I AM INNOVATION #32


BLACK MIRROR, HERE WE COME!

Îți este dor de sunetul vocii unui prieten care nu mai este? Ți-ai dori să mai adormi cu vocea bunicii care citește povești???

Ei bine, nu te teme: Amazon a dezvăluit recent o nouă funcție,  în lucru (din fericire, măcar să ne obișnuim cu ideea) pentru asistentul virtual, celebra Alexa. Gata, trecute sunt vremurile când o întrebai pe Alexa cum e vremea ca să știi cu ce te îmbraci. Acum, Alexa va putea citi cu vocea unei persoane dragi decedate, pe baza unei scurte înregistrări a persoanei?.

„Deși AI nu poate elimina durerea pierderii, cu siguranță poate face ca amintirea să dureze”, a declarat Rohit Prasad (Senior VP & Head Scientist Amazon) la conferința Amazon re:MARS din Las Vegas din 22 iunie. Într-un videoclip redat la eveniment, un Echo Dot este întrebat: „Alexa, poate bunica să-mi termine de citit „Vrăjitorul din Oz”?”

„OK”, răspunde Alexa.

Apoi, „În loc de vocea Alexei care citește cartea, este vocea bunicii copilului”, a spus Prasad. „A trebuit să învățăm să producem o voce de înaltă calitate cu mai puțin de un minut de înregistrare. Trăim, fără îndoială, în epoca de aur a inteligenței artificiale, în care visele noastre și ficțiunea științifico-fantastică devin realitate”?.

Într-adevăr, funcția cea nouă a atras instant comparații cu reprezentările fictive ale tehnologiei, dar unele mai sumbre decât la care probabil se referea Prasad, cum ar fi Black Mirror◼️⚫️, serialul de televiziune distopic care a avut un episod unde era implementată o tehnologie comparabilă. Reacțiile pe Twitter au avut diferite grade de exprimare a anxietății - de la „înfiorător” la „morbid” sau la „nu” pur și simplu, practic e o reacție sănătoasă să simți neliniște față de o funcție care readuce o voce din morți. Iar dacă am vorbi și cu doi-trei psihologi care se ocupă de doliu în terapie (și, practic, exact de modurile în care să NU mai vrei să aduci ceva înapoi cu tot dinadinsul?‍??‍?), cred că povestea intră un pic cam adânc în influența tehnologiei asupra bunăstării nostre emoționale.

Deocamdată,  funcția este încă în dezvoltare și Amazon nu ne-a spus când s-ar putea lansa public, dar povestea apare într-un moment în care lucrurile pe care le poate face, mai nou, inteligența artificială, sunt puse sub lupă din mai multe motive. Dezbaterea dintre cercetători a devenit recent mai vehementă pe tema ‘’deepfakes’’ - video sau audio ???care, prin AI, fac să te auzi spunând cuvinte pe care nu le-ai pronunțat vreodată. Și asta de-abia  scary - dacă te gândești la procese de divorț, de exemplu sau chiar la infracțiuni serioase.

De asemenea, știrea vine la scurt timp după ce un inginer Google a iscat oarece tulburare spunând că chatbot-ul sofisticat al companiei a comunicat ca și cum ar fi simțit??, o afirmație care nu a avut sprijinul comunității de cercetare AI, dar care, totuși, a subliniat abilitățile de comunicare nefiresc de umană ale software-ului.

Companiile Big Tech studiază din ce în ce mai mult impactul AI asupra societății. Microsoft a anunțat recent că restricționează utilizarea software-ului care imită vocea unei persoane, spunând că această caracteristică ar putea fi folosită în scopuri cel puțin neortodoxe?‍♀️?‍♂️?‍♂️ (acum, serios, cum ar fi să îți sune cineva copilul cu vocea ta?).

Subbarao Kambhampati, profesor de informatică la Universitatea de Stat din Arizona, vorbește de vigilență - se pare că nu putem opri evoluția, doar că nu mai putem crede tot ce auzim???. Literally. „Oricât de înfiorător ar suna, este o bună reamintire că, în momentul de față, nu putem avea încredere în propriile noastre urechi”, a spus Kambhampati. „Dar cu cât ne obișnuim mai repede cu acest concept, care ni se pare încă ciudat acum, cu atât vom fi mai bine.”

Kambhampati a spus că funcția Alexa are potențialul de a ajuta un membru al familiei care se simte singur și părăsit upă dispariția partenerului de viață, de exemplu, deși ar trebuie să fie cântărite o varietate de întrebări morale pe care le prezintă tehnologia.

„Pentru persoanele aflate în doliu, acest lucru ar putea ajuta, de fapt, în același mod în care ajută să ne uităm la videoclipuri cu cei plecați”, a spus el. „Dar vine cu probleme etice serioase, cum ar fi dacă e ok să faci asta fără consimțământul persoanei decedate”. Mă tem însă că nu considerentele etice sunt cele mai stringente aici?, ci această capacitate a AI de a ne oferi un drog emoțional subtil și insidios, pe care nu puțini l-ar putea accepta cu entuziasm pentru a se muta într-o lume paralelă falsă, dar plăcută?.


GOODBYE, BINGE EATING!

binge eating.jpg

S-a descoperit calea spre semnalul din creier ? care controlează aportul de alimente.

Institutul Robert Koch din Germania a raportat în 2021 că 53% dintre femei și 67% dintre bărbați sunt supraponderali. 23% dintre adulți sunt supraponderali (obezi), iar încercările de a influența comportamentul alimentar cu medicamente s-au dovedit până acum ineficiente?????. 

Foarte recent, cercetători de la Universitatea din Köln a dezvoltat o abordare complet nouă: un grup de celule nervoase din hipotalamus (AgRP - neuroni peptidici) ?controlează eliberarea lizofosfolipidelor endogene, care, la rândul lor, controlează excitabilitatea acelor celule nervoase din cortex care stimulează aportul de alimente. Etapa crucială e controlată de o enzimă - autotaxină. Descoperirea: administrarea inhibitorilor de autotaxină poate reduce în mod semnificativ atât aportul excesiv de alimente după regim/fasting???, cât și obezitatea la modelele animale. Tulburările de alimentație (mai ales obezitatea) sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale numeroaselor boli moderne - mai ales bolile cardiovasculare ?cu rezultate fatale (atacul de cord, diabetul sau accidentele vasculare cerebrale). Așa că o terapie nouă care intră direct în controlul comportamentului alimentar ar putea fi ceva uriaș.

Articolul integral aici.

Google Maps + LGBT= LOVE

lgbt.jpg


Google tocmai ce a făcut în așa fel încât consumatorii să sprijine mai ușor afacerile locale deținute de persoane LGBT?. Pe lângă faptul că pot arăta dacă magazinul sau cafeneaua lor este potrivită pentru scaune cu rotile ♿️sau oferă Wi-Fi?, comercianții pot acum să adauge un atribut „deținut LGBTQ+” la profilul lor de companie, atunci când dai search în Google Maps. Opțiunea se adaugă celor care indică o companie LGBTQ+ prietenoasă, deținută de persoane de culoare, latino, veterani sau femei. Deocamdată, funcția este disponibilă numai pentru locații din SUA??, dar cred că nu va dura mai mult de un an să vină și în Europa. Așa cum subliniază Google, „Comunitatea LGBTQ+ reprezintă aproape 8% din totalul populației adulte americane, cu 20% din generația Z identificându-se ca membru al comunității”. Atributele de acest gen sunt echivalentul online al steagurilor curcubeu?️‍? și al autocolantelor pentru ferestre pe care le vezi deja pe magazine și restaurante.


PSIHOTERAPIE? NU, CĂȚELOTERAPIE

dog therapy.jpg


În 2021, adopțiile de câini de la Fundación Rescátame din Columbia au scăzut cu mai mult de 80%, exact atunci când mulți câini adulți au fost abandonați????. În timpul ăsta, restricțiile Covid au însemnat că organizația nu a putut ține Adoption Days sau strângerile de fonduri uzuale - deci dezastru pe toate planurile??. Fundación Rescátame a fost însă pe fază - a angajat o agenție de creație (Geometry) și a găsit o soluție: Pasantes De Cuatro Patas  -  stagii pentru animale de companie. Some really good thinking there, aș zice?.

Pentru fiecare stagiar, Pasantes De Cuatro Patas creează un profil LinkedIn care listează abilitățile și punctele forte ale câinelui?. Companiile se înscriu pentru un stagiu plătit, iar Pasantes De Cuatro Patas le asortează cu un câine potrivit?. Angajații din fundație aduc apoi cățelul la biroul companiei, unde va întâlni potențiali adoptatori și își poate demonstra talentele (știi tu: iubire, haioșenie, cuteness overload - din astea)?.

Peste 56 de companii au zis urgent că vor și ele — Ford, ScotiaBank, Mastercard,  Colgate etc. — și 81 de căței au făcut deja vizite de împrietenire. Alte 20 de companii sunt pe lista de așteptare, ratele de adopție au crescut cu 200%, iar sponsorizările au adus finanțarea vitală pentru fundația Rescátame?. Între timp, Geometry a fost selecționată pentru un leu (Cannes Lion) în 2022 pentru campania mega-genială lansată la sfârșitul lui 2021?.


UP IN THE AIR

cantilever chalet canada.jpg

Kariouk Architects (Ottawa) semnează acest proiect superb și superb de deștept: MORE Cabin, o structură dramatică în consolă, deasupra lacului Brochet (la cca 100 km nord de capitala canadiană) ?⛵️. Casa a fost terminată în 2021 și vine să explice că o cabană tradițională, tip Heidi, nu este singura variantă posibilă de locuință sustenabilă și cu respect pentru mediu.

Paralelipipedul are puțin sub 100 de metri pătrați și un aer contemporan asumat, e construită pe principii de durabilitate și consum mic de resurse ♻️?pe parcursul duratei de utilizare. Intrarea în casă este situată la nivelul solului, dar majoritatea zonelor de locuit se află deasupra unui pilon structural din oțel, ca un catarg; arhitecții au explicat cum această idee păstrează neatins bazinul hidrografic?⛲️ (pentru că nu s-a săpat fundație) și previne eroziunea?, la fel ca și elevarea zonei de construcție.

Structura casei e o combinație de grinzi din lemn laminat lipite de panouri structurale prefabricate (CLT), tehnologii ce au permis ca mare parte din fabricarea casei să aibă loc în afara șantierului (deci mai puțină risipă de materiale, haos, deșeuri etc.). Interiorul e finisat cu lemn, iar în lunile reci, casa se bazează pe o sobă cu lemne de înaltă eficiență ♨️în living. Alte elemente de durabilitate: panourile solare?, care generează suficientă energie electrică pentru a acoperi consumul rezidentului și „căsuțele’’ pentru lilieci din structura de metal - ?loc de cuibărit pentru o specie locală de lilieci bruni pe cale de dispariție. Citește articolul integral aici.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe