O SALĂ DE SPORT PENTRU SENTIMENTELE TALE
Abonament la sprijin emoțional - dorești 5 ședințe de sprijin, 10 sau, poate, nelimitat? În Silicon Valley inițiativele de bunăstare socială se răspândesc ca ciupercile după ploaie🍄🍄🍄 - știi tu, acel ’’social wellness’’ - la locul de muncă dar și în domenii neașteptate.
Peoplehood e un startup fix din această categorie - cam 20 de persoane se adună la un fel de conversație de grup ghidată: Membrii se angajează în câteva exerciții de respirație, ascultă puțină muzică și împărtășesc 🎶🎶🎶celorlați ceva personal și mai ales autentic - apoi, adunarea e împărțită în sesiuni individuale, scurte, determinate aleatoriu.
Peoplehood păstrează adunările astea firești și optimiste, ceea ce dă și direcția subiectelor abordate: nehotărârea în fața meniului la restaurant, vina pentru cutiile de Ben&Jerry care se adună în congelator, entuziasmul pentru un concert 🎸viitor. Din când în când, totuși, câte un membru devine mai emoțional - vorbește poate despre dificultățile de a sta lângă un părinte care luptă cu cancerul, sau alte dileme mai intime ale familiei.. Dar, de cele mai multe ori, starea de spirit este menținută ușoară și conversațională. „Acesta este sprijin peer-to-peer”💞💞💞, spune co-fondatorul Peoplehood, Julie Rice. „Nu este terapie.”
Julie Rice și partenera ei de startup, Elizabeth Cutler, știu bine cu ce se mănâncă adunările de grup: colaborează de mult, tot ele au fondat SoulCycle, pe care l-au vândut lui Equinox în 2011. Acum aplică experiența dobândită pentru a construi comunitatea asta de „bunăstare socială”. Peoplehood e încă în formă incipientă, dar de la sfârșitul lunii februarie are oferta digitală și un spațiu fizic de întâlnire în New York.
Sănătatea mintală este în cele din urmă în top 3 discuții la nivel național, dar accentul s-a pus în general pe terapie, medicamente💊💊💊 și schimbarea comportamentală. Sprijinul comunității și cel social au lipsit mult timp, deși sunt componente esențiale. Chiar și industria wellness a ignorat în mare măsură sprijinul social, insistând în schimb pe eforturile singuratice și costisitoare de self-care. Încet, asta se schimbă - o nouă generație de adunări de grup (gândite ca business, ceea ce e bine, că le face viabile) speră să remedieze ceea ce a fost numită „epidemia singurătății” – sau „recesiunea prieteniei” – practic, vor satisface nevoia oamenilor de a avea rețele sociale reale și semnificative.
Rice și Cutler spun că au petrecut trei ani studiind religia, fitness-ul și Alcoolicii Anonimi (AA) și discutând cu psihologi, lideri spirituali, medici și profesori dintr-o gamă largă de discipline. Peste 1.000 de persoane au participat la testarea beta a Peoplehood, iar 100 de studenți din Los Angeles au participat la un program pilot. Când angajează facilitatori pentru adunări, caută „empati” care sunt supuși unui „program de pregătire riguros” - nu știm exact în ce constă el, totuși.
Un sondaj Morning Consult comandat de Cigna spune că aproape 60% dintre adulții din SUA se simt singuri - Femeile puțin mai singure decât bărbații, iar adulții tineri au șanse de două ori mai mari decât seniorii să fie singuri.👩❤️👨👩❤️👩💏👩❤️💋👩 Aproape 80% dintre americanii între 18 și 24 de ani declară că se simt singuri. Pentru unii, nu e că nu au destui prieteni, ci mai degrabă nu sunt mulțumiți de nivelul de implicare socială posibil. Aproximativ o treime dintre adulții singuri spun că vorbesc cu familia sau partenerul lor despre cum se simt - știi ce înseamnă asta de fapt? că două treimi - deci majoritatea, nu vorbesc cu nimeni. Recunoașterea interdependenței – care implică vulnerabilitate – nu este o parte din cultura societății occidentale, spune Murphy. „Așa că oamenii, în special bărbații, sunt din ce în ce mai reticenți în a vorbi despre sentimentele lor.” Am interpretat prost ce înseamnă să fii independent și self-suficient și iată rezultatul: suntem singuri și asta doare.
Sprijinul social este o tendință și în corporații: Spoke Circles este un centru de gruop suport care oferă întâlniri în persoană în spațiul din Brooklyn și face și programe de wellness la locul de muncă👙🩳🩱🤿. Spoke Circles a fost lansat în timpul pandemiei - la acea vreme, co-fondatorul și CEO-ul Spoke Circles, Lia Avellino, psihoterapeut, a fost inundată de cereri de sesiuni IRL (in real life). Costurile sesiunilor variază de la 30 USD la 100 USD, unele împletind activități suplimentare precum arta, sound healin, aranjamente florale etc.
Jonathan N. Stea, psiholog clinician și profesor asistent la Universitatea din Calgary, spune că grupurile de sprijin de la egal la egal pot ajuta oamenii să se simtă validați și conectați cu alții care trec prin provocări similare, dar rămâne sceptic față de grupurile de sprijin de la egal la nivel psihedelic. „În funcție de preocupările de sănătate mintală ale unei persoane, creșterea artificială a dezinhibării într-un cadru de grup ar putea să nu fie neapărat un lucru bun.”
Aflându-se în afara patologiei sau a dependențelor (AA, de exemplu), dar încă oarecum adiacente sănătății, companii precum Peoplehood anticipează ezitarea clienților apropo de faptul că se pune un preț pe sprijinul social💰. E o dilemă reală: dacă legi sprijinul social de capacitatea financiară a persoanei, apar niște probleme spinoase: Ce se întâmplă când un membru își pierde locul de muncă? Își pierde atunci și comunitatea?
Spoke Circles are un range de prețuri flexibile - nu este neobișnuit ca un tânăr în plasament să fie în același grup cu un CEO. Acesta este un aspect de care fondatorii sunt deosebit de mândri: facilitarea conexiunilor între tipuri foarte diferite de oameni, care găsesc un teren comun generat de dorințe și obstacole comune🧗♀️🧗♀️🧗♀️.
Acum, sincer vorbind, dacă o prietenie organică nu este disponibilă, poate că unul dintre aceste grupuri este the next best thing - care vorbește despre modul în care societatea noastră este structurată - de așa natură încât poate fi foarte greu să cunoști pe cineva și să stabilești efectiv o relație.” Nu contează că sunt plătite - dacă inițiază prietenii reale, și deja e clar că pentru mulți dintre utilizatori deja o fac, aceste programe sunt aur curat.
Articolul integral aici
AMENINȚAREA ALGORITMULUI
Un sistem folosit de orașul olandez Rotterdam a încercat să clasifice oamenii în funcție de riscul lor de fraudă, calculat de un algoritm - de un computer🤖🤖🤖. Rezultatele au fost dezastruoase. În fiecare an, mii de oameni din Rotterdam sunt investigați de ofițerii de fraudă de la asistență socială, care caută persoane care abuzează de sistem. Din 2017, orașul a folosit (până de curând) un algoritm de învățare automată, instruit pe baza a 12.707 de investigații anterioare, pentru a-i ajuta să determine dacă persoanele sunt susceptibile de a comite fraude sociale💵💵💵.
Algoritmul generează un scor de risc pentru fiecare dintre cei aproximativ 30.000 de beneficiari de asistență socială din Rotterdam, iar oficialii iau în considerare aceste rezultate când decid pe cine să investigheze. Proiectul a fost însă fatal afectat de probleme etice și provocări tehnice, iar în 2021, orașul a întrerupt utilizarea modelului de evaluare a riscurilor, după o investigație realizată de Lighthouse Reports și WIRED, care a arătat cât de viciate și nedrepte pot fi rezultatele: a fi părinte, sau femeie🧕🤦♀️🏃♀️🚶♀️👩🍼, sau doar tânăr, sau dacă nu vorbești fluent olandeză sau ești în căutarea unui job - toate lucrurile astea firești și comune cresc exponențial scorul de risc. Sau uite, algoritmul clasifică mamele singure ca având un risc deosebit de ridicat, iar experții care au examinat concluziile și-au exprimat o îngrijorare reală: sistemul discriminează. Multe sisteme nu funcționează conform intenției inițiale, iar cei judecați de algoritm habar nu au ce i-a lovit, și adesea suferă consecințe devastatoare.
Din Australia până Statele Unite ale Americii, algoritmii care analizează frauda în sistemul de welfare (beneficii sociale) au înrăutățit viața oamenilor. În Olanda problemele din Rotterdam au avut loc în paralel cu un alt scandal național de machine learning: 20.000 de familii au fost acuzate eronat de fraudă apropo de beneficiile pentru îngrijirea copilului👶👶👶 - evacuari forțate, familii distruse, dezastru financiare; sigur că întregul guvern olandez a demisionat, ca răspuns, în ianuarie 2021, dar asta nu a reparat de fapt nimic. Numai în Rotterdam, mii de oameni primesc puncte pe baza unor algoritmi despre care nu știu nimic și pe care nu îi înțeleg. Oamenii au pierdut beneficii pentru infracțiuni minore, cum ar fi neraportarea plăților pentru alimente 🍔🍕🍎sau banii primiți de la părinți. Decizia orașului de a întrerupe utilizarea algoritmului în 2021 a venit după o investigație a Curții de Conturi din Rotterdam; de atunci, orașul a lucrat la dezvoltarea unei noi versiuni, deși câteva rezumate din ședințele consiliului muncipal arată că există îndoieli că poate construi cu succes un sistem care este transparent și legal. E bună inteligența artificială, mai puțin atunci când nu e.
Articolul integral AICI.
UN ALTFEL DE GENERATOR
Știi poate că unele cabane off the grid au câte un generator făcut dintr-o baterie de camion - ideea nu e nouă, dar uite că forma în care e ea pusă în aplicare poate fi. La nord de Los Angeles, în Lancaster, a intrat recent în funcțiune o instalație de stocare a energiei de 25 MWh, care folosește numai baterii EV de la Honda și Nissan🚗🚙🚕, uzate. B2U Storage Solutions a luat 1.300 de pachete de baterii EV care alimentau cândva mașinile - chiar dacă ele nu mai au nicio utilitate pentru un motor, sunt încă perfect capabile să stocheze electricitate⚡️💡. B2U le păstrează în carcasa lor originală, eliminând practic costurile de reutilizare; unitatea de la Lancaster combină stocarea energiei cu producția - prin panouri solare - și este cea mai mare de acest fel din lume. Când energia e ieftină și abundentă, bateriile se încarcă până la capacitatea lor maximă🪫🔋, iar când oferta scade și prețurile cresc, electricitatea este vândută pe piața angro de energie din California. Pe lângă Honda și Nissan, compania a testat cu succes pachetele de baterii GM Bolt și Tesla Model 3. How cool is that?
AERUL POLUAT DEVINE CREIOANE
Aerul toxic e o realitate zilnică pentru 98% dintre școlarii din India - nu, nu doar pe străzi, printre scutere și gunoaie, ci și în interior. Sălile de clasă slab ventilate din cartierele sărace au adesea niveluri de poluare💨💨💨 a aerului de 3-4 ori mai mari decât limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Otrivin e un spray nazal - că acțiunea lor e marketing sau nu, nici măcar nu mai contează, pentru că rezultatul e bun: în 2022, împreună cu Wunderman Thompson, au ales trei școli din Bengaluru care suferă de cea mai scăzută calitate a aerului; apropo, Bengaluru este cunoscut în India drept capitala astmului. În școlile astea au instalat 22 de purificatoare de aer, eficiente din punct de vedere energetic, care au curățat 2 miliarde de metri cubi de aer în două luni😤. Reziduurile colectate în timpul procesului, amestecate cu grafit, au fost transformate în „creioane pentru captarea poluării”, 100% sigure pentru copii, care au fost distribuite în școli.
După acest proiect pilot din Bengaluru, care a ieșit foarte bine, Otrivin își propune să furnizeze alte 100 de purificatoare de aer altor școli care au nevoie, acum în 2023, iar pe termen lung intenționează să creeze un ecosistem auto-susținut, folosind vânzarea creioanelor ✏️✏️✏️de captare a poluării ca un instrument de strângere de fonduri. Simplu și deștept.