DEZORDINE
Expresia anului 2022, according to Oxford Dictionaries – și votată covârșitor de public – a fost „goblin mode’’ - modul spiriduș🤡: un tip de comportament care zice așa: fără scuze, selfindulgent, leneș, neglijent sau chiar lacom, de obicei într-un mod care respinge normele sau așteptările societății. Dacă toți am fost obsedați să ne facem casele confortabile și frumoase în timpul pandemiei🌷🌷🌷, se pare că anul trecut a fost anul în care am renunțat și am acceptat dezordinea și haosul care vine cu… da, viața normală. E important să ne amintim cât de puternică a fost mișcarea anti-cluttering din ultimii ani: zeci de emisiuni TV, podcasturi și bloguri (de la serialul BBC Sort Your Life Out al lui Stacey Solomon până la Get Organized with The Home Edit de la Netflix și nici nu mai vorbim de Marie Kondo🧹🧹🧹). Iar faptul că această obsesie pentru aranjat, ordonat, calm și curat s-a petrecut simultan cu explozia aplicațiilor vizuale de social media cu siguranță nu e întâmplător.
TikTok s-a dovedit un vehicul perfect pentru a trimite în lume imagini cu case ordonate, cu stil, sofisiticate și imposibil de minimaliste - și da, desigur, există un hashtag pentru asta. Postările etichetate #aesthetic au avut peste 202 de miliarde de vizualizări și, chiar dacă nu ai aplicația, sigur știi exact despre ce vorbesc: fotografii de lifestyle impecabile, cu case delicate, liniștitoare, mult alb și bej⚪️🤍⬜️▫️, toate cu spații de depozitare inteligente și complet invizibile, sertare mai organizate ca la Saks Fifth Avenue, câteva lumânări parfumate, măsuțe de cafea șic și plante în ghiveci suspect de sănătoase🍽. Aici, desigur, trăiește acel personaj eteric ‘The Girl’ - fata care se ridică din pat impecabilă și diafană, scrie în jurnal, bea un suc verde🧘♀️, face yoga la răsărit într-un echipament pastel, delicat și probabil eco-sourced, apoi plimbă prin casă un matcha latte până la când ia un brunch impecabil și el🥦🥦🍎🍎🥛🥛. Mâncarea e curată, totul e estetic, casa e curată și nevoia de a arăta asta online e naturală, nu? Well, un lucru e clar: fetele astea clar nu sunt pe modul goblin. Iar reacția la toate astea a început să crească serios în ultima vreme, și pe bună dreptate, având în vedere că astfel de obiective de stil de viață sunt adesea ridicole - nu doar de neatins pentru majoritatea oamenilor și extrem de scumpe💰 sau consumatoare de timp dar și, ei bine, o să zicem cuvântul: plictisitoare. Adică nu toată lumea consideră că să faci curat e terapeutic – pentru unii, este chiar o operațiune dureroasă. Acum, cred că e clar că nu promovează nimeni chiuvete cu vase adunate de o săptămână și cutii de pizza goale lăsate pe lângă canapea🍕. Vorbim de realitate: de un tricou pe un scaun, de două pahare în chiuvetă, de o căciulă pe jos și, în general, de lipsa obsesiei de a păstra sațiul complet aseptic in every given moment.
Cea mai interesantă aplicație a anului trecut a fost BeReal, care îi pune pe utilizatori să facă fotografii pe bune, oriunde s-ar afla și orice ar face, într-un moment imprevizibil în fiecare zi – adică un pic de real life, la polul opus și clar mult mai autentic decât content-ul lustruit 📸📸📸 și extrem de organizat pe care ne-am obișnuit cu toții să-l vedem.
Și, în timp ce TikTok e prea volatil ca să fie cu adevărat luat prea în serios, este totuși un bun barometru pentru vibe-ul la modă. Iar acum, acesta e ceea ce se numește„cluttercore”: arta de a avea o mulțime de lucruri în casă – de la bibelouri vintage, obiecte de colecție sau descoperiri retro la jucării Lego⏰🧿🛎🎀🎎, flori și pahare de cafea cu print simpatic – și de a îmbrățișa culoarea și un pic de ‘noise’ visual.
O altă micro-tendință actuală pe TikTok, care se presupune că îmbrățișează dezordinea, sunt fetele care își arată noptierele dezordonat e; aici povestea e cu dus și întors, pentru că, la o privire mai atentă, deși ar putea părea aglomerate, este destul de limpede că s-a făcut o curatoriere foarte atentă a adunăturii de lucruri: produse de îngrijire foarte la modă 🧴📚🕯🕯🕯și cu ambalaje perfecte, bijuterii delicate, teancuri de cărți ale momentului, lumânări jumătate folosite dar totuși perfect coordonate la culoare – nu tu o cană de cafea de ieri sau un șervețel demachiant abandonat la vedere…
Noul Pokémon - dormi și câștigi
Pe vremea mea, jocurile bune erau alea care te țineau treaz până la 4 dimineața. Not anymore: cea mai nouă idee de la Pokémon își propune să facă opusul: să ajute jucătorii să doarmă mai bine🛌🛌🛌. Practic, oamenii joacă Pokémon Sleep dacă dorm ca lumea: 🏝aventura are loc pe o insulă mică, unde cercetezi cum dorm Pokémonii. Jocul funcționează cu Pokémon Go Plus+, un dispozitiv mic, compatibil cu Bluetooth, care se conectează la telefonul tău și furnizează date în Pokémon Sleep. 😴Când mergi la culcare, apeși butonul central al dispozitivului și îl pui lângă pernă, iar când e momentul să te trezești, te strigă Pikachu cu voce dulce⏰. Săptămâna trecută, de Ziua Pokémon, brandul a spus că Sleep urmează să fie lansat în sfârșit în vara anului 2023 pe iOS și Android.
BING
Microsoft Corp a început să adauge de la începutul lui martie motorul de căutare Bing, actualizat recent, la software-ul Windows. De ce? Ca utilizatorii (o jumătate de miliard) să poată folosi artificial intelligence – AI. Actualizarea Windows 11 – cea mai recentă - spune clar un lucru: tehnologia AI înaintează fără ezitare, în ciuda dezbaterilor și a controverselor recente deschise asupra acesteia🦿🦿🦿.
Motorul de căutare în sine se află încă în mod preview, fiind accesibil unui milion de oameni din 169 de țări. Microsoft zice că deja e listă de așteptare pentru restul doritorilor📝; chestia e că Microsoft face lansarea asta în forță pentru că vrea să se lupte cot la cot cu Google și al său Alphabet Inc, ca să își crească cota de piață.
Chatbot-ul lui Bing a făcut declarații de iubire sau a amenințat unele persoane care îl testau, așa că Microsoft a decis să limiteze chat-urilor prelungite⏳, pentru că ar putea “provoca” răspunsuri neintenționate. Pe lângă noul Bing, Windows 11 va include un software care se poate conecta la mesajele iPhone și la apelurile telefonice, însă această opțiune este pentru moment dedicată doar unui număr limitat de utilizatori.
ÎNTUNERIC
Ynys Enlli (sună mai frumos când zici cu voce tare), o insulă galeză aflată la 3 kilometri distanță de vârful Peninsulei Llŷn, din nord-vestul Țării Galilor, a devenit primul Sanctuar Internațional al cerului întunecat din Europa, alăturându-se celor 16 care mai există în lume.🏝🏝🏝 Insula are 2,5 km lungime și cam 800 de metri lățime; aici trăiesc permanent doi (adică 2:) oameni și cam doisprezece, vara. Insula e complet off the grid - energie, apă etc.,🗻🗻🗻 iar micuțul lanț muntos de 168 de metri altitudine acționează ca o barieră pentru lumina venită de pe continent. Cea mai apropiată sursă de poluare luminoasă semnificativă este Dublin, la 100 de km distanță, dincolo de Marea Irlandei - adică departe, pe scurt:)). Ynys Enlli e locuită (așa, firav, dar locuită) de cel puțin 4.000 de ani - au fost aici mânăstiri creștine celtice din secolul al VI-lea, s-a făcut și ceva pelerinaj, iar la mijlocul secolului al XVIII-lea s-a format o mică comunitate de fermieri și pescari.
Sanctuarele internaționale ale cerului întunecat se găsesc în zone cu poluare luminoasă excepțional de scăzută✨✨✨ - practic, unele dintre cele mai îndepărtate și mai întunecate locuri de pe planetă, măcar parțial accesibile publicului și „protejate legal în scopuri științifice, naturale, educaționale, culturale, de patrimoniu și/sau de divertisment public”, în conformitate cu regulile IDA (International Dark - Sky Asociation) (IDA). Cheia e în ce am citat mai sus: ’’ scopuri științifice, naturale, educaționale, culturale, de patrimoniu și/sau de divertisment public’’ - aici sunt unele dintre cele mai rare specii de păsări🦅🦜🦉 și vezi foarte bine mii de stele; în plus, un dark sky adevărat contribuie la eficiența energetică, ajută astronomia științifică 🔭🪐și dă dreptul tuturor oamenilor de a se bucura de un cer de noapte senin, nepoluat. Romantic, dar foarte adevărat:)
DE CE NU ÎȚI PLACE MONALISA?
S-a spus multă vreme că simțul estetic nu e ceva rațional.🖼🖼🖼 Într-o lucrare nouă publicată în Nature Communications, o echipă de cercetători Caltech arată cum au descoperit baza neuronală a ‘gustului’ pentru artă - practic, cum au deconstruit preferințele oamenilor folosind o combinație între învățare automată și echipamente de scanare a creierului🧠.
Îți place sau nu o lucrare de artă. Pare atât de personal, de înnăscut și are loc atât de instantaneu în creierul nostru, încât puțini dintre noi și-au pus problema de ce sau cum se întâmplă plăcutul ăsta’ totuși, dar preferințele estetice sunt obiectul discuțiilor filozofice de sute de ani. „Când vezi un tablou, știi instant dacă îți place sau nu, dar dacă te întreabă cineva de ce, s-a terminat - asta pentru că la tine în creier se intersectează în momentul ăla extrem de multe inputuri de informație💻💾🖥. Gusturile nu se discută, nu? Well, think again, pentru că fix asta facem acum.
Metoda din studiu a presupus ca voluntarii să evalueze picturile (până la o mie) pe parcursul a patru zile, în timp ce creierul lor a fost scanat cu un aparat funcțional de imagistică prin rezonanță magnetică (fMRI). Datele colectate au arătat că anumite zone din cortexul vizual👁(partea creierului care procesează inputul vizual), se activează pentru a analiza aceste calități ale lucrării artistice. O zonă din partea din față a creierului - cortexul prefrontal medial (mPFC) - le atribuie apoi o valoare subiectivă.
Practic, creierul descompune o piesă de artă în calitățile sale esențiale și apoi decide dacă acele calități sunt plăcute sau nu. Acesta este mai mult sau mai puțin același mod în care creierul decide dacă îi place sau nu mâncarea🍦🍤🍇, potrivit unui alt studiu realizat de laboratorul O’Doherty. Aici s-a observat cum creierul analizează un aliment în funcție de conținutul de proteine, grăsimi, carbohidrați și vitamine și apoi determină dacă aceste calități sunt plăcute👍. Aparent, tot așa decidem dacă ’’înghițim’’ sau nu o lucrare artistică. Ah, și știi cum zicem și când ne place ceva foarte mult - o pisică pufoasă și amuzantă, de exemplu: ‘Uite ce drăguță e, îți vine s-o mănânci’.😽 Makes you wonder.
Articolul integral aici.