I AM INNOVATION #29

GOOD ENERGY – ghidul care îi ajută pe scenariști să includă criza climatică în filmele și serialele TV

Știm cu toții că în ziua de azi schimbările climatice reprezintă unele dintre cele mai mari probleme, drept dovadă cei de la Pew Research Center au realizat un sondaj în 17 economii avansate, din care 72% dintre respondenți și-au exprimat îngrijorarea față de schimbările climatice și modul în care acestea le vor dăuna pe plan personal???. Deși este o problemă recunoscută global, și incredibil de importantă, nu este foarte des mediatizată în filmele și emisiunile pe care le urmărim, lucru ce ar trebui să se schimbe.

Cu scopul de a sparge gheața în industrie❄️, și de a aduce problemele climatice în prim-plan, un grup de activiști s-a alăturat unor directori de televiziune și film pentru a crea Good Energy – ghidul ce îi învață pe scenariști să includă criza climatică în poveștile pe care le scriu?. Astfel, ghidul Good Energy oferă o multitudine de informații utile pentru scenariști, precum și exemple de personaje, intrigi care să includă conștientizarea situației climatice. Tot băieții ăștia super tari au adăugat în ghid o rubrică numită “Climate Science 101” pentru a-I ajuta pe scenariști să înțeleagă tot procesul climatic??. Apropo, am menționat că poți găsi tot ghidul gratuit, online?

Pentru a vedea exact cât de reală este problema, Good Energy a înființat proiectul “Media Impact” alături de Normal Lear Center, cu scopul de a cerceta cât de des apar schimbările climatice în conținutul diferitor filme sau seriale. Rezultatele au fost însă destul de dezamăgitoare, deoarece mai puțin de 0,56% ?dintre filmele si serialele televizate lansate între anii 2016-2022 au menționat termenul “schimbări climatice” (Ca să facem puțin haz de necaz, cuvântul “ananas” s-a spus de 3 ori mai des???). Specialiștii au făcut o analiză suplimentară a 36 de cuvinte cheie care au legătură cu schimbările și criza climatică, printre acestea numărându-se termeni ca: defrișare, nivelul mării sau energie solară?; din păcate, nici aici nu a fost vreun rezultat spectaculos, aceste cuvinte cheie fiind identificate în 2,8% din toate cele 37.453  (37 de mii, uite, scriu și cu litere, că sunt multe totuși) de scenarii analizate. 

Toate aceste rezultate denotă o atitudine superficială asupra problemei, iar faptul că televiziunea nu prea face nimic pentru conștientizarea schimbărilor climatice dăunează și mai mult?. Știm cu toții cât de ușor putem fi influențați de o emisiune, oricânt am crede noi că suntem beyod manipulare, iar dacă aceste statistici s-ar schimba în bine, iar problemele climatice ar fi aduse în lumina reflectoarelor, televiziunea ar putea deveni și ea, for a change (pun intended!), ceva bun! Acum serios, cu niște cuvinte plasate corect, povestea asta chiar ar putea duce la schimbări reale. Criza climatică se intersectează, ), în momentul de față, cu fiecare aspect al vieții noastre, oricât încercăm noi să închidem ochii (schiem în mai dar nu mai schiem în decembrie?, avem taifun în România și zăpadă în Istanbul?, de exemplu)– așa că ar trebui introdusă și în lumea divertismentului.

Conform activiștilor Good Energy, ,,Nicio cantitate de paie reciclabile sau de burgeri vegetarieni nu ne va scoate din încurcătura asta. Avem nevoie de schimbări ale sistemului – noi legi, reglementări și instituții – dacă vrem să eliminăm combustibilii poluanți și să promovăm alternative?. Cu toate acestea, e foarte important să ne imaginăm lumea pe care dorim să o creăm. Fie că este vorba de prezentarea unor piste de biciclete sau a unor personaje care refolosesc resturile ca și îngrășământ?‍♂️?‍♀️?‍♀️, fiecare detaliu al scenariului poate contribui la modelarea imaginației și la promovarea unor noi norme culturale.” Ditto.


CEA MAI FRESH CREMĂ DE FAȚĂ

ule beauty fresh plants.jpg

Ulé Beauty, un start-up francez dezvoltat de Shiseido, a început să facă furori; ei colaborează cu Tower Farm?‍? pentru a primi ingrediente exotice cultivate în apropierea Parisului. Practic, în loc să se aprovizioneze cu plante uscate cumpărate la vrac, Ulé alege să procure plante proaspete???, recoltate manual în momentul în care își ating puterea optimă la o fermă de langă Paris. La fel ca sucul presat la rece, plantele trec printr-un proces de măcinare la rece înainte de a fi adăugate în cremele și serurile Ulé?. Plante precum Centella sau Tulsi pot fi cultivate fără pesticide, lucru ce adaugă un plus de calitate produselor Ulé. Brandul tocmai s-a lansat în Franța, cu un magazin în Paris, intenționând să se extindă pe piața europeană în următorul an. Factorul ecologic nu ține doar de minimizarea transportului - așa cum explică cei de la Ulé: “În special în domeniul cosmeticelor, aprovizionarea mai multor ferme ar însemna diminuarea suprafeței terenului utilizat pentru producție, eliberându-l pentru producția de alimente???”.


GOOGLE+SAMSUNG= HEALTH

healthconnect app google.jpg

Google și Samsung s-au asociat pentru a crea Health Connect?, o platformă și API (interfață de programare a aplicațiilor) care oferă dezvoltatorilor un set de instrumente pentru a sincroniza datele referitoare la sănătate ale utilizatorilor între aplicațiile și dispozitivele Android?‍⚕️?‍⚕️. Asta ar trebui să facă super ușor pentru aceștia să țină evidența datelor despre sănătate și fitness pe mai multe platforme diferite. Dezvoltatorii își pot compila datele într-un hub criptat, alfat pe dispozitivul unui utilizator?. Google promite (și zic că am putea să-l credem) că utilizatorii vor avea control deplin asupra tipului de date pe care le distribuie și aplicațiilor cu care le partajează. Health Connect acceptă peste 50 de tipuri de date, grupate pe categorii - activitate fizică?‍♀️, măsurători (cm, kg etc.), nutriție, somn și funcții vitale?. Keep an eye on it, sună a fi ce trebuie!


ETICHETA PENTRU REVÂNZARE

qr code resell samsoe.jpg

Majoritatea oamenilor poartă doar o mică parte din hainele pe care le dețin - Samsøe Samsøe știe asta, cum știi și tu????. Pentru a-și păstra produsele în uz, brandul danez de modă adaugă etichete inteligente care simplifică revânzările viitoare; în fiecare articol de îmbrăcăminte este cusut un cod QR unic?, legat de setul său de date specific - țesătură, culoare, mărime și preț original. Când un client decide să mai vândă din haine?, după scanarea codului și conectarea la un cont Facebook, un anunț este generat automat (cu detalii și poze). Proprietarul trebuie doar să adauge starea în care se află și prețul cerut?. Samsøe Samsøe plătește în avans costurile pentru o microcampanie pe Facebook și Instagram, direcționată hiperlocal pentru a evita expedierea pe distanțe lungi?. Resell Tag e utilizat în prezent pe opt stiluri din colecția Samsøe Samsøe, cu planuri pentru o nouă lansare în 2023.

REPARĂ, NU ARUNCA!

reparat electrocasnice austria.jpg

Când austriecii fac reparații electronice, guvernul lor plătește jumătate din factură. How cool is that? ???Foehn prăjit sau ecranul telefonului cu mii de raze, și nu din alea bune? Perfect, se pot repara -  rezidenții austrieci plătesc acum doar jumătate din costurile pentru repararea dispozitivelor electronice. ‘’Reparaturbonus’’ (tare numele, nu?) este o nouă schemă introdusă de Ministerul care se ocupă de climă și energie, prin care se subvenționează costurile de reparații pentru orice?, de la ceainice și mașini de spălat la laptopuri și biciclete electrice - jumătate din cheltuielile totale, până la 200 euro pentru fiecare dispozitiv. Reparaturbonusul poate fi folosit și pentru estimări de costuri, până la 30 euro, adică tu soliciți un voucher online și apoi te duci cu el la un furnizor de servicii de reparații, care apoi ia 50% din costurile totale direct de la guvern. Imediat ce ai valorificat primul voucher, poți solicita altul⏳. Programul e național acum, dar a pornit local - se bazează pe unul similar lansat la Viena în 2020, care, pe parcursul a trei perioade de campanie a plătit jumătate din mai bine de 35.000 de reparații, adică ecomonie de 849 de tone metrice de CO2. 849 tone metrice?. Asta e foarte mult, să știi. Și foarte cool:).

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe