ele creează o experiență particulară, care poate fi experimentată doar în momentul în care muști din fiecare în parte.” Sistemul de tratament Opulus Beauty Labs (cu un preț destul de rezonabil, de 395$) este ceva dimilar: un fel de aparat Nespresso ???pentru îngrijirea pielii. Ce ai de făcut e să introduci o capsulă mică, care include două substanțe convergente, în dispozitivul de dimensiunea unei sticlă de apă?; apoi acesta încălzește și amestecă substanțele pentru a oferi o doză de produs de îngrijire a pielii de unică folosință, care se aplică imediat, cald și deci mult mai ușor absorbit de piele. Opulus oferă în momentul de față un tratament cu retinol, dar a avut de curând parte de o infuzie de capital de 8 milioane de dolari de la investitori, așa că mult, mult mai multe tratamente sunt pe drum. Ce zici, cauți lista de așteptare pentru primul lot de espressoare de beauty?

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe