I AM INNOVATION #35 ISSUE

SĂ GÂNDEȘTI E OBOSITOR - TRUE STORY

Efortul cognitiv intens și prelungit determină acumularea de produse secundare potențial toxice în cortexul prefrontal🆘. E o mică lovitură de teatru, trebuie să admitem🧨💣🧨. Adică cum, gânditul e toxic? Well, nu chiar, dar suprasolicitarea nervoasă nu te epuizează doar emoșional, se pare că acum studiile au demonstrat că există un dezechilibru chimic🧪, somatic real, care te obligă să te oprești. Nu de alta, dar dacă nu te oprești o să iei decizii proaste - aceste produse cu potențial toxic modifică controlul asupra procesului de luare a deciziilor, determinând o reorientare către acțiuni cu ’’costuri’’ reduse, care necesită mai puțin efort, pe măsură ce se instalează oboseala cognitivă🍰🍩🥃. Activitățile comportamentale care necesită control, spre deosebire de cele automate, de rutină, se percep de obicei ca implicând efort și duc la oboseală cognitivă - acea ‘cognitive fatigue’ despre care vorbesc studiile. Dincolo de raportul subiectiv, oboseala cognitivă a fost concepută ca un cost disproporționat al controlului cognitiv, ceea ce, în mod obiectiv, se traduce prin decizii mai impulsive💥💥.

Nu se miră nimeni că munca fizică grea te epuizează, dar cum rămâne cu munca psihică grea? Cum ar veni, poți să faci febră musculară la minte? Se pare că da💪.

Recent, cercetătorii au găsit dovezi proaspete care să explice de ce se întâmplă acest lucru și, pe baza constatărilor lor, a devenit clar că motivul pentru care te simți epuizat mental după perioade și activiăși care te-au forțat gândești intens (adică acea stare diferită cert de simpla somnolență😴😴😴) nu este doar în capul tău (haha! - culmea, nu e doar în capul tău deși E în capul tău:). Studiile lor, raportate în revista Current Biology nu mai departe de 11 august 2022, arată că, atunci când  munca cognitivă intensă este prelungită timp de câteva ore, ea determină acumularea de produse secundare potențial toxice în acea parte creierului cunoscută sub numele de cortex prefrontal. Acest lucru, la rândul său, îți modifică controlul asupra deciziilor - practic te redirecționează către acțiuni cu efort din ce în ce mai redus și care nu necesită nici așteptare (vezi nevoia de instant gratification🍪), pe măsură ce se instalează oboseala cognitivă.

„Teoriile influente de până acum sugerau că oboseala este un fel de iluzie creată de creier pentru a ne face să oprim din ceea ce făceam și să ne ducem către o activitate mai plăcută”, spune Mathias Pessiglione de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Paris. „Dar descoperirile noastre arată că munca cognitivă are ca rezultat o adevărată alterare funcțională – acumularea de substanțe nocive – așa că oboseala ar fi într-adevăr un semnal care ne face să încetăm acea activitate epuizantă, dar într-un alt scop: ca să păstrăm integritatea funcționării creierului🧠”. Adică, altfel spus, treaba e un pic mai serioasă, nu suntem doar leneși care n-avem chef de muncă ci doar de plăcere, ci se pare că suntem uneori chiar în pericol să ne ardem siguranțele🔋🔋🔋.

Pessiglione și colegii săi au vrut să înțeleagă ce este cu adevărat oboseala mentală. În timp ce mașinile pot rula continuu date, creierul nu poate. Au vrut să afle de ce. Au bănuit că motivul are  de-a face cu necesitatea de a recicla substanțele potențial toxice 🦠care apar din activitatea neuronală, prin urmare, pentru a căuta dovezi în acest sens, au folosit spectroscopie cu rezonanță magnetică (MRS) pentru a monitoriza chimia creierului pe parcursul unei zile de lucru. Procedurile au fost aplicate pe două grupuri de oameni: cei care trebuiau să gândească intens și cei care aveau sarcini cognitive relativ mai ușoare.

Au văzut semne de oboseală, inclusiv dilatarea redusă a pupilei, doar în grupul care lucra din greu👫👭👫. De asemenea, grupul de gânditori intenși :) au arătat, în alegerile lor, o reorientare către opțiuni care propun recompense imediate și care cer minim efort. Tot ei aveau, de asemenea, niveluri de glutamat critic mai ridicate în sinapsele cortexului prefrontal.

Împreună cu dovezile anterioare, autorii spun că descoperirea susține ideea că acumularea de glutamat face ca activarea în continuare a cortexului prefrontal să fie mai costisitoare, astfel încât controlul cognitiv este mai dificil după o zi de muncă grea 💻🖥⌨️🖱💼din punct de vedere mental.

Acum, desigur, întrebarea care a venit imediat (mă întreb de ce?!) este dacă există o cale de a ocoli această limitare a capacității creierului nostru de a gândi din greu. „Nu chiar, mă tem”, a spus Pessiglione. „Aș folosi rețeta tradițională, veche dar bună: odihnă și somn! 🛌🏝Există dovezi solide că glutamatul este eliminat din sinapse în timpul somnului.”

Pot exista și alte implicații practice. De exemplu, spun cercetătorii, monitorizarea metaboliților prefrontali ar putea ajuta la detectarea oboselii mentale severe, abilitate care poate ajuta la ajustarea orelor și programului de lucru📝 pentru a evita starea de burnout. De asemenea, studiul e un semnal de alarmă clar apropo de luarea deciziilor importante atunci când suntem obosiți🧗‍♂️🍸💉.

În studiile viitoare, cercetătorii speră să afle de ce cortexul prefrontal pare în special susceptibil la acumularea de glutamat și oboseală; de asemenea, există o direcție foarte importantă de cercetare generată de întrebarea: aceiași markeri ai oboselii din creier pot prezice recuperarea după afecțiuni de sănătate, cum ar fi depresia sau cancerul? Rămâne de văzut.

Articolul original aici.

EȘTI ANXIOS? EXISTĂ UN DEVICE ȘI PENTRU ASTA

sensate anxiety device.jpg

Dispozitivul portabil anti-anxietate Sensate 2 promite să ofere instantaneu calm și pace pentru o minte anxioasă😨😰😨. Curajoasă promisiune, dar ei se țin tari și spun că e pe bune, și că e suficient ca pur și simplu să așezi acest dispozitiv pe piept, zilnic, timp de doar 10 minute, pentru a reduce efectele stresului. În timpul ce îl ai lipit de corpul tău, va calma răspunsul de ‘fight or flight’ 🥊🥊🏃‍♂️🏃‍♀️al corpului într-o manieră fină, fără ca tu să ai nevoie de vreo experiență sau pregătire anterioară. În plus, acest dispozitiv portabil de ameliorare a stresului e gândit și să te ajute să îți îmbunătățești calitatea somnului 🛌💤- acesta devine mai profund și e mult mai rar întrerupt - și știm cu toții că asta înseamnă o calitate a vieții, per ansamblu, mult mai bună: te trezești odihnit, cu mintea limpede, revigorat 👀💪și, nu în ultimul rând, întinerit. Folosit constant, reeducă corpul și mintea să capete mai multă reziliență zi după zi, bunăstarea generală e mult sporită și crește capacitatea de a face față stresului. Un fel de prieten imaginar 💎care te ajută să treci peste momentele dificile, doar că e cât se poate de real și nici nu se plictisește de tine niciodată.


DIN BICICLETĂ SIMPLĂ ÎN E-BICICLETĂ

e bike.jpg

Pentru 25 EUR pe lună, HeyFiets, un startup olandez inteligent, transformă orice bicicletă obișnuită într-o bicicletă electrică🚲🚲🚲. Pam pam! 

Vânzările de biciclete electrice erau deja în creștere, dar cumpărarea unei biciclete noi nici măcar nu este singura opțiune. 🚴‍♂️🚴‍♀️HeyFiets propune conversia ca alternativă: bicicliștii își duc bicicleta obișnuită, pe care o aveau deja și cu care sunt obișnuiți, la orice atelier de reparații 🛠⚙️de biciclete, care apoi o transformă într-o bicicletă electrică schimbând roata din față cu una cu un motor electric🔌. Bateria de alimentare a motorului este atașată de cadrul bicicletei, și, fiind de dimensiuni reduse și ușor de demontat, o poți lua cu tine🎒 în rucsac atunci când ai parcat bicicleta, pentru a evita furtul. Clienții plătesc o taxă unică de instalare de 29 EUR, plus 25 EUR lunar. Abonamentul include service pentru orice probleme cu motorul, precum și întreținerea și înlocuirea bateriei🔋🔋🔋. Sistemul e genial de simplu, toată lumea e mulțumită și, ideal, toată lumea (sau măcar tot mai multă) e biciclistă:)

DETECTOR DE FUM? NU, DE STRES

detector de stres soove.jpg

Ai auzit până acum de ‘facial tracking’? Probabil că da, în Casa de Papel sau alte seriale cu iz polițist👮‍♀️. Well, de acum nu mai e nevoie să te faci infractor ca să ai și tu parte de acest serviuciu exclusivist: Recipe Design a creat dispozitivul de monitorizare Soove, cu senzori de urmărire facială avansată 👳‍♀️👲👷‍♂️🕵️‍♀️👨‍🍳👩‍🔬pentru a detecta stresul pe fața ta - ridurile specifice stării de epuizare, ochii obosiți și nuanța ternă a pielii🧟‍♀️🧟‍♂️. De asemenea, Soove analizează nivelul de sunet din jurul tău, apoi acționează cu grijă, ajutând la schimbarea mediului din casă pentru ca somnul tău să fie lin și stresul diminuat🕯🕯🕯. Ce face de fapt e să combine datele tale cu alte dispozitive smart (telefon, de exemplu) și cu casa ta inteligentă, iar asta îți va crește productivitatea pe parcursul zilei. Aplicația (foarte intuitivă, de altfel) înregistrează acele evenimente din timpul zilei care îți pot influența starea de spirit🌤🌦🌪🌨. Practic, un fel de bunicuță AI destul de eficientă, care te face mai bine fără să te îndoape cu gogoși sau lamentări🍩🍩🍩. Ideal, am zice noi. 

O PORȚIE DE BUCURIE ȘI DOUĂ PORȚII DE LINIȘTE, LA PACHET, VĂ ROG

order feelings food philadeplhia.jpg

Imaginează-ți că intri într-un restaurant și comanzi CUM te simți: niște spontaneitate, o porție dublă de umor, un side dish de nostalgie și un smoothie de iubire (no pun intended!)🍽🍽🍽. Well, oamenii (deștepți) de la Philadelphia Cream Cheese au adus luna trecută în New York, timp de 3 zile (14-16 iulie), un restaurant pop-up bazat pe sentimente, ca parte a unui concept de eating multi-senzorial🔮. Feeladelphia se numește experiența (feel - feelings, you know?:)) și  îi va invita pe oaspeți să exploreze, să guste și să descopere o gamă largă de sentimente prin feluri de mâncare (evident, care conțin într-un fel sau altul și niște cremă de brânză Philadelphia🧀) curatoriate de doi super chefi, Jeremiah Stone și Fabián Von Hauske Valtierra, proprietarii de la restaurantul deținător de stele Michelin Contra&Wildair. Feeladelphia Experience a costat 35 de dolari de persoană, iar ideea a pornit de la platforma lor de brand, „You Don’t Just Taste It. You Feel It” și mai ales de felul în care povesteau consumatorii modul în care interacționează cu crema de brânză Philadelphia - faptul că stimulează simțurile și aduce senzații noi 🧸🛎🖼🛁💉la fiecare mușcătură. Povestea nu se oprește aici - nu doar că sigur va mai fi repetată (de ei sau de alții), dar, Philadelphia Cream Cheese va lansa o carte de bucate Feeladelphia, interactivă și în ediție limitată,📒🧁 cu pagini comestibile sau aromate, experiențe sonore 📣🎼etc.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe