PLANTY AI ? Ți-am povestit numărul trecut că în incubatorul AgTech TM din Ascendis sunt 5 startup-uri, pe care ți le prezentăm pe rând. Astăzi, Planty AI - începe bine, cu un nume simpatic și cu literele viitorului (AI, that is). Planty AI e fix asta: inteligență artificială pentru plante ???. Mai pe larg - o aplicație mobilă care folosește inteligența artificială ? pentru a-i ajuta pe fitofarmaciști să detecteze bolile plantelor și să ofere clienților tratamentul potrivit, salvându-le timp și bani.
Uite cum stă treaba acum (înainte de aplicație, cum ar veni?: fermierul găsește în cultura sa o boală, ia planta afectată și merge la o fitofarmacie pentru a primi ajutor (fitofarmaciile sunt farmacii de plante - pentru că plants are people, too?). Sunt cam 1300 de fitofarmacii în România, dar foarte puțini specialiști formați în domeniu, prin urmare vânzătorul pune poza cu planta bolnavă pe un grup și specialiștii dau un diagnostic, ceea ce, evident, e departe de a fi foarte eficient - sunt mulți factori de mediu care influențează planta și boala și foarte multe păreri?. Maisunt și grupurile de Facebook cu 50000 de useri, unde toata lumea își dă cu parerea, ceea ce e iar e năucitor. Practic, cifrele zic că doar 1 din 5 fitofarmaciști oferă tratamentul potrivit clientului - ceea ce nu e bine deloc, nu doar pentru că planta (sau o cultură întreagă) poate să moară, dar și pentru că, dacă tot stropești cultura cu de toate până nimerești ceva care chiar funcționează se creează culturi cu fitotoxicitate, și uite așa auzi de pesticide în miere sau în castraveți?.
Planty ar deveni astfel un super-asistent pentru vânzătorii din fitofarmacii, iar contextul pentru asta e e mai mult decât favorabil - agricultura începe să redevină cool și în România - adoptă din ce în ce mai mult digitalizarea și e în continuă dezvoltare. Echipa Planty e formată din 3 studenți care au absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare (în paralel, Raluca Incicaș a terminat și Facultatea de Agricultură), plus profesori specialiști în fitopatologie și inteligență artificială. În momentul de față provocarea e să adune date despre plante și patologii? - sunt disponibile pentru ceea ce se numește ,,cultură mare’’ (grâu, porumb, rapiță) dar foarte puțin pentru legume și alte plante.
În etapa a doua, aplicația îți va da nu doar diagnostic și tratament ? ci și opțiunea să cumperi tratament (pesticid, insecticid, erbicid) direct dintr-o fitofarmacie online (ceea ce e vital, de exemplu, când ai cultura atacată de insecte, vorbim de 48 de ore în care poți să pierzi tot dacă nu acționezi). Până la lansarea acestei fitofarmacii online (care e un proiect în sine și va fi atașat ulterior aplicației), va exista o hartă a fitofarmaciilor cu care Planty colaborează, ca fermierul să știe urgent unde e cea mai apropiată.
Tot un plan pe termen mediu este și crearea unei comunități????????????, cu niște scopuri extrem de concrete. De exemplu, sunt o mulțime de situații noi generate de schimbările climatice - să zice, un tip de insecte dăunătoare care n-a mai apărut de 20 de ani (sau niciodată) și fermierul la care au venit anunță: ,,hei guys, la mine a apărut lăcusta albastră’’ iar aplicația trimite informația ? ? ?asta pe o rază de 50-100 km către toți userii, cu tot cu tratamentul preventiv - altfel spus: ,,hey guys, toată lumea (din zona X) să stropească cu produsul Y, că vine lăcusta albastră’’. Foarte tare, nu?
Apropo de prevenție: Planty AI va avea și componenta asta - ,,vrem să le sugerăm tratamentele de prevenție, gratuit, e un mod firesc să construim comunitatea și să fidelizăm clienții prin sfaturi și atenție reală’’ spune Raluca, a cărei implicare a pornit de altfel la fel de organic - părinții ei au o fitofarmacie și a trăit concret toate poveștile de mai sus.
Long story short - Planty AI se lansează în iunie, dăm de veste când e live!
www.facebook.com/plantyai.romania
I’VE GOT THE BLUES…
Sună cool când asculți blues ? , sună cam uncool când chiar simți asta - tristețe, sau nostalgie, sau niciun chef, sau ce rost are sau toate astea la un loc. Blues e văr cu stările depresive, și despre ele e vorba aici - și despre programul Blue Prescribing care le tratează cu natură și nu neapărat cu pilule. Natură pe rețetă ??
Mental Health Foundation din UK a publicat rezultatele celor mai recente cercetări: chiar și cele mai scurte momente petrecute în natură pot fi eficiente în menținerea sănătății mintale și în prevenirea stresului. Pentru 65% dintre cei chestionați, să fie aproape de apă ⚓ are cel mai mare impact (pozitiv, evident) asupra stării de spirit. Așa că Wildfowl & Wetlands Trust va derula, la centrul său din Londra, acest program de sănătate bazat pe natură (Blue Prescribing) - începând din vara lui 2021. Cei care intră în program vor avea activități cu și pe lângă apă ? ⛵. Abordarea e coerentă: sistemul medical din UK (vestitul NHS) folosește deja green social prescribing (intervenții și activități bazate pe natură, cum ar fi mersul pe jos, grădinărit comunitar ?? și proiecte de cultivare a alimentelor) ca parte a planului de transformare a serviciilor de sănătate mentală.. Ca să funcționeze toată povestea asta la nivel național, NHS a direcționat 5,77 milioane de lire către șapte locații care vor testa modul în care bunăstarea psihică poate fi îmbunătățită prin conectarea cu natura. ???
NE VEDEM JOOOOOOI, NEEE VEDEEEEEM JOI…
Joi, dar doar joi. Wait, what?? Swipe left. Left. Left. Left. Right. Swipe right. It’s a match!!!
Aplicațiile de dating sunt concepute să dea dependență. Thursday, cea mai nouă dintre ele, zice că nu - mai elegant spus, ‘’îți propune să creeze o experiență mai echilibrată’’. Funcționează doar joia - practic, când aplicația se deschide și ai match ❤️ , ar cam trebui să decizi dacă ai chef de un date ? ? chiar în seara aia - procesul accelerează și scade drastic (Aleluia!!) și cantitatea de small talk online. Știi care e de fapt cea mai tare chestie? La miezul nopții, orice match și toate conversațiile dispar (fix ca în Cenușăreasa ? ?). N-ai acționat? Tough luck. Crucial pentru sănătatea ta mentală, dispare scrolling-ul ăla cu privirea anesteziată (da, da, privirea ta anesteziată) ore și ore în șir. Thursday se lansează mai întâi la Londra și New York, cu 125.000 de persoane preînregistrate. Ah, și să știi că suntem pe un trend aici - există și alte aplicații care limitează din start ce tu ai vrea să limitezi dar nu poți (de exemplu, Sundayy e o rețea socială care îți dă updates despre prietenii tăi doar duminica). Social media gândită invers - în loc să se tăvălească pe jos ca să-i dai atenție în continuu, îți face bine și te lasă să anticipezi sănătos. Quite cool, am zice.?
CÂTĂ FRUNZĂ ȘI IARBĂ
Aplicația CountThings numără obiecte din foto și video. Gata, știi tot. Next. :)))
Ce nu știi e că poți să ai un pic de naționalism la faza asta - echipa asta deșteaptă (și de super succes) este din Braşov. Proiectul CountThings a fost demarat de Dynamic Ventures, o companie din Braşov specializată în dezvoltarea de soluţii software la comandă. Marius Păltănea, managerul proiectului CountThings, povestește că au început cu numărat bușteni ???(well, măcar nu cu oi ??): ''’Cumva s-au aliniat planetele şi am avut într-o perioadă scurtă de timp două trei cereri în acelaşi timp de la clienţi din domeniul forestier care vroiau să numere buşteni din poze. Practic atunci ne-am dat seama că ar trebui să facem un produs pentru asta“. Aplicaţia a devenit rapid un hit global: numără diferite obiecte de la perle până la ? pastile, din imagini sau clipuri video capturate de telefoane, webcam-uri sau drone. You name it, they count it!? - glumim noi, dar aplicabilitatea e superbă, de exemplu, în domeniul medical (numără pilule, fiole etc.) sau pentru fermieri ? ? ? (am ajuns totuși și la numărat oi, vezi?:)). Soluţia a fost rapid adoptată de companii din domenii foarte diferite din toată lumea - CountThings are acum clienți inclusiv în Peru.
PASTE DRESATE
Nu, nu cu dressing ? . Cu dresaj. Ca la căței. Apropo, acesta este deocamdată doar un studiu; pastele dresate au acum nevoie de un producător cu mintea deschisă care să le scoată în lume (îți zicem asta așa, doar în caz că erai în căutare de activități avangardiste??).
Carbonara, bolognese, aglio oglio pepperoncino… ai închis ochii de plăcere, nu? Well, să ai în față o porție de paste perfecte ar putea să devină un proces extrem de amuzant și - surpriză! - ecologic. „Pe baza calculului nostru geometric, flat pack pasta (flat pack - ca la Ikea ?) ar putea economisi peste 60% din spațiul de depozitare al pachetelor tradiționale - pentru că peste 1/2 din spațiu e folosit să împacheteze aer”’ spune Lining Yao (director Morphing Matter Lab, Universitatea Carnegie Mellon).
Practic, pastele (aproape) bidimensionale devin (foarte) tridimensionale - spirale, conuri, melci etc. - în doar câteva secunde, cu ajutorul câtorva caneluri imprimate strategic pe paste. După o simulare pe calculator, echipa și-a pus șorțulețul ?????? și a trecut la the real thing: o oală cu apă clocotită?. Ei bine, pastele și-au atins forma finală în termen de 7-12 minute de când au intrat în apă - timpul perfect pentru o porție de paste al dente ca la mama lor ??. Citește mai mult AICI.