I AM INNOVATION #33

VIITORUL ESTE (ȘI) TIME TRACKING

În trecutul apropiat, conceptul de time-tracking a căpătat o reputație proastă: marile corporații care te plătesc la oră și îți scad fiecare minut de cafea ☕️☕️☕️sau de uitat pe geam:). Totuși, poate fi exact opusul – urmărirea timpului te poate ajuta să îți cunoști limitele, să spui nu oportunităților păguboase și chiar să redefinești ceea ce vezi drept muncă.

Urmărirea timpului⌛️este un instrument excelent pentru a monitoriza productivitatea personală, util în special pentru persoanele care lucrează de acasă sau pentru cei care desfășoară activități independente. Pornește un cronometru când începi o sarcină și îl ții pornit până când faci o pauză. VArianta cea mai minimalistă: un ceas, un pix și o agendă📝, dar poți folosi și aplicații, care te vor ajuta și să clasifici pe categorii unde petreci timpul și, în general, să ai o imagine de ansamblu.

Există o gamă largă de instrumente gratuite disponibile – de exemplu Clockify, care funcționează atât în ​​browser, cât și în aplicație. Alți fani ai time-tracking-ului timpului au menționat Toggl, Motion și Airtable, care funcționează bine și pentru persoanele care doresc să adauge și arta limitării timpului 📱(de ecran, de filme, de jocuri etc).

Activarea unui cronometru mă obligă să mă concentrez asupra sarcinii din clipa asta – sau să opresc cronometrul și să accept că trebuie să-mi reajustez prioritățile și să o schimb. Dar beneficiile reale ale urmăririi timpului vin un pic mai târziu, odată ce obiceiul s-a format și ai date clare, la rece, cu care să te joci. Sigur, nu trebuie să aduni ani de date 📚pentru a simți o diferență: Pentru Winnie Tang, career coach și strateg de business, urmărirea timpului i-a permis să își identifice rapid momentele cele mai productive ale zilei: „În cele din urmă am abandonat ideea că cel mai bun moment pentru a scrie este primul lucru dimineața☀️– sfatul clasic”, spune ea. pentru Metro.co.uk. Winnie a văzut repede că pierde mult timp cu nimicuri inventate, și că productivă devenea de-abia după mijlocul dimineții. Efectul? A reușit să termine de scris un E-book în doar trei zile🤓📒. Holly Close, un producător de artă digitală, time-tracking-ul a oprit-o din procrastinare:„Uneori, o sarcină poate părea mult mai mare în capul meu”, explică ea. „Este mai ușor să faci lucrul ăla scary dacă datele spun că e-mailul pentru care te-ai îngrijorat două ore va dura aproximativ șase minute🕘 să-l scrii și să-l trimiți”.

Există, de asemenea, o mare diferență între a folosi urmărirea timpului pentru propriile nevoi sau a-ți fi impus de management, variantă care de obicei duce la epuizare și suprasolicitare😰😴.

Un sfat general bun ar fi: „Găsește un sistem care să funcționeze pentru tine”. Suntem diferiți și avem nevoie de metode diferite. Poate uiți mereu să oprești cronometrul când faci o pauză -  așa că pentru tine e mai bună varianta pix și hârtie. Și cel mai bun sfat: fii sincer despre cum îți petreci de fapt timpul🔮. Nu e o competiție, nu vei putea ține cont în fiecare minut al zilei de lucru și în unele zile te va surprinde cât de puține ai făcut. Și asta e ok.

Time tracking îți va confirma ceea ce probabil știai deja- că opt ore la un birou cu siguranță nu înseamnă opt ore de productivitate. Vei afla diferența între  lene și nevoia de deblocare 🏖 - și vei face acea plimbare sau acel power nap de care ai chef fără vinovăție. Iar când vei lucra, vei lucra altfel - cu chef și cu mai multă liniște. Ar putea cineva să nu își dorească asta?

AVOCADO? DA, DA, ECOVADO. 

ecovado-arina-shokouhi-central-saint-martins-food-design_dezeen_2364_col_0-852x1136.jpg

Ecovado, produs în Marea Britanie, oferă o alternativă cu impact redus asupra mediului, față de avocado cel foarte nesustenabil🥑🥑🥑. Pam pam!

Arina Shokouhi tocmai a absolvit Central Saint Martins și uite că a și inventat o alternativă la avocado - Ecovado, cu conținut cremos verde pal, făcut dintr-o combinație de ingrediente locale și ambalat într-o coajă de avocado falsă, făcută din ceară🕯🕯🕯. Deși avocado e foarte hip(ster), producția de avocado e mare consumatoare de energie și resurse: fiecare avocado folosește 320 de litri de apă 🚰🚰🚰 - practic una dintre culturile cele mai nesustenabile la export, iar fermele tip monocultură duc la defrișarări masive. Beat this for a cognitive dissonance.

Ce e înăuntru?🥜🌰🛢 Boabe de fasole, alune, mere și ulei rapiță, iar coaja foarte realistă e biodegradabilă și compostabilă - sau, mai simpatic, poate fi reciclată într-o lumânare (că e din ceară, cum spuneam).

Ecovado conține, de asemenea, ceea ce arată ca un sâmbure de avocado: o nucă întreagă – sau, în funcție de țara de producție, poate fi castană sau alună. Kinda cool, nu?💎


CEL MAI MIC ROBOT

cel mai mic robot.jpg

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au creat un robot de jumătate de milimetru 🦀 - un crab mic care se târăște - cel mai mic robot de mers cu telecomandă realizat vreodată.

Mai mic decât un purice, crabulețul poate face mișcări - merge, sare, dă în marsarier.💪 Inventatorii săi spun că acesta e viitorul roboticii, când dispozitivele la scară mică ar putea fi folosite pentru a îndeplini sarcini în spații înguste, inclusiv corpul uman🦶🏻🦵. Dimensiunea e posibilă deoarece nu are o componentă hardware complexă, nici circuite hidraulice sau electrice. Roboțelul e realizat dintr-un aliaj metalic cunoscut sub numele de „aliaj cu memoria formei” ⚒🔨🔧- practic, își schimbă forma atunci când este încălzit 🔥și apoi revine la forma anterioară pe măsură ce se răcește❄️. Scopul? roboții la scară mică ar putea fi folosiți într-o zi în chirurgie, printre altele - în general, vor putea lucra în spații complet inaccesibile omului.

Citește articolul integral aici.

ZERO STELE. SAU TOATE.

Null-Stern-Hotel-Gas-Station.jpg


Frații Riklin - artiști conceptuali elvețieni, tocmai au lansat o versiune „anti-idilic” a conceptului lor de hotel zero stele Null Stern, în care oaspeții au un pat dublu pe o platformă fără pereți sau tavan🛏🛏, pe marginea drumului, lângă o benzinărie din satul Saillon, în cantonul elvețian Valais⛽️. Trei versiuni anterioare au fost amenajate în peisajul rural elvețian sau în interiorul unui buncăr, dar noua cameră - fără pereți sau tavan - stă lângă un panou care arată prețul benzinei iar mașinile trec chiar pe lângă🚙🚗.

De ce? Ca să-i facă pe oaspeți să se gândească la toate problemele din lume, să-i inspire să acționeze diferit. Exact, ideea nu e să dormi😴, ci să TE TREZEȘTI.

Schimbări climatice, război, competiția nesfârșită a umanității pentru perfecțiune și distrugerea planetei. „Acum nu este momentul să dormim, ci să reacționăm”, spune Patrik Riklin - și spune bine. „Dacă continuăm în aceeași direcție în care mergem azi, curând vor exista mai multe locuri anti-idilice decât idilice🌪❄️☔️”. Proiectul dezvoltat împreună cu hotelierul Daniel Charbonnier, include și alte trei camere „null stern” (zero stele, în germană) într-o podgorie liniștită și pe un deal pitoresc. Camerele au majordom care oferă băuturi și mic dejun🍳🍸, iar o noapte de somn imperfectă costă 322 euro. Prea avangardist? Lista de așteptare la cazare are 6.500 de oameni. Șase mii cinci sute.

Vrei și tu? Perfect, intră aici.


DA, DAR E DIN PIELE?

mycelium fake leather.jpg


Stella McCartney își amintește prima ei vizită la Bolt Threads, compania de materiale avangardiste, în 2016. „Am atins această mătase ca o pânză de păianjen și pur și simplu nu-mi venea să cred cât de moale și de luxoasă era”, ea. spune. „De aici am început – mai întâi cu pânza de păianjen mătăsoasă, apoi mi l-au prezentat pe Mylo”.🍄🍄🍄 Șase ani mai târziu, și McCartney lansează prima geantă de mână - 👜Frayme -  realizată din miceliu - cunoscut și ca „piele de ciupercă”, structura asemănătoare rădăcinii a ciupercilor. Deocamdată ediție limitată, dar Mylo va fi materialul de bază pentru colecția Stella Mc Cartney 2023. E bine că materialul a ajuns direct la branduri de lux, cu vizibilitate mare -  în felul ăsta află și restul brandurilor mari că pot scoate pe piață cu încredere un produs comercial cu acest material experimental. Jamie Bainbridge, Development VP la Bolt Threads, spune că designerul „a deschis calea pentru mărcile de lux care caută să realizeze produse animal-free și realizate folosind materiale și practici environment - aware.🐮🐮🐮 Ditto.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe