I AM INNOVATION #4 ISSUE

AgTech TM by Agroland   -  Episodul 1:  TAILPATH ? 

      Ai spus startup, ai spus program de incubare ???. Așa umblă ele în lume, împreună. Avem și noi unul aici, în Ascendis: AgTech ™ by Agroland e primul program complet de incubare din România care stimulează și susține inovația în agricultură. Nu e o competiție de idei - e ceva concret și real: vrem să stimulăm apariția de business-uri noi, avem acces facil la tehnologie top of the top, la informație, know-how și finanțare. Și credem că acum e cel mai bun moment să inovăm în agricultură. Asta pe scurt. Pe lung, citești tot AICI.

În AgTech ™, în momentul de față, au intrat 5 startup-uri, despre care, începând cu această ediție a newsletter-ului, o să-ți povestim pe rând, pentru că sunt ultra mega interesante. Normal, altfel nu le alegeam - în competiție au fost foarte mulți.

TAILPATH

Așa se numește primul startup de care vă povestim. Când am citit prima dată numele  startup-ului, am văzut o veveriță cu coada stufoasă care lasă o urmă fină pe cărare ? atunci când aleargă cu treburi prin pădure (la asta ajută imaginația și mai ales faptul că trăiesc în Anglia:). Dar, cu sau fără imaginație, Tailpath cam asta face: prinde produsul (alimentar mai ales, dar și de alt tip) de codiță și nu îl lasă să scape în necunoscut - îl ține pe un drum clar și, mai ales, ușor de urmărit. Și continuând analogia cu veverița, îți spune dacă ea chiar e veveriță sau ? șoarice deghizat, dacă și-a făcut analizele și, eventual, dacă se poartă frumos cu vecinii. Dar hai să îți povestim mai concret.

 De blockchain ai auzit - dacă vrei un refresh, uite AICI. Tehnologia e folosită de anybody who’s anybody -Amazon, Maersk, IBM, BMW, Nestle, doar ca să numim câțva, pentru o mulțime de beneficii (costuri reduse, aprovizionare mai eficientă etc). Pentru Tailpath, esențial e că blockchain asigură trasabilitatea produselor  ?, pentru că platforma dezvoltată de românul Sebastian Cochinescu e gândită să creeze transparență  ?  în lanțul logistic, pentru fiecare produs fizic fiind înregistrată exact data și locația în care se află la acea dată. Cum? Neașteptat de simplu: cu un cod QR, știi de unde vine ce cumperi, unde s-a dus, cât a stat acolo, cum și când a ajuns la tine. Practic, ce face platforma e să mute tehnologia blockchain din zona tranzacțiilor financiare în cea alimentară, mutare care o face mult mai ? apetisantă (all puns intended ???). E și firesc, pentru că siguranța alimentară este vitală, chiar dacă până acum poate că am privit subiectul cu ceva îngăduință  (atitudine care nu prea ajută pe nimeni, pentru că cifrele din farma sunt foarte scary: în fiecare an mor peste un milion de oameni din cauza produselor contrafăcute. Exact, un milion pe an). 

Și nu e doar despre siguranță - deși, dacă te gândești că, din 3 ? ? ? borcane de miere care se vând în clipa asta, 2 sunt contrafăcute, siguranța devine la fel de importantă ca aerul. De ethical sourcing ai auzit? Știi tu, povestea cu angajați fericiți, preferabil adulți, care au și asigurare de sănătate și își pot trimite copiii la școală. Sau cu fibre de bumbac organic, din culturi neintoxicate cu pesticide, de la care copilul tău nu face alergie. Sau, sau, sau - sunt multe detalii care fac un produs etic. Sau nu.

Ethical sourcing poate că mai părea SF acum doi ani, dar pandemia a intensificat presiunea asupra industriilor alimentare și agricole, s-au ars niște etape acolo, deci  industria alimentară nu va mai fi niciodată la fel. Ethical Sourcing bate la ușă și studiile prezic că, în mai puțin de 10 ani, brandurile care nu deschid vor avea mari dificutăți în a păstra un public loial. E firesc: clientul (noi, adică ?) înțelege că poate să verifice, să aibă informații în timp real, să aleagă producătorul după criterii clare. Practic nu mai trebuie să meargă pe instinct, sperând că a cumpărat telemea și nu făină cu superglue. Și că mierea nu e sirop de glucoză cu colorant E8568599.

Revenind. Sebastian spune că Tailpath vinde încredere. ’’Asta suntem: vânzători de încredere, iar în România avem deja clienți din diferite arii ale lanțului de aprovizionare, mai ales din zona de producție alimentară și de băuturi, și în ultima perioadă am observat o creștere majoră a interesului pentru platforma noastră și în alte industrii (produse de lux sau comerț electronic)”. E drept, pare că stau foarte bine la capitolul încredere - de exemplu, NATO a folosit platforma Tailpath, în 2019, la cel mai mare exercițiu militar medical din istoria NATO. Un endorsement destul de reușit, zicem noi. ?‍?

Încă ceva - dacă ai vehicule deștepte ? ??, e bine să le pui pe cea mai rapidă autostradă, corect?  În domeniul blockchain, autostrada asta e, în momentul de față, Elrond (ai auzit sigur de ei, tocmai au depășit 3 miliarde USD capitalizare), pentru că au rezolvat două probleme majore: viteza și scalabilitatea - practic, costul unei tranzacții). Tot în 2019 Tailpath a semnat un parteneriat strategic cu Elrond, ceea ce le dă clienților Tailpath cel mai robust sistem de trasabilitate în supply chain  ?  

Și, ca să încheiem mai puțin tehnic dar nu mai puțin serios, știai că una din cinci (5!!!) sticle de vin este, și ea, contrafăcută? Diseară, când întinzi mâna după tirbușon, gândește-te la asta!? ? ? ? ? 

Mai multe despre Tailpath, AICI


PLAY. PAUSE. PLAY SOME MORE

gamification.jpg


Gamification - de la ’’game’’, desigur. ? Păzea, tocmai ai fost gamificat ??. Bănuiești ce e (sau știi exact, că nu e un concept foarte foarte nou)  - aplicarea elementelor de design și a principiilor din jocuri în alte contexte. Mai concret:  game based thinking aplicat la bussinessul tău. Să te joci era deja bine?? - creierul e stimulat și se produce dopamină, iar acum, dacă folosești chestia asta cum trebuie, se mai produce ceva, destul de util: bani! Well, de fapt se produc niște lucruri mult mai sofisticate - engagement, fidelizarea clienților, diferențiere în piață (am zis ‘bani’ pentru efectul dramatic:))). 

Jocurile (elemente din ele, de fapt??) se folosesc de mii de ani pentru a educa, antrena și, evident, distra; nu asta e nou, ci amploarea fenomenului - și faptul că deja este un FENOMEN: are un nume și se aplică extins și intens, în fitness, educație, productivitate și marketing. Uite câteva exemple: Headspace, KFC, Under Armour, M&Ms, Starbucks, Nike sau Duolingo. Gamificarea e deja o industrie consacrată - ai research, ai consultanți?‍♂️ în gamificare pe care îi angajezi ca să îți facă produsele mai sexi, ai platforme care te învață să integrezi elemente de joc în site-ul tău. Ah, și dacă credeai că doar băieții se joacă, think again - ultimul research spune că vârsta medie a oamenilor pasionați de gaming (!!) e 35 de ani, și 41% sunt femei?.


NU MAI AM BATERIE!!!!!

CHARGE.jpg

De parcă nu aveam deja destule motive de anxietate de tip first wold problems, s-a confirmat că frica de rămas fără baterie e pe bune?. Super???. Soluția pe termen lung ar fi să ne redefinim prioritățile (good luck with that?). Soluția realistă vine, destul de previzbil, de la Apple. ?Brevetul se numește Smart advice to charge notification și descrie tehnologia care va spune utilizatorului dacă încărcarea actuală a bateriei este suficientă pentru a dura până la următoarea reîncărcare așteptată, indiferent de procentul actual. Adică acum ai 62%, dar șmecheria asta se prinde că în general la ora asta din zi tu ai 88%, deci dacă ai de gând să faci ce faci de obicei, (să bagi telefonul în priză la ora clasică, adică) ești în pericol☠ ☢☢☢Grav!:))

Te duci să te vopsești? Nu, să mă printez:)

hairprint.jpg

Hairstylistul Alexis Ferrer, deja faimos în Barcelona, a petrecut ultimii câțiva ani dezvoltând tehnica asta spectaculoasă (și probabil indispensabilă omenirii, ce știm noi:))) care îi permite să imprime digital imagini multicolore pe părul uman. ? Ferrer a început să experimenteze cu tipărirea părului în 2012, pentru a reinterpreta o colecție la International Trend Vision Awards pentru Wella Professionals. ? ?‍♀️Imprimarea fotografică pe păr părea modalitatea perfectă de a spune grafic o poveste - de altfel, primele creații au fost destul de dramatice - fețele protagoniștelor feminine din filme de groază clasice (The Shining ? sau Psycho? al lui Hitchcock) tipărite pe extensii de păr blond.

Photocredit: Alexis Ferrer


TECHNOLOGY+CLAY=LOVE

TECLA.JPG

Tecla este revoluție. O casă  ? dar mai ales o revoluție - e prima formă de locuire complet viabilă tipărită 3D. Proiectată de Mario Cucinella Architects în colaborare cu specialiștii WASP, e integral realizată din lut.Clay. Tech+clay=TECLA. Nu crezi? O poți vedea când ai tu chef lângă Ravenna, cred că e un zbor direct până acolo. E inspirată de orașele imaginare ale lui Italo Calvino și știi cât a durat? 200 de ore⏳. Adică vreo 8 zile. Pentru 60 de metri pătrați (apartamentul meu are 63, cu tot cu balcon?). ⚡Esențial pentru viteza asta suprarealistă e că structura e a strike of genius - se autosusține integral, deci nu are nevoie de vreun cadru de sprijin; practic, ajunge un singur material. Unul singur: LUT. Dacă nici asta nu e definiția sustenabilității, nimic nu e. Foarte tare e că poți să îți faci singur o Tecla - producătorii au creat un ’’maker economy starter kit’’. Ia gândește-te: pe termen lung, asta înseamnă întregi orașe eco, autonome, off the grid. Paradis.???

Citește mai mult (serios, chiar te rugăm să citești, detaliile și imaginile sunt incredibile) AICI.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe