I AM INNOVATION #36

IDEILE BUNE VIN LA DUȘ

Dacă ai ieșit vreodată de la duș sau te-ai întors de la 🐕plimbarea cu cățelul cu o idee sclipitoare sau o soluție la o problemă cu care te luptai, este foarte posibil să nu fie o întâmplare. În loc să te oprești în mod constant asupra unei probleme sau să cauți cu disperare o sclipire de inspirație, cercetările din ultimii 15 ani sugerează că ai avea mai multe șanse la progrese creative sau vreo epifanie atunci când îndeplinești o sarcină obișnuită care nu necesită multă gândire — o activitate în care practic ești pe pilot automat✈️. Acest lucru permite minții să rătăcească sau să se angajeze în cunoașterea spontană - altfel spus, gândirea de tip „flux de conștiință”, despre care experții cred că ajută la recuperarea amintirilor neobișnuite și la generarea de idei noi. Cheia, conform celor mai recente cercetări, este un model de activitate cerebrală care are loc în timp ce o persoană se odihnește sau îndeplinește sarcini obișnuite care nu necesită multă atenție. ‘Default mode network’, sau DMN (rețeaua implicită a creierului, în română) este „starea în care se întoarce creierul atunci când nu ești implicat activ”, explică Roger Beaty, expert în neuroștiință cognitivă și director al Cognitive Neuroscience of Creativity Lab, Penn State University. În schimb, atunci când ești blocat într-o sarcină solicitantă, sistemele de control executiv ale creierului îți mențin gândirea concentrată, analitică și logică.

Marcus Raichle, neurolog la Washington University School of Medicine, a descoperit din întâmplare, împreună cu colegii săi, această rețeaua implicită în 2001, folosind tomografia cu emisie de pozitroni (PET) pentru a vedea cum funcționează creierul în timp ce subiecții lucrau la sarcini noi, care necesită atenție👓. Apoi, echipa a comparat acele imagini cu cele realizate în timp ce creierul era într-o stare de repaus și a observat că anumite regiuni ale creierului erau mai active în timpul sarcinilor pasive decât - ergo, rețeaua implicită. Rețeaua este, de asemenea, „implicată în etapele incipiente ale generării ideilor, bazându-se pe experiențele și cunoștințele trecute despre lume”, explică Beaty. „Când nu lucrați în mod activ la o problemă, creierul continuă să se învârtă și puteți obține restructurarea elementelor problemei, piesele sunt reamestecate și ceva face clic.” DMN, adaugă el, „vă ajută să combinați informații în moduri diferite și să simulați posibilități”. Cercetătorii au descoperit că, atunci când vine vorba de creativitate, există o corelație pozitivă între performanța creativă și volumul de materie cenușie a rețelei implicite🧠. Cu alte cuvinte, în ceea ce privește creativitatea, size matters. Oh well… Un studiu publicat în februarie 2022 în revista Human Brain Mapping a constatat că visarea pozitivă și constructivă — „caracterizată prin planificare, gânduri plăcute, imaginație vie și curiozitate” — este asociată cu creativitatea și activitatea în rețeaua implicită. Indiferent dacă ne dăm seama sau nu, cu toții ne trezim, regulat, că ne-a zburat mintea🦋🦋🦋 - de altfel, sunt diferite tipuri de ‘mind wandering’. Există o hoinăreală deliberată a minții, în care încerci să exerciți un anumit nivel de control sau să imprimi o direcție gândirii tale; și mai există cea spontană,, care se întâmplă în creier fără ca noi să-l dirijam. Mai ales această formă spontană îți permite să combini informațiile și ideile în moduri noi. „Când mintea ta se îndepărtează de o situație într-o reverie internă, acolo poți avea perspective creative”, spune Schooler. „În această stare plăcută, permiți gândurilor să-ți treacă prin minte într-un fel jucăuș.” Acesta este de altfel „efectul de incubație”🐣, cunoscut în psihologia creativității, care apare atunci când petreci timp departe de o anumită problemă sau provocare și mintea ta are șansa de a rătăci și de a genera idei noi prin procese asociative inconștiente.

„Ai nevoie de acel aspect explorator al generării de idei pentru a fi creativ”, spune Rex Jung, neuropsiholog la Universitatea New Mexico din Albuquerque. Dar, adaugă el, ai nevoie de alte părți ale creierului tău pentru a alege o idee, a evalua viabilitatea acesteia și a o implementa în lumea reală.

Pe lângă faptul că duce la o mai bună înțelegere de sine, obținerea unor perspective asupra acestor aspecte ale procesului creativ te poate ajuta să maximizezi capacitatea creierului în diferite situații. Ca prim pas, ar fi înțelept să pui pe primul loc somnul de bună calitate😴😴😴, care îmbunătățește starea de spirit și ajută memoria, spune Kounios, coautor al cărții ‘’The Eureka Factor: Aha Moments, Creative Insight, and the Brain’’. În timp ce dormi, informațiile pe care le acumulezi în timpul zilei se transformă din fragile în ceva durabil, care poate aduce aha moments.

Imediat după trezire (am mai povestit despre asta într-una din edițiile trecute), fie că e o noapte completă de somn sau un power nap de 20 de minute, Christoff recomandă să acorzi atenție gândurilor și ideilor care apar în acea stare liminală  - între somn profund și trezire completă – este un moment în care ideile voastre curg liber, sunt în flow, ceea ce înseamnă că poți valorifica potențialul creativ. Pentru a-ți activa în mod conștient DMN și ideile creative în timpul zilei, petrece timp făcând activități nesolicitante din punct de vedere cognitiv - o plimbare, o baie caldă, ceva grădinărit🌲🌳🎋 - fără să ai muzica sau un podcast în urechi. Pur și simplu lasă-ți mintea să rătăcească - chestie pe care e bine să o faci într-o stare de siguranță psihologică, unde nu e niciun pericol de gânduri bizare sau vreo sarcină imediată de îndeplinit. Cu alte cuvinte, nu face asta când conduci, deși aici cred că contează mult unde conduci și cât de mult te relaxează operațiunea - pentru unii e ceva foarte meditativ, deci apt să genereze idei bune.) În timpul zilei, să faci ceva ușor și familiar, care implică adesea niște mișcare fizică🏄‍♀️🚴‍♀️, are mare potențial să faciliteze fluxul gândurilor spontane. Când ești sub duș, de exemplu, „nu ai multe de făcut, nu poți vedea mare lucru și se aude zgomot alb”, spune Kounios. „Creierul tău gândește într-un mod mai haotic. Procesele executive se diminuează, iar procesele asociative se amplifică. Ideile răsar, iar gânduri diferite se intersectează și se pot conecta.”

Există cercetări care sugerează că să stai în natură 🏝🏕- cu acel sentiment de uimire/fascinație plus relaxarea inerentă - este propice pentru hoinăreala minții, deoarece permite „atenției tale să se extindă pentru a umple spațiul”, spune Kounios. „O plimbare în natură vă poate îmbunătăți starea de spirit și vă poate extinde gândurile astfel încât să includă idei și asocieri mai îndepărtate”

.De aceea, dacă încerci să scoți o idee nouă sau să rezolvi o problemă, e bine să te concentrezi pe ea o vreme, apoi să faci pauză  - mergi la o plimbare, de exemplu. „Acest lucru vă permite minții să lucreze subconștient la ceva la care lucrai deja în mod conștient”, spune Christoff. Un factor cheie: durata⏳⌛️; activitatea trebuie să dureze suficient de mult „pentru a oferi oportunitatea de a intra într-un mod diferit de gândire. Trebuie să devenim suficient de relaxați mental pentru a nu încerca să fim productivi sau să atingem un anumit obiectiv. Așa că nu îți fie teamă să te deconectezi și să îți lași mintea să zboare, ba chiar fă-o mai des. „Unul dintre costurile acestei lumi multimedia în care trăim e că nu lăsăm suficient timp pentru reveriile personale🔮”, spune Schooler. A oferi minții tale șansa de a hoinări e o investiție în creativitatea ta și timp petrecut cu cap.

ARTICOLUL INTEGRAL AICI.

VORBE FĂRĂ SUNET

biscuiti limbaj semne.png

PassaTempo sunt niște biscuiți super cunoscuți în Brazilia 🍪🍪🍪de zeci de ani - un fel de Eugenii braziliene. Biscuiții dreptunghiulari au de obicei desene cu maimuțe și alte animăluțe, dar acum, brandul deținut de Nestlé i-a folosit pentru a înfățișa informații vizuale de alt tip: Libras - prescurtarea pentru Língua Brasileira de Sinais, adică limbajul brazilian al semnelor👇✋✊. Produsul și campania au fost dezvoltate de Publicis Brasil și e gândit astfel: fiecare biscuit afișează o literă și un contur al unei mâini care simbolizează litera respectivă. Copiii pot alinia biscuiții pentru a scrie cuvinte sau nume 📝și pot învăța cum să le reproducă. Există și un website adresat părinților și educatorilor care oferă instrucțiuni suplimentare și opțiunea de a descărca un png al numelui doritorului, scris în semne-biscuiți. PassaTempo Libras e deja în supermarketuri de luna aceasta și va fi vândut timp de un an.


PAȘII CARE ÎNCARCĂ

pasi care incarca.jpg

E drept că au loc progrese serioase în domeniul protezelor motorizate, dar dispozitivele necesită încă baterii grele și voluminoase.  și grele. Oamenii de știință de la Universitatea Rice încearcă să schimbe acest lucru, creând un „membru suplimentar” pneumatic este alimentat de pașii purtătorului🚶‍♀️🚶‍♀️🚶‍♀️. Configurația ușoară, ieftină și care se poate spăla la mașină încorporează trei componente principale: un set de pompe textile umplute cu spumă cu celule deschise, purtate ca niște branțuri în interiorul pantofilor, un fel de balon de stocare a energiei purtată în jurul taliei și o „braț” textil gonflabil care rămâne îndoit în jurul unui șold atunci când nu este utilizat. Furtunurile de aer conectează pompele la balon și balonul la braț💨. Pe măsură ce utilizatorul merge și comprimă pompele cu greutatea corporală, acele pompe împing aerul în sus în balon, până când este complet umflat. Prin apăsarea unui buton, balonul eliberează o parte din acel aer în braț, făcându-l să se extindă din corp⏏️. Odată ce brațul a fost poziționat adiacent unui obiect, o altă apăsare de buton eliberează aer din el, făcându-l să se învârtească înapoi în jurul obiectului. Un strat de silicon ajută la prindere, ca utilizatorului să poată transporta obiectul dintr-o locație în alta🎒. Când vrea să elibereze obiectul, lasă doar puțin aer înapoi în braț, făcându-l să se extindă din nou. Simplu și foarte deștept.

Articolul integral AICI.

SEMINȚE DE PLANTAT ÎN… URECHI

ear seeds.jpg

Sau ‘ear seeds’. Da, fix asta sunt, semințe pentru ureche - o formă mai nouă de auriculoterapie, un tip de presopunctură care se concentrează pe 👂👂👂ureche; aparent, dacă  le plantezi (aka înfigi/lipești) în anumite puncte de presiune de pe ureche, asta ajută la reducerea anxietății și stresului. Dovezile clinice serioase lipsesc deocamdată, dar, dacă ții cont că semințele astea sunt destul de inofensive, sunt șanse să descoperi că ajută - Placebo sau poate nu - în ciuda lipsei de date clinice🌱🌱🌱.

Cei ce susțin tehnica asta afirmă că urechea oferă un fel de hartă a energiei naturale – acel qi sau prana de care poate ai mai auzit pe la yoga – care circulă în tot corpul. Prin manipularea sau stimularea anumitor puncte de pe ureche, ei cred că mișcarea qi-ului prin corp poate fi restabilită (se elimină blocajele🔧) și, prin urmare, poate trata diverse afecțiuni de sănătate, inclusiv anxietatea.

Semințele sunt reale sau sintetice - obiecte foarte mici, asemănătoare semințelor, pe care tu (sau mai bine un acupuncturist) le poți plasa direct pe ureche. Odată puse acolo, apeși din când în când cu degetele pe ele  - fiecare punct corespunde cu diferite zone ale corpului și simptome asociate cu diferite afecțiuni, iar stimularea prin presiune activează aceste zone. Nu știm încă ce să credem, but then again, toate marile idei au pornit cu multă neîncredere agățată de coadă. 


ORAȘUL INEL

oras inel.jpg

Studioul de arhitectură ZN Era tocmai ce a propus un zgârie-nori ca un inel, numit Downtown Circle (duuh:)), care ar urma să fie construit în jurul faimosului Burj Khalifa din Dubai. Cu 550 de metri înălțime și 3.000 de metri în circumferință, construcția 💍💍 e compusă din două inele principale interconectate care vor conține spații rezidențiale, publice, comerciale și culturale. O „ metropolă continuă” - așa îi spun cei de la ZN Era acestei soluții pentru urbanizarea rapidă și creșterea populației din Dubai. Un strat  de vegetație va fi intercalat între inele 🌲🌳🌴🌳- „plămânul verde” al clădirilor. Planul include oricum foarte multe aspecte eco - zone propuse pentru colectarea apei pluviale și energie solară🌞🚰; ca parte integrantă a ecosistemului urban, designul, de asemenea, stochează carbonul și filtrează poluanții din aer, pe lângă faptul că oferă sanctuare pentru plantele sălbatice. În Skypark, locuitorii ar putea traversa canioane, dune, mlaștini și cascade 🚢🏖⛰- e un adevărat microsistem conceput pentru a conecta oamenii la natură și pentru a încuraja un stil de viață mai sănătos, în aer liber.

Articolul integral AICI.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe