GHEMUITUL – O artă uitată de corpul nostru
În cea mai mare parte a lumii, să stai ghemuit este la fel de normal ca și statul pe scaun. Dar pentru tine nu pare așa de confortabil, nu? Asta pentru că, așa cum zice un Guru celebru (aren’t they all? 🤪)’’western people don’t squat’’. Nu stau pe vine, cum se zice în popor. Aia e, pare că vor trebui și vesticii ăștia - adică și noi, că pentru Asia tot vestici suntem, să învețe cu statul pe vine.
Când ne gândim la odihnă, asociem imediat asta cu un scaun sau un pat. Fie că ești la birou🪑🪑🪑, vrei să mănânci ceva, sau iei autobuzul 2 stații către Piața Romană, întotdeauna vei opta pentru a sta pe un scaun. Așa că vrei, nu vrei, majoritatea zilei se rezumă la mici pause între a sta jos. Din cauza acestui obicei, în ultima jumătate de secol, epidemiologii au fost forțați să schimbe modul în care studiază modelele de mișcare.💪Astfel, corpul fiecăruia dintre noi este restricționat doar la câteva mișcări, care ne împiedică să fim confortabili într-o ghemuire. Într-o lume în care ne petrecem atât de mult timp îngrijorându-ne de tot ce se întâmplă, sau cu nasul în telefoane, absența ghemuirii ne lipsește de forța de ancorare pe care această postură a oferit-o încă de când strămoșii noștri s-au ridicat pentru prima dată de pe podea. Cu alte cuvinte: Dacă îți dorești să îți fie bine, ar cam trebui să te pui pe vine.
Să fie clar: statul ghemuit nu este doar un artefact al evoluției noastre de-a lungul secolelor. O mare parte din populația planetei încă o face zilnic, fie pentru a se odihni, pentru a se ruga, pentru a mânca sau pentru a folosi toaleta 🚽(toaletele în stil ghemuit sunt norma în Asia, iar cele cu groapă din zonele rurale din întreaga lume necesită statul ghemuit). Pe măsură ce învață să meargă, copiii mici 👶🍼din întreaga lume stau ghemuiți - și se ridică din ghemuit - cu grație și ușurință. În țările în care spitalele nu sunt foarte răspândite, ghemuirea este, de asemenea, o poziție asociată cu cea mai fundamentală parte a vieții: nașterea.
În cel mai bun caz, ar trebui să ne ghemuim în timpul unui antrenament de Crossfit, Pilates sau în timp ce ridicăm greutăți la sală, dar numai parțial și adesea cu greutăți. Acum, urmează să vă spun ceva de-a dreptul șocant: Nu e că nu poți sta confortabil într-o ghemuire adâncă, ci doar că ai uitat cum.
Da, ai citit bine. Ai uitat cum să te relaxezi stând ghemuit.
Să vă spun câte ceva despre omul care a ajuns la aceste concluzii. Dr. Philip Beach, osteopat și autor, e cunoscut pentru că a fost pionierul ideii de "posturi arhetipale". Aceste poziții - care, pe lângă ghemuitul pasiv profund cu tălpile pe podea, includ șederea cu picioarele încrucișate și un fel de child’s pose - statul pe genunchi și călcâie - nu sunt doar bune pentru noi, ci "adânc înrădăcinate în modul în care sunt construite corpurile noastre".
Poate te întrebi – așa și, dacă stau ghemuit, cu ce mă ajută?
Răspunsul pe care îl cauți l-a dat deja Dr. Bahram Jam, un fizioterapeut și fondator al Institutului avansat de educație în fizioterapie (APTEI) din Ontario, Canada:”Fiecare articulație din corpul nostru are lichid sinovial în ea. Acesta este uleiul din corpul nostru care asigură nutriția cartilajului. Două lucruri sunt necesare pentru a produce acel fluid: mișcare și compresie. Deci, dacă o articulație nu parcurge toată gama sa - dacă șoldurile și genunchii nu trec niciodată de 90 de grade - corpul spune "nu sunt folosit" și începe să degenereze și oprește producția de lichid sinovial."
Pe scurt, nu mai ai ulei la garnituri. De aici încep să apară durerile și disconfortul articulațiilor, care în timp se vor dezvolta în alte afecțiuni.
Un studiu din 2014, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, a constatat că subiecții care au arătat dificultăți în a se ridica de pe podea fără a se sprijini de mâini, de un cot sau de un picior (ceea ce se numește "testul de ridicare în șezut") au speranță de viață cu trei ani mai scurtă decât cei care s-au ridicat cu ușurință.
În Occident, motivul pentru care oamenii au încetat să se mai ghemuiască în mod regulat are mult de-a face cu designul toaletelor noastre. Găurile în pământ necesitau poziția ghemuită, iar studiile arată că o flexie mai mare a șoldului în această poziție este corelată cu o mai mică tensiune atunci când se ușurează. 🚽Toaletele așezate, inventate în timpul Mesopotamiei, au fost adoptate pentru prima dată în Marea Britanie de către Tudori (toalete ornamentate, asemănătoare tronului) în secolul al XVI-lea. "Motivul pentru care ghemuirea este atât de inconfortabilă este că noi nu o facem", spune Jam. “Dar, la țară, dacă mergeți la toaletă o dată sau de două ori pe zi pentru a vă mișca intestinul și de cinci ori pe zi pentru a vă folosi de vezica, înseamnă că v-ați ghemuit de cinci sau șase ori pe zi."
În timp ce acest disconfort fizic poate fi principalul motiv pentru care nu ne ghemuim mai mult, aversiunea Occidentului față de ghemuit este și culturală. În timp ce statul ghemuit sau așezat cu picioarele încrucișate pe un scaun de birou ar fi excelent pentru articulația șoldului, uniformele sau ținutele office din zilele noastre nu favorizează această postură. "Este considerat primitiv și de un statut social scăzut să te ghemuiești undeva"💼👔🕺💅🏻, spune Jam, iar Beach este de acord că dispariția statului ghemuit nu este o tendință, ci un impuls evolutiv. 🧘♀️🧘🏻♂️Mișcările moderne de wellness încep să recunoască faptul că "viața la sol" este esențială.
Într-un anumit sens, ghemuirea este locul de unde au venit oamenii - fiecare dintre noi - așa că dă-te jos de pe scaun, îndoaie încet genunchii și lasă-te în jos. O să fie bine 😊
În interiorul orașului "experimental" creat de regele Charles
Poundbury este un proiect de planificare urbană experimentală în sudul Angliei, în Cornwall. O statuie uriașă a reginei Elisabeta a II-a, după care este denumită și piața centrală, se află la un colț a ceea ce este nu chiar o piață ci, sincer vorbind, o parcare enormă🚘🚖🚔🚘🚖🚔, flancată de un magazin de vinuri 🍷🍷🍷și de un Waitrose, lanțul de supermarketuri de lux adorat de middle class -ul britanic.Fancy? Nu, nu chiar.
Atunci când Consiliul Districtului a decis să extindă orașul în anii 80, Charles, pe atunci Prințul Charles, pe atunci doar Prinț de Wales, s-a activat subit. Poundbury ar fi un exemplu de New Urbanism - "nu ar trebui să fie un alt cartier de locuințe fără suflet", a spus el. Trotuarele sunt imense iar aleile acoperite, cu iz european, sun departe de expansiunea urbană pe care fostul prinț o dezaprobă atât de mult🏡🏡🏡. Drumurile se înșiruie în spirală în în jurul unor piețe - acest oraș fiind probabil inspirat de orbita lui Venus, de flori și de arta islamică. Aproximativ o treime din locuințele din Poundbury sunt de închiriat, iar ideea e ca locuințele sociale să nu se distingă de proprietățile private. Totuși, cabinetele de kinetoterapie, centrul pentru deficiențe de auz și cursurile de sport pentru persoane peste 50 de ani👵🏻🎅🏻 arată clar că nu e un oraș pentru tineri. Plus că Poundbury Magazine face reclamă la mașini de lux și lconsultanță în gestionarea averii. Poundbury este neterminat; construcția e în continua dezvoltare la marginea orașului, aparent cu termen 2025. Între timp, Charles e rege👑, iar asta poate schimba multe - și nu mă gândesc doar la utopicul Poundbury.
Soare saharian în UK
Da, și eu am citit de 2 ori.
Un proiect ambițios de cablare își propune să alimenteze mii de locuințe cu energie regenerabilă până în 2030. Noua fabrică XLCC, care va fi construită la Hunterston, UK, în 2023, nu va genera electricitate. În schimb, cei 900 de muncitori de pe șantier intenționează să creeze patru cabluri electrice de înaltă tensiune, cu curent continuu (HVDC), care se vor întinde pe o distanță de 3.800 km de pe coasta de sud a Marii Britanii🌊🌊🌊, sub mare, până la un petic de deșert din Guelmim Oued Noun, în centrul Marocului.
De acolo, vor furniza suficientă energie pentru a alimenta 7 milioane de locuințe britanice și 8% din necesarul total de electricitate al Regatului Unit cu 10,5 gigawați de soare și vânt saharian până în 2030🌞. Sistemele HVDC pot rezolva una dintre cele mai mari provocări ale energiei regenerabile: aprovizionarea constantă. Parcurile eoliene generează prea multă energie atunci când bate vântul 🌬🌬🌬și prea puțină atunci când… nu bate. Conectorii HVDC oferă oamenilor acces la cele mai mici prețuri - un beneficiu enorm atunci când evenimente regionale, cum ar fi invazia Rusiei în Ucraina, determină o creștere a prețurilor la energie. E unul dintre motivele pentru care UK, unde prețul energiei rezidențiale e al doilea ca mărime din Europa, a fost printre cele mai rapide țări care au adoptat tehnologia HVDC. Cablurile existente conectează rețeaua sa cu Irlanda, Franța, Belgia, Olanda și Norvegia. Articolul integral aici.
Săptămână de lucru de 4 zile? Unde semnez?
Cât de bine sună? O săptămână de lucru de 4 zile, ideală pentru echilibrul dintre muncă și viața personală.
Studiul săptămânii de lucru de patru zile se află la jumătatea drumului, iar cele mai recente date arată că o să fie bine, iese ce trebuie😁. Majoritatea (88%) celor care au participat la studiu spun că funcționează bine, în timp ce 86% dintre angajatorii implicați în experiment promit că vor lua în considerare menținerea săptămânii mai scurte după ce experimentul de șase luni se va încheia⌛️⏳. Studiul, realizat de organizația non-profit 4 Day Week Global, alături de grupul de reflecție Autonomy și de cercetători de la Universitatea Cambridge, Boston College și Universitatea Oxford, urmărește să analizeze dacă o săptămână de patru zile este o "parte viabilă a viitorului muncii”. Peste 70 de organizații participă deja la acest experiment - și altele urmează să se alăture - iar lucrătorii primesc salariul integral 💰💰💰pe care l-ar primi de obicei pentru cinci zile de muncă. Dar ce se întâmplă de fapt după ce experimentul se va încheia? Va deveni vreodată săptămâna de patru zile un lucru normal?👽👽 Sarah Austin, fondator și director al Lloyd's Bank British Business Excellence Awards, spune că "aproape sigur nu".
"Combinația dintre angajamentele de timp din industrie, care variază atât de mult de la un sector la altul, precum și lipsa aproape universală de forță de muncă în toate domeniile, creează un ecosistem pur și simplu incapabil să susțină funcționarea continuă a anumitor afaceri 🌴🌴🌴cu un program de lucru sub 37,5 ore pe săptămână", spune ea pentru HuffPost UK. În ciuda bănuielilor că nu vom vedea acest model adoptat pe scară largă, datele de la TotalJobs sugerează nu doar că săptămâna de 4 working days e o posibilitate - ci faptul că asta se întâmplă deja. În ultimele șase luni site-ul a înregistrat un total de 11.581 de oferte de joburi care promit săptămâna de lucru de patru zile, comparativ cu anunțurile anterioare. Eu totuși zic că o să iasă.
Consumul de cafea este asociat cu creșterea longevității
Cea mai tare știre pe anul ăsta. Înseamnă cumva că o mulți dintre noi vom trece 100 de ani? 😊 Consumul a două-trei cești de cafea pe zi este asociat cu o durată de viață mai lungă și cu un risc mai mic de boli cardiovasculare, în comparație cu evitarea consumului de cafea☕️☕️☕️, potrivit unui studiu publicat astăzi în European Journal of Preventive Cardiology. Constatările se aplică la cafea măcinată, instant și decofeinizată, iar studiul a examinat asocierea dintre tipurile de cafea și aritmiile incidente, bolile cardiovasculare și deces, folosind date din UK Biobank, care a recrutat adulți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. 💓În comparație cu nebăutorii, cele mai mici riscuri au fost observate cu 4-5 cești pe zi pentru cafeaua măcinată și 2-3 cești pe zi pentru cafeaua instant, cu riscuri reduse cu 17% și, respectiv, 12%. Cafeaua decofeinizată, măcinată și instant, în special la 2-3 cești/zi, a fost asociată cu reduceri semnificative ale incidenței bolilor cardiovasculare 💊💊💊 și ale mortalității. Ai pus apa la fiert?
☕️Citește tot articolul aici.