I AM INNOVATION #41 ISSUE

Mănăstire într-un picior, ghici ciupercă ce-i? 

Poți sta într-un picior timp de 10 secunde? De ce, te întrebi? Pentru că echilibrul tău ar putea fi o chestiune de viață și de moarte. Până când începem să ne pierdem echilibrul, nu prea ne gândim la el. „Începe pentru mulți oameni cu lucruri simple”, spune dr. Anna Lowe, expert în Healthy Aging (da, există așa ceva). 👟🥿👠„Poate că obișnuiai să stai natural într-un picior ca să te încalți și pur și simplu ai încetat să faci asta la un moment dat. Poate ieșeai din cadă pe gresia udă fără să stai pe gânduri, iar acum trebuie să te ții de ceva🛀. E ușor fie să nu vezi semnele, fie să le pui pe seama îmbătrânirii – dar într-adevăr este ceva din viața ta  ce poți schimba.” Cheia e să abordezi subiectul înainte să devină grav - ceea ce se poate întâmpla mai devreme decât crezi.

Ce este echilibrul? Tehnic, este interacțiunea complexă a mai multor sisteme diferite din corpul tău – de la mușchi, nervi, vedere și ureche internă până la sistemul senzorial💪, care îți permite să recunoști locul în care corpul atinge solul, împreună cu receptorii de mișcare din articulații care îți spun unde se află corpul tău în spațiu. Nu este ceva cu care ne naștem, dar nici ceva ce învățăm în același mod ca vorbirea. Cel mai simplu, echilibrul e adesea definit ca abilitatea de a-ți distribui greutatea corporală pe baza de sprijin – o definiție care combină mișcarea și capacitatea fizică cu ceea ce alții consideră ca fiind înnăscut. George Locker, practicant de o viață de tai chi și autorul cărții Falling Is Not An Option, sugerează să ne gândim la echilibru ca la acel lucru care te lasă să înveți mersul pe bicicletă 🚴🚲🚴‍♂️-„răspunsul rapid și automat al mușchilor posturali la senzația de dezechilibru”. Gândește-te la echilibru ca la ceva ce construiești și apoi ai, nu la ceva ce faci.

Oricare ar fi definiția, lipsa de echilibru este asociată, la nivel global, cu probleme grave de sănătate. La începutul acestui an, British Journal of Sports Medicine a publicat rezultatele unui studiu de un deceniu care a implicat mai mult de 1.700 de participanți de vârstă mijlocie; concluzia cea mai dură: incapacitatea de a păstra echilibrul e asociată cu o creștere de aproape două ori a riscului de deces⚰️. Incapacitatea de a menține poziția timp de 10 secunde – din trei încercări – a fost asociată cu un risc de deces mai mare cu 84%. Evident, relația e complexă – în unele cazuri, echilibrul precar e cauzat de afecțiuni mai grave, dar multitudinea de sisteme corporale implicate în echilibru sugerează că menținerea activă a acestuia poate ține la distanță alte probleme. Uneori, relația este cauzală - Organizația Mondială a Sănătății estimează că sunt cam 700 de mii de căderi fatale anual, ceea ce face căderea a doua cauză principală de deces accidental; mai sunt 37 de milioane de căderi  anuale suficient de grave pentru a necesita îngrijiri medicale - căderi ce lasă enorm de mulți oameni cu un handicap și o durată estimată de viață mai scurtă❤️‍🩹. Pierderea echilibrului e, practic, o problemă medicală fără o soluție medicală: e ceva ce nu poate fi tratat cu medicamente sau operație, în ciuda consecințelor care îți schimbă viața.

Îmbătrânirea populației e o realitate: până în 2030, se estimează că 12,3% dintre oamenii de pe planetă vor avea 60 de ani și peste – și, mai grav, vor fi din ce în ce mai sedentari.. Un centru de cercetare de prevenire a căderilor din Australia (primul din lume), are propria echipă de specialiști în neuroștiință care monitorizează tiparele de accidentare prin cădere, identifică factorii de risc și dezvoltă strategii preventive. Olanda are programe de fizioterapie subvenționate de guvern și parțial acoperite de asigurările de sănătate, care îi învață pe cetățenii în vârstă abilitatea de a cădea fără riscuri prea mari cu ajutorul tehnicilor preluate de la judo🥋🥋🥋.

Poate nu te-ai fi gândit, dar fix vârsta mijlocie (situată undeva între 45 și 55, depinde pe cine întrebi:) e momentul să alegi sporturi pentru genunchi și glezne - schi, patinaj surf și standup paddleboard.⛷⛸ Toate includ tipul de îndoire susținută a genunchiului și a gleznelor care face minuni pentru echilibru și forță. Dacă vrei ceva mai soft, Tai chi e o idee excelentă - e practicat de aproximativ 50 de milioane de oameni în China și cam 150 de milioane în întreaga lume, iar studiile au arătat că opt săptămâni de practică cresc masiv scorurile persoanelor în vârstă la testul Tinetti, folosit uzual pentru a măsura abilitățile pentru acțiuni de bază (ridicarea de pe scaun, mersul – precum și diminuarea fricii de cădere).

Parte a problemei e că, odată ce echilibrul începe să dea rateuri, intri pe o spirală descendentă. Persoanele în vârstă cărora le e frică să iasă din casă dezvoltă gradual și mai multe probleme, pe măsură ce mușchii și simțul echilibrului se atrofiază, făcând căderile și mai probabile. Nimic nou, într-un fel: mai bine previi decât să tratezi -  și, având în vedere că echilibrul multor oameni pare deja să scadă  după 45 de ani,  clar e mai bine să începi mai devreme decât mai târziu. Nici nu e așa greu, important e să rămâi activ, dar adaugă un element de echilibru și de forță. Persoanele în vârstă sunt adesea  sfătuite să se spele pe dinți 🪥🪥🪥stând pe un picior; pentru a antrena mușchii posturali, ar trebui să și îndoi piciorul respectiv.

Indiferent de activitatea pe care o alegi și indiferent de momentul din viață în care te afli, ideea e una simplă (chiar dacă foarte serioasă): lucrează la echilibru înainte de a fi nevoie, nu după ce devine o problemă.

Articolul original aici.

DETOX CU PÂINE ȘI APĂ

paine si apa.jpg

Regimurile detox sunt foarte populare - între noi fie vorba, e și un bun pretext când ne văd prietenii cu sucuri verzi în mână și refuză orice prăjitură: ‘aa, nu, nu vreau să slăbesc, doar un pic de detox’. 🥒🫑🥦Dar uite că suedezii de la WASA (știi cine sunt, oamenii cu pâinea uscată, mode love or hate) cred că există un motiv mai bun pentru restricții alimentare: detoxifierea de CO2. Potrivit Wasa, oamenii își pot reduce amprenta climatică a dietei personale cu 95%, dacă aleg o zi în care se hrănesc doar cu „knäckebröd” uscat și apă🥖🚰. Doar pentru o zi, și numai dacă sunteți sănătoși, peste 18 ani și nu sunt însărcinate. Planul de detoxifiere? Trei crackersi Wasa la micul dejun, patru la prânz și trei la cină, împreună cu multă apă. Pentru inspirație post-detox, brandul direcționează oamenii către secțiunea de alimente a World Wildlife Fund, care conține rețete sustenabile (alimente cu amprentă mică de carbon♻️♻️♻️) care ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Până la urmă, postul nu e nou, dar postul pentru planetă e. Și e și cool pe deasupra, CE mai poți să îți dorești?

WORTHSPLAINING - THE NEW GUY IN TOWN

justificari.jpg

Simți că îți explici în exces acțiunile și deciziile? „Worthsplaining” - joc de cuvinte după deja faimosul mansplaining, poate sună a termen nou-nouț, dar s-ar putea să descoperi că făceai asta de mult. Ai cheltuit vreodată o sumă firească și apoi te-ai trezit că justifici la nesfârșit de ce ai cumpărat-o?💰 Ai simțit vreodată acel sentiment de ridicol după ce te-ai justificat cu multe cuvinte pentru că nu ai planuri de weekend?🧗‍♀️„Worthsplaining” este tendința de a justifica în exces lucrurile care au sens și valoare, deoarece ți-e teamă să fii judecat de alții - și se pare ca ar putea avea un impact serios asupra sănătății tale mintale. Potrivit lui Kate MacGowan, Life Coach la  Juno (Employees Wellness Organization), când începem să ne „explicăm” acțiunile, în loc să ne acceptăm pur și simplu și să îmbrățișăm decizia luată, ne verbalizăm incertitudinea și ne subminăm deciziile🤷‍♀️🤷🏻. Și uite cum o non-problemă se simte ca o mare problemă, iar asta duce la vinovăție. Întreabă-te: de ce mă simt vinovat?”, sugerează MacGowan. „Vina apare dintr-o teamă de ceea ce pot crede alții și, dacă da, contează asta pentru mine? Sau pe bune nu-mi permit lucrul pe care tocmai l-am cumpărat?’’

O altă situație clasică cu „Worthsplaining” este că, decât să explicăm un refuz sau o decizie bizară pentru majoritate, ajungem să facem lucruri pe care nu vrem să le facem -sounds familiar?🍹📺 Da, e acea petrecere de sâmbătă seară unde te duci doar fiindcă nu ai putut inventa o scuză suficient de bună de ce nu poți. De fiecare dată când simți că trebuie să îți justifici acțiunile cu voce tare, amintește-ți că de fapt vrei aprobarea celorlalți. O dată ce te-ai prins de asta, o să fie mult mai ușor să spui: Nu, mulțumesc, am alte planuri sâmbătă.

Articolul integral aici.


CASA ZERO

3d printing.jpg

ICON - compania de tehnologie de construcții și Lake Flato - studio de arhitectură au finalizat o casă modernă, stil fermă, construită cu 3D Printing, în Austin, Texas.

Casa Zero a fost construită folosind sistemul de construcție Vulcan de la ICON, o imprimarea 3D care distribuie mecanic straturile de material👩‍💻👨‍💻🎮, pe baza unui program de calculator, pentru a ridica pereții locuinței de 186 de metri pătrați. Printing-ul a durat 10 zile; consolidați cu oțel, pereții sunt imprimați cu un material brevetat de ICON, Lavacrete – o substanță asemănătoare cimentului, etanșă și care oferă izolație sporită.

Pe lângă posibilitatea de a construi case mai rapid, tehnologia înseamnă că aceste case ar putea fi construite cu costuri mai mici💸. Casa Zero are trei dormitoare, două băi și jumătate, plus o unitate de locuit externă - dormitor și baie. Mare parte dintre pereți sunt acoperiți la interior cu lemn🪵🪑, la fel tavanul și grinzile. Acoperișul plat este susținut de grinzi pe toată lățimea casei.Clădirea a fost finalizată la timp pentru festivalul SXSW din martie anul acesta, iar ICON nu vrea - deocamdată, cel puțin -  să vândă casa: ea va fi loc de întâlnire pentru „parteneri, arhitecți, organizații, dezvoltatori și pentru a prezenta viitorul construcției de case”🏡. Good idea.

Articolul integral aici.

PITICUL ALB

stea.jpg

Oamenii de știință au descoperit un sistem solar misterios 🔭🔭🔭. COMPLET diferit de al nostru. La aproximativ 90 de ani-lumină de noi, cercetătorii au observat o stea pitică albă (white dwarf star)veche de peste 10 miliarde de ani - ✨✨✨practic, ce a mai rămas dintr-o stea similară cu soarele care a murit, și anume nucleul ei fierbinte înconjurat de un cimitir de bucăți de planete rupte, numite planetezimale🪐🪐🪐. Acest sistem solar nu seamănă cu nimic din ce avem noi aici, în sistemul nostru solar, și ăsta e un mister demn de a fi explorat - de exemplu, e plin de elemente chimice precum litiu și potasiu - și nicio planetă din sistemul nostru solar nu are o astfel de compoziție.

Steaua albă pitică e foarte, foarte veche - ea și sistemul solar din jur s-au format și au murit înainte ca Soarele și Pământul să se nască🌞🌍. Peste 95% dintre stele, precum soarele, evoluează către aceste stele pitice albe. Aproape de sfârșitul vieții, ele se extind în giganți colosali roșii☄️, distrugând sau perturbând obiectele din apropiere👫👫👫. Când soarele nostru se va extinde, va înghiți planete precum Mercur, Venus și poate chiar Pământul, înainte de a-și pierde straturile exterioare. Giganții roșii vor lăsa în urmă relicve ale planetelor și lunilor sparte. Steaua rămasă va fi o mică pitică albă⭐️.

Da, fix ăsta este destinul nostru cosmic. Doar că nu încă. Mai încolo - peste mult, mult, mult timp - cam 5 miliarde de ani.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe