URBAN AGRICULTURE TECHNOLOGIES, startup-ul nostru pentru ediția asta, cool, interesant și mai ales foarte ancorat în realitate.
UAT este fix ce îi spune numele: tehnologie pentru agricultură urbană. Sau, sofisticat spus, o soluție pentru automatizarea și modularizarea serelor hidroponice???. Sună complicat - nu e. E doar nefamiliar - dar până când termini de citit, nu o să mai fie.
Matei Bălan, Răzvan Șurche și Șerban Tatarciuc sunt prieteni, absolvenți de Politehnică și amatori de healthy food. That’s all it took. Asta, și un pic de loc aproape de Giurgiu unde să experimenteze cea mai bună formă pentru ideea lor.
,,Ideea era să mâncăm mai sănătos - legume și mai ales verdețuri - leafy greens, cum se numesc ele în engleză: mentă, busuioc, coriandru, busuioc???. În România cele mai multe plante aromatice ajung cu tirul - din Germania sau Olanda, unde piața e deja dezvoltată în direcția serelor automatizate. Asta le face mai puțin fresh, și ne-am pus problema: de ce nu se pot crește la fel de bine și aici?’’. Se pot?. Culturile tradiționale - mai ales de plante aromatice, care sunt în mare parte regenerabile, presupun muncă multă și constantă; pe de altă parte, sistemul de creștere verticală (adică serele hidroponice, unde nu există pământ iar plantele sunt alimentate cu apă și nutrienți printr-un sistem tubular) îți permite să cultivi cam de 4 ori mai mult decât într-o cultură (seră) tradițională, iar timpul se reduce cam la jumătate, și pentru că o aplicație controlează umiditatea, temperatura, nivelul nutrienților din apă etc., prin urmare poți fi cu ochii pe plate și fără să fii, fizic, în seră?.
Practic, vorbim despre fermierul modern ?? (sau care a decis să se modernizeze) și nu mai vrea să piardă foarte mult timp (pentru că are și alteva de făcut); în plus, aplicația e inteligentă și te ajută dacă nu ești chiar fermier din tată în fiu - altfel spus, nu prea poți să faci mari greșeli. Vorbim de un sistem închis: nu există pământ, ci doar țevi care alimentează plantele cu apă și nutrienți, prin urmare toată apa tradițional pierdută în pământ… nu mai e deloc pierdută! Ce înseamnă asta: un sistem ultra mega ecologic, care folosește cu 80% mai puțină apă decât cultura tradițională???, nu mai depinde de ploi și incantații, este sustenabil și controlabil, iar o altă super resursă care e economisită este timpul⏰
Am tot povestit de mentă și busuioc pentru că deocamdată asta conțin culturile deja puse în funcțiune - plante aromatice - dar sistemul e perfect apt și pentru cultivarea legumelor, fructelor și chiar pentru flori. Cât despre calitatea produselor, a fost deocamdată testată cu 30 de persoane din categorii sociale variate, și majoritatea au confirmat că plantele din acest sistem sunt mai aromate, de calitate mai bună și rezistă mai mult depozitate la rece ?????.
Serele hidroponice nu sunt un concept nou, ce e destul de fresh (are doar 4-5 ani de cînd merge) e posibilitatea dpdv tehnic de a aplica sistemul - datele trebuie controlate foarte bine (nivelul de nutrienți, PH-ul apei etc.) pentru că e mult mai sensibilă decât o cultură tradițională. Băieții de la UAT au gândit un sistem modular - o celulă (practic, o mini-seră) are 2mx2mx2m, și poți adăuga oricâte celule îți trebuie,?? cu diferite plante sau cu aceeași. Clienții sunt fie fermieri tradiționali care vor să abordeze lucrurile ceva mai modern, fie fermieri nou creați, care încep direct cu aplicația din telefon (cine ar fi zis că vor exista așa de repede și fermieri-hipsteri??? Glumim noi, dar discuțiile sunt deja avansate: UAT are deja clienți fermieri interesați să construiască aceste sere pentru a începe tranzitia către un sistem automatizat, și în același timp să compare cu culturile pe care le fac în momentul de față.
Acum, serios vorbind, ce e foarte tare e nu doar că se pot folosi structurile tradiționale existente-sere/solar, dar aceste celule de seră pot umple hale în mijlocul orașului - îți dai seama căt de mult se reduc costurile și timpul de transport -și cât de fresh or fi produsele?
Pe termen lung, povestea asta se poate întâmpla oriunde în țară: sere complet automatizate, pline de salată, busuioc, rucola, pătrunjel, varză, pepene, vinete, lalele… you name it. Mai mult, băieții pregătesc aceste sere modulare IKEA style: primești pachetul cu tuburi și instrucțiuni și pac! în câteva ore ești fermier! Te-ai entuziasmat? Da, și noi, mai ales că în câteva luni (înainte de sfârșitul anului) soluția va fi pe piață, complet marketabilă. Deocamdată băieții se ocupă de partea practică și mai puțin de Facebook sau website (ceea ce ni se pare o alegere corectă:), dar dacă vrei să afli detalii, Matei, Răzvan și Șerban răspund la e-mailul colectiv urbanagtech@gmail.com. Scrie-le, poate or să te convingă și pe tine cum ne-au convins pe noi că suntem fermieri în devenire!
SNAPCHAT ȘI CULOAREA PIELII
Fie el selfie neglijent pe plajă sau film high-budget, problema e similară: camera video se descurcă prost spre foarte prost cu pielea închisă la culoare? - asta pentru că tehnologia de captare a luminii a fost dezvoltată și optimizată în primul rând pentru albi. Pentru posesorii de piele închisă la culoare, se întâmplă tot felul de neplăceri - de la iluminare complet greșită, fețe pământii ?♀️ ?♂️ sau, mai rău, invizibile (o persoană de culoare poate dispărea în lumină slabă). Bertrand Saint-Preux de la Snapchat a pornit însă o cruciadă împotriva acestei situații: The inclusive camera project ?? - adică un tip de cameră foto/video care ,,permite oricărei persoane să fie văzută așa cum vrea să fie văzută și așa cum este”. Nu e un proiect ușor și evident că e work in progress - dar Snapchat a luat startul destul de bine, zicem noi.
GRĂDINĂ PRIETENOASĂ, CAUT LEGUME
Sau invers. ???Funcționează în ambele direcții - un fel de Airbnb pentru legume care vor să locuiască bine și nu au unde. Dar hai să îți explicăm mai puțin metaforic: în Londra, să găsești un spațiu în care să cultivi hrană ? e aproape la fel de dificil ca găsirea unui loc accesibil de locuit. Loturile (alotments) - acele mici grădini închiriate care nu sunt atașate unei case (de obicei o bucată de pământ împărțită în felii nu foarte mari unde locuitorii de apartamente fără grădină vin să fie grădinari ?? și fermieri ?? ) - au liste lungi de așteptare, care sunt chiar mai lungi după ultimul an de restricții. Conor Gallagher, creatorul lui AllotMe, s-a prins primul de ceva aparent evident: mai există și alte grădini pe lume. Other people' s gardens. Cum ziceam, Airbnb pentru legume, unde proprietarii de case cu grădină închiriază o parte din grădina lor - sau toată - pentru cei care vor să își cultive propriile fructe sau legume.
Proprietarul stabilesc o taxă de minim 5 lire pe lună, din care AllotMe primește un mic procent, ceea ce face platofrma sustenabilă. Genial, nu? Și foarte pe fază, acum când toți vorbim (cel puțin) despre local sourcing și lifestyle sustenabil♻️.
NORUL CREATIV
Da, exact, Creative Cloud ???. De parcă nu era destul că trebuie să trăim toată ziua bună-ziua cu Cloud - ul deasupra capului, tocmai ce același Cloud a devenit și mai indispensabil.
Adobe tocmai a lansat Creative Cloud pentru Google Chrome, o extensie gratuită de browser care transformă, în esență, the World Wide Web într-un moodboard infinit de culori și imagini. Poftim acum să mai zici că n-ai inspirație???
Plug-in - ul aduce Adobe Capture în Chrome, așa că poți salva orice element de design care îți atrage atenția (formă, culoare, pattern etc.) sub numele de ingredient creativ în Creative Cloud Libraries ? ? ?? care pot fi accesate instant din Photoshop, Illustrator, Premiere Pro sau alte aplicații Adobe.
De-aici încolo, lucrurile o iau razna - în sensul bun - ?♂️ practic devii un magician care face caleidoscop din imagini, convertește o poză color în vectori alb-negru sau face gradient din nuanțele unei fotografii - aceste acțiuni esențiale din viața fiecăruia dintre noi. Da, știm, îți trebuie în clipa asta - îl iei ușor din Chrome Web store.
WAZE, TARABE ȘI MASTERCARD
Mastercard + Waze = Tarabe. Ciudată ecuație, dar asta nu o face mai puțin de succes. Fermierii români și-au vândut în mod tradițional produsele în piețele din orașe . Din păcate, multe dintre aceste piețe nu mai sunt ce erau - nu prea mai știi dacă mănânci ?’’căpșuni românești’’ din Spania, sau ?’’mere românești’’ din Grecia. Ce rămâne sigur sunt micile tarabe din fața porții ? ? ?, cu cele mai bune cireșe, prune sau caise tocmai adunate din livada din fundul curții. Problema aici e alta - ?nimeni nu mai umblă cu cash. Situație pe care Mastercard, Waze și McCann tocmai zic că au rezolvat-o: micii producători sunt pe hartă ? ȘI au instrumentele pentru plata cu ? cardul. Fermierii, brutarii, apicultorii, producătorii de brânzeturi și alți vânzători de pe șosea se pot înscrie la Piața la Drum ??????, apoi sunt listați pe Waze cu un profil și o scurtă descriere , ca șoferii să îi localizeze ușor ?. Adio frâne bruște și alergat după bancomate prin sate de la capătul lumii:))