I AM INNOVATION #7 ISSUE

ADGRAFT IS HERE. World, meet Adgraft. Adgraft, meet the world!

ADGRAFT este un robot de automatizare a altoiului ? , dar și startup-ul înființat la începutul anului de Mihai-Adelin Cirstica și Valentin Gheorghe (doi ingineri absolvenți de Politehnică), ce are că obiect de activitate cercetarea și dezvoltarea în științe naturale și inginerie, cu focus către automatizarea proceselor de producție a plantelor. Primul produs al companiei este Adgraft, The Robot (Dacă îi spui numele cu voce tare de 3-4 ori, începe să sune ca un super erou nordic Ragnarok style ⚒ - dacă ai adolescenți în preajmă știi sigur despre ce vorbesc?.

Adgraft este un robotul semi-automat care altoiește legume ??; pe viitor, băieții (și startup-ul lor) se gândesc să dezvolte și alte soluții de automatizare pe zona de producție a răsadurilor și nu numai. Dar hai să începem cu începutul, că poate nici tu nu ești inginer agronom, cum nu suntem nici noi?:

DEX zice așa: Altoire = introducere a vlăstarului unei plante într-o altă plantă, de specie inferioară, pentru că aceasta să aibă calitătile celei dintâi. ☘? Cu alte cuvinte, se iau două plante din aceeași familie însă cu caracteristici diferite - una care are o rădăcină puternică și e rezistentă la boli (portaltoi) și una care are va produce fructul sau leguma pe care vrem să o cultivăm. În procesul de altoire se secționează altoiul și portaltoiul și se pun laolaltă, iar planta nouă are rădăcina portaltoiului și tulpina altoiului. Pam pam!?

Bine, bine, o să zici, și de ce trebuie un robot pentru asta? Well, nevoia e reală: fondatorii companiei sunt și cultivatori de pepeni  ??? și s-au lovit în timp de mai multe probleme: plante nealtoite care se îmbolnăvesc și scad producția semnificativ, prețuri ultrasuper mari pentru plante altoite importate și, când au vrut să își producă singuri răsadul altoit, zero forță de muncă disponibilă. Vezi deci de unde robotul de altoit legume - ajută fermierii și centrele de răsaduri să își automatizeze producția și să producă plantele șmechere cu un număr minim de angajați.  

Interesul pentru plante altoite a crescut foarte mult în ultima vreme, pentru că rezistă mult mai bine la boli și dăunători, sunt mult mai tolerante apropo de sol, apă, temperatură etc.) - ceea ce devine vital în contextul schimbărilor climatice bruște și bizare ? generate de încălzirea globală; în plus, crește simțitor capacitatea de producție. În momentul ăsta altoirea se aplică cu succes mai ales la roșii, ardei, vinete și pepene. Poate știi sau bănuiai deja (dacă ai salivat și tu la munții de pepeni din Obor, vara ??? : România are printre cele mai mari suprafețe cultivate cu pepeni (dar și cu roșii, vinete și ardei) din Europa; ce nu cred că știai e că productivitatea e de de 2 până la 5 ori mai mică față țările din top!!! Well, aici s-ar vedea diferența dacă s-ar folosi plante altoite - veniturile adiționale ale fermierilor ar putea atinge 500M euro/anual.

Inițial vor vinde robotul în România - clienții potențiali sunt cultivatorii de legume și pepeni cu suprafețe de minim 1 ha, dar pe viitor (și cu variantele viitoare de Adgraft) se vor extinde și pe piața marilor producători de răsaduri din Grecia, Turcia, Spania etc. Stay tunned - and follow The Adgraft! ???

www.adgraft.ro


A EXPIRAT CARDUL? MAI RĂU, A EXPIRAT ELEFANTUL!

mastercard endangered species.jpg

Sună a glumă, dar nu e, e serios rău de tot. Vorbim despre endangered species și despre cum nu prea ne trezim la realitate nicicum pe tema asta. O idee vine de la Mastercard, care lansează vara asta un set de carduri care conțin patru dintre speciile de animale pe cale de dispariție. Ca orice card de credit obișnuit, cele 4 sunt tipărite cu datele de expirare, doar că data respectivă mai înseamnă ceva, destul de dramatic - elefantul de pădure, furnicarul solzos (pangolin), maimuța peruviană cu coadă galbenă și lemurul gulerat s-ar putea să fi dispărut și ele până la data pe care o ai în fața ochilor????

E și asta o modalitate de a crea awarness - ⏰ un sistem de alarmă destul de delicat, totuși, dar poate eficient - pui o dată tangibilă de expirare pentru cele patru animale, idee cu care Mastercard vrea să arate foarte clar cât de puțin timp mai rămâne pentru salvarea celor 2000 de specii pe cale de dispariție (vorbim de primele 2000 din listă), și cât de urgent trebuie oprită distrugerea habitatelor lor înainte ca acestea să fie pierdute pentru totdeauna???. Conservation International, care se ocupă fix de asta, va primi 1 USD pentru fiecare card vândut. Ideal, următorul pas ar fi aparent o aplicație care îți spune ție, posesor de card, când ai făcut o achiziție care contribuie la periclitarea speciilor sensibile. Think about that, you CEO you:))

DO NOT TRY TO BEND THE SCREEN…

Kevin-Chiam-Folio-foldable-OLED-Screen-6.jpg

…There is no screen ???. Actually, there is a super cool screen - doar că nu puteam să nu facem referința asta din Matrix, e pur și simplu eternă:)

Telefonul pliabil sau televizorul rulabil (o să existe și cuvântul ăsta curând, no worries) sunt aproape passé – been there, done that. Deci, ce urmează? Sigur, am putea să ne întrebăm de ce trebuie să urmeze ceva - dar asta e o dilemă existențială, pentru alt newsletter?. Aici ne întrebăm: de ce nu?

Și uite cum în curând, vei purta un ecran în jurul încheieturii mâinii sau rulat la subraț ca o saltea de yoga?‍♂️. Designerul industrial Kevin Chiam a întins limitele flexibilității (all puns intended!) și a conceput un ecran OLED portabil marca LG pe care îl poți transporta cum te taie capul.?

Conceptul lui Chaim e direcționat către nomazii urbani ???care lucrează remote și sunt mereu în mișcare, gata să facă o prezentare pe un velier în Atlantic sau în parcul din fața biroului, după caz (da, și noi preferăm velierul!)⛵

Folio - așa se numește ecranul, din motive evidente, ecranul LG OLED de 32 inch este extrem de subțire și flexibil, partea din spate este din piele iar fixarea se face prin brațe cilindrice din aluminiu, cu cleme magnetice integrate. Peste toată tehnica asta vine și partea de confort - un mâner elegant, pentru comoditate în deplasare. În plus, clemele magnetice Se pot folosi pentru a conecta difuzoarele, camerele și alte accesorii. Și când ai terminat, îți iei jucăriile (la propriu) și pe aici ți-e drumul!??

CASCA, CEL MAI BUN PRIETEN AL OMULUI (OMULUI BICICLIST, DESIGUR:)

LIVALL_EVO21_Smart_Helmet_360_active_protection_13.jpg

Conduci, probabil. Știi că mașina ta are o sumedenie de sisteme de siguranță care, împreună și separat, sunt gândite să prevină accidentele. Centură de siguranță, airbag - astea sunt evidente, dar și farurile, indicatoarele și claxonul intră tot la categoria vizibilitate și prevenție. Majoritatea bicicletelor, pe de altă parte, au doar două  device-uri care te apără de marea de șoferi nervoși: claxonul (uneori o glumă, la ce poluare sonoră e mai ales în București dar în general în orașele mari) și casca.??

LIVALL EVO21 e o cască, dar care încearcă să facă mult mai mult decât asta: protecție pentru cap - asta e clar, dar LIVALL EVO21 îi face pe șoferi și pietoni să fie conștienți de existența ta: carcasa exterioară aerodinamică are o lumină frontală înclinată cu unghi larg, un stop în spate super strălucitor care acoperă un unghi de 270° (practic, de jur împrejur, deci ești vizibil din toate părțile ???și orientarea luminii păstrează vizibilitatea chiar dacă pedalezi frenetic cu capul în jos, ca un ciclist de concurs ce ești:))). Pe cască mai ai și două indicatoare de viraj, astea controlate de o mică telecomandă prinsă de ghidon. Senzorii de accelerometru integrați în LIVALL EVO21 știu când încetinești (sau oprești) și aprind automat lumina de frână pentru șoferii din spatele tău, ca să îi țină la  o distanță plăcută:) LIVALL EVO21 mai are și un senzor de impact care poate detecta o coliziune - sau când pur și simplu ai căzut de pe bicicletă ? (don’t drink and drive, even a bicycle:))). Când casca ia contact cu o altă suprafață, se declanșează o alertă SOS care trimite locația ta GPS către contactul de urgență desemnat în aplicația de smartphone LIVALL. Dacă cumva e o alarmă falsă (e ok să dai cu casca de pământ în timp ce te cerți cu prietena, deși poate nu chiar cu casca  asta:) aplicația îți dă 90 de secunde să îți iei cuvintele înapoi. Glumim, asta cu cuvintele nu merge, dar cu casca ai totuși 90 de secunde să anulezi alerta?, ca să nu îți pui prietenii pe drumuri inutil.

VIRTUAL REALITY? REAL REALITY.

1000 cut journey.png

Rasismul și discriminarea nu sunt întotdeauna ușor de observat. Uneori, cele mai mici și subtile detalii subile trădează prejudecățile rasiale ale oamenilor. ?Creatorii proiectului speră că, după ce ai pus casca VR și ești, pentru câteva zeci de minute, altcineva (cu altă culoare a pielii), nimic nu va mai fi la fel. Ok, asta sună cam dramatic - dar e destul de adevărat, ideea e că după ce simți pe pielea ta prin ce trece o victimă a discriminării, ai putea fi mai conștient de propriile preconcepții în situații viitoare.?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♂️

1000 Cut Journey este un program de realitate virtuală care explorează rasismul, permițând utilizatorilor să experimenteze direct ceea ce înseamnă să NU fii alb. Cum se uită un vânzător la tine dacă ești de culoare.? Ce privire îți aruncă fata de la recepție? Cum te abordează băiatul de la pază. ⚖ Ai fi surprins.

1000 Cut Journey e un proiect inovator care îți permite (mai bine zis te obligă) să experimentezi bias-ul și microagresiunile pe care le suportă oamenii de culoare atunci când caută locuri de muncă. Apropo, caută numele pe Google, se referă la o străveche formă de tortură - asiatică, cum altfel ???- care o să îți facă pielea de găină și poate o să te ajute să simți mai degrabă decât să înțelegi despre ce tip de durere vorbim). A fost proiectat și dezvoltat de Dr. Courtney Cogburn, profesor asociat la Columbia University School of Social Work și de Dr. Jeremy Bailenson de la Stanford University.

„Ca să existe egalitate de rasă e necesar mai mult decât să înțelegi rasismul - trebuie să-l simți în timp ce îți este adresat, pentru că e o mare diferență între a înțelege un fenomen la nivel rațional și a simți ❤️??efectele lui la nivel emoțional, visceral’’. Asta spune Dr. Courtney Cogburn, creatorul programului. Și spune bine.

I Am Innovation Newsletter
Subscribe to our newsletter
Subscribe